ADRESSI

Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE

Dinoglyyfit - Dinoglyphs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

UUSI TIE -LEHTI

YHTEYSTIEDOT: etunimi.sukunimi@uusitie.com

Otteita Uusi Tie -lehden pääkirjoituksista: http://www.uusitie.com ,

http://www.uusitie.com/fin/etusivu/?id=20&selNews=1024

 

SUKUPUOLINEUTRAALI AVIOLIITTO

Hiljaisuus ympäröi avioliittokäsityksen murentamista

Homoparien adoptio-oikeus on vain yksi lenkki ketjussa, jonka päässä on tavoitteena saada Suomeenkin sukupuolineutraali avioliiton määritelmä. 

Suomalaisten käsitys perheestä ja asenne homoseksuaalisuuteen on muuttunut radikaalisti kymmenen viime vuoden aikana. Tätä osoittaa se, miten helposti eduskunnassa nyt ilmeisesti menee läpi hallituksen esitys samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeudesta.

Eduskuntakeskustelussa kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) asetti tämän esityksen oikeaan historialliseen yhteyteensä kertomalla, miten Setan (Seksuaalinen tasavertaisuus ry) edustaja oli aikoinaan selostanut "strategian, jolla yhteiskunnallinen sukupuolineutraali avioliitto-ohjelma pystytään toteuttamaan askel askeleelta. Tavoitteena oli edetä samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamisesta hedelmöityshoitojen hyväksymisen kautta ensin perheensisäiseen ja sitten ulkoiseen adoptioon, jonka jälkeen voidaan toteuttaa sukupuolineutraali avioliitto". "Ohjelma on edennyt suunnitelman mukaan. Nyt käsittelemme yhtä askelta tässä jatkumossa", Räsänen totesi.

Yhteiskuntajohtaja Avi Shafran ortodoksijuutalaisten Agudath Israel of America -järjestöstä kirjoittaa Jerusalem Post -lehdessä 25.11. samasta asiasta: "Näyttää selvemmältä kuin koskaan, että toisin kuin eräässä vaiheessa näytti, homoaktivistit eivät ole kiinnostuneita ainoastaan siitä, että heidät jätettäisiin rauhaan, tai niin kuin myöhemmin ajateltiin, siitä, että he saisivat samat oikeudet kuin muut. Heidän päähänsä on itse asiassa pinttynyt tavoite luoda yhteiskunta, jossa perinnäiset uskonnolliset näkemykset homoseksuaalisuudesta ja avioliitosta lainsäädännössä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa nähdään rotu- ja etnisenä syrjintänä."

Homoparien adoptio-oikeus on vain yksi lenkki ketjussa, jonka päässä on tavoitteena saada Suomeenkin sukupuolineutraali avioliiton määritelmä.

Norjassa ja Ruotsissa on syntynyt voimakas liikehdintä, joka vaatii, että jatkossakin vain mies ja nainen saavat solmia keskenään avioliiton. Suomessa tätä klassista avioliitto- ja perhekäsitystä ollaan murentamassa ilman, että on syntynyt mitään vastarintaliikettä.

Avi Shafran muistuttaa myös: "Juutalaiset, jotka ottavat oman uskonnollisen perintönsä vakavasti, eivät salli vallitsevien tapojen pettävän hiekan hämärtävän sitä tosiasiaa, että Toora (viisi Mooseksen kirjaa) kieltää homoseksuaaliset teot ja hyväksyy vain miehen ja naisen yhdistymisen avioliitossa. He tietävät lisäksi, että talmud ja midrash opettavat, että yhteiskunnan pelastava armo vuosisatojen ajan on ollut se, ettei ole suostuttu antamaan muodollista pätevyyttä miesten välisille liitoille."

Uudessa testamentissa Jeesus opettaa avioliiton pyhyydestä samoin kuin Vanha testamentti. Kristikansan on myös Suomessa herättävä pitämään huolta siitä, että tämä asenne säilyy ainakin kirkoissa.
 

LEIF NUMMELA

Avioliittoa määritellään uudelleen

Klassista käsitettä avioliitto, joka tarkoittaa miestä ja naista, yritetään juuri nyt määritellä uudelleen sukupuolineutraaliksi avioliitoksi eri puolilla länsimaita, muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa ja Ruotsissa. 

- 1. tammikuuta 2009 kaikki avioparit Norjassa heräävät uuteen avioliittoon. Meidät pakkonaidaan yön aikana. Meillä - suurella enemmistöllä, noin 1,6 miljoonalla ihmisellä - ei ole enää vapaata tahtoa. Norjan suurkäräjien enemmistö jyrää demokratian triviaalit pelisäännöt, samaan aikaan kun se puhuu tasa-arvosta. Naimisissa oleville ei ole laadittu minkäänlaisia siirtymäkausisääntöjä.

Näin lataa norjalainen Nina Karin Monsen 8. marraskuuta ilmestyneessä Dagen Magazinet -lehdessä avioliiton tulevasta uudelleenmäärittelystä sukupuolineutraaliksi avioliitoksi. Monsen on monen muun norjalaisen tavoin raivoissaan siitä, että näin massiivisesta yhteiskunnallisesta muutoksesta ei ole järjestetty kansanäänestystä.


Taistelu Ruotsissa kiihtyy

Ruotsissa poliitikot ilmoittavat saaneensa viime viikkoina yli kahdeksansataa kirjettä huolestuneilta kansalaisilta, jotka haluavat tietää, mitä avioliittolaille ollaan tekemässä, ja ilmaista kannattavansa klassista avioliittomääritelmää. Tämän kirjekampanjan takana Ruotsissa on Bevara äktenskapet (Säilyttäkää avioliitto) -liike. Viime viikonvaihteeseen mennessä 57 158 ruotsalaista oli allekirjoittanut vetoomuksen avioliiton säilyttämisen puolesta.

Ruotsissa monet kristityt ovat kuitenkin luopumassa puolustamasta nykyistä avioliittolakia, koska se ei ole heidän mielestään nykyisessä poliittisessa tilanteessa enää mahdollista. Yhä useampi, muun muassa Ruotsin evankelinen allianssi, on nyt asettumassa Ruotsin kristillisdemokraattien uuden ehdotuksen taakse. Se merkitsee siviilioikeudellista yhteiselämän rekisteröimistä - ei siis siviiliavioliittoa - ja perinteisen avioliittokäsityksen poistamista lainsäädännöstä ja sen palauttamista kirkoille.


Amerikassa raivokas reaktio

Yhdysvalloissa klassisen avioliittokäsityksen romuttaminen on viime kuukausina ollut vastatuulessa. Kymmenissä kaupungeissa ja kylissä on protestoitu voimakkaasti, koska Yhdysvaltojen osavaltiot muutamaa lukuun ottamatta ovat hyväksymässä niin sanotun "Ehdotuksen kahdeksan" (proposition 8), jonka mukaan avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Protestien voimakkuus sai yhteiskuntajohtaja Avi Shafranin ortodoksijuutalaisten Agudath Israel of America -järjestöstä kirjoittamaan Jerusalem Post -lehdessä 25. marraskuuta seuraavasti:

"Näyttää selvemmältä kuin koskaan, että toisin kuin eräässä vaiheessa näytti, homoaktivistit eivät ole kiinnostuneita ainoastaan siitä, että heidät jätettäisiin rauhaan, tai niin kuin myöhemmin ajateltiin, siitä, että he saisivat samat oikeudet kuin muut. Heidän päähänsä on itse asiassa pinttynyt tavoite luoda yhteiskunta, jossa perinnäiset uskonnolliset näkemykset homoseksuaalisuudesta ja avioliitosta lainsäädännössä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa nähdään rotu- ja etnisenä syrjintänä. Skenaario, jossa uskonnolliset ihmiset - ja instituutiot, kuten kirkot, synagogat ja moskeijat - leimataan kiihkoilijoiksi vain, koska he ovat puolustaneet suuresti arvostamiaan uskonnollisia vakaumuksia, on aivan kulman takana. Ja jo toisen tai kolmannen kulman takana heitä syytetään oikeudessa siitä, että he ovat julkisesti esittäneet näitä vakaumuksiaan. Se mikä alkoi tiettyjen "oikeuksien" vaatimisena, on nopeasti ja äänekkäästi muuttumassa hyökkäykseksi ilmaisuvapautta ja omantunnonvapautta vastaan."

Avi Shafran jatkaa: "Juutalaiset, jotka ottavat oman uskonnollisen perintönsä vakavasti, eivät salli vallitsevien tapojen pettävän hiekan hämärtävän sitä tosiasiaa, että Toora (viisi Mooseksen kirjaa) kieltää homoseksuaaliset teot ja hyväksyy vain miehen ja naisen yhdistymisen avioliitossa. He tietävät lisäksi, että Talmud ja Midrash opettavat, että yhteiskunnan pelastava armo vuosisatojen ajan on ollut se, ettei ole suostuttu antamaan muodollista pätevyyttä miesten välisille liitoille."


Aiheesta lisää pääkirjoituksessa.Avioliitto määritelty uudelleen neljässä maassa

Neljä maailman noin kahdestasadasta maasta on laillistanut homo-avioliitot. Kolme maata ja enemmistö Yhdysvaltain osavaltioista on päinvastoin päättänyt suojella lailla vain miehen ja naisen välisen avioliiton.

Vuonna 2001 Hollannista tuli maailman ensimmäinen maa, joka laillisti avioliiton kahden miehen tai kahden naisen välillä eli samaa sukupuolta olevien avioliiton. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2003, sitä seurasi Belgia, ja vuonna 2005 Kanada ja Espanja.

Saman vuoden aikana kolme muuta maata, Honduras, Liettua ja Uganda, siirtyivät päinvastaiseen suuntaan ja suojasivat lailla vain miehen ja naisen välille kuuluvan avioliiton.
LEIF NUMMELA

Lähetetty 5.4.2009

KIILASTRATEGIA

SETA - Seksuaalinen Tasa-arvo

http://www.kristillisdemokraatit.fi/KD/www/fi/ajankohtaista/blogit/paivirasanen/?we_objectID=4570
"...Osallistuin vastavalittuna kansanedustajana muistaakseni v. -95 SETA:n keskustelutilaisuuteen eduskunnassa. Järjestön edustaja kertoi strategian, jolla yhteiskunnallinen sukupuolineutraali avioliitto-ohjelma pystytään toteuttamaan askel askeleelta. Tavoitteena oli edetä samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamisesta hedelmöityshoitojen hyväksymisen kautta ensin perheensisäiseen ja sitten ulkoiseen adoptioon, jonka jälkeen voidaan toteuttaa sukupuolineutraali avioliitto. Ohjelma on edennyt suunnitelman mukaan. Eilen käsittelimme täysistunnossa yhtä askelta tässä jatkumossa, hallituksen esitystä samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeudesta.

Jokaisen askeleen välttämättömyyttä voidaan perustella edellisellä. Virallistetun parisuhdelain puolesta äänestäessään useat kansanedustajat kertoivat hyväksyvänsä esityksen vain sillä edellytyksellä, että se ei tule koskemaan lapsia. Naisparien hedelmöityshoito-oikeutta vaadittiin siksi, että meillä jo on virallistettuja pareja, jotka toivovat lasta. Perheen sisäinen adoptio taas katsotaan välttämättömäksi, koska naisparit voivat nyt yhdessä hankkia hedelmöityshoidoilla lapsen, jolla ei ole juridista isää. Nyt ennen muuta näiden lasten heikkoa juridista asemaa on tarve paikata tällä lailla.

Mielestäni oikea askel tässä vaiheessa olisi se, että näiden lasten asema turvattaisiin käräjäoikeudessa tapahtuvan huoltajuuden vahvistamisen ja perintökaaren muutoksen kautta ilman sisäistä adoptio-oikeutta, joka perustavalla tavalla muuttaa käsitystä isyydestä ja äitiydestä luomalla lapselle kaksi juridista isää tai äitiä. Näissä tapauksissa parempi käsite olisi huoltaja kuin vanhempi. Elisessä keskustelussa panin merkille, että aika moni edustaja eri puolueista ilmoitti kannattavansa koko avioliittolain muuttamista ns sukupuolineutraalin avioliiton malliksi. Se muuttaisi aivan ratkaisevalla tavalla avioliiton idean miehen ja naisen välisenä liittona."

 

HOMOLIITTO...

...on ihan OK, kunhan unohtaisivat siitä sanan "liitto". Nimenomaan Liittoa ja sitoutumistahan tässä seksuaalisen "vapauden" tyrkyttämisessä ja nettipornon vallankumouksessa kammoksutaan.

Onko Lännen etsikkoaika ohi?
 
Uutisten jankutus kirkosta eroamisesta ja ateistibussien tarrakampanjoista on nurkkapatrioottista liberalismia.
 
Perin väärä on se luulo, että kristittyjen määrä vähenee. Näin tapahtuu vain Euroopassa. Kristinusko leviää ja syvenee kaikilla muilla mantereilla - erityisen nopeasti kasvukeskuksissa. Juuri näinä vuosina Kiinassa on enemmän tunnustavia kristittyjä kuin missään muussa maassa, vaikka maanalaisissa seurakunnissa vangitsemiset ja työleirit ovat olleet arkipäivää.
 
Perin väärä on se luulo, että kristinusko on vanhusten ja naisten uskonto. Tyypillistä "Etelän" ja "Idän" karismaattiselle kristinuskolle ovat nuoret ja miehet.
 
Perin väärä on se luulo, että kristinusko on maaseudun uskonto. Pian maapallon väestöstä 60% asuu kaupungeissa. Kun Etelässä maaseudulta muutetaan kaupunkiin, jää taakse myös maanomistajan uskonto. Muuttajat muuttavat kaupunkeihin kaduille, ilman sosiaalista turvajärjestelmää. Juuri tässä kuvaan astuu perheenomainen kristinusko. Kärjistäen: Tulevaisuutta on musta, spontaanisti "profetoiva" paavi.
 
Perin väärä on se luulo, että kristinusko on ollut rikkaiden tai länsimaiden uskonto. On kiehtovaa, että kristinusko kasvaa tänään täsmälleen samalla dynamiikalla kuin Roomassa vainojen vaihtuessa valtionuskonnoksi: Tuolloinkin kristittyjen joukkoihin hakeutui köyhälistö ja muualta tuodut orjat. Rooman päivittäinen tarve uusille orjille oli pahimmillaan 28 000 sielua. Tosiasiassa kristinuskon painopiste on ollut Lännessä vain tieteen vallankumouksen ajan, vaikka Newtonin, Keplerin, Faradayn ja Maxwellin motto "Ajatella Luojan ajatuksia Hänen jälkeensä" yritetäänkin ateistibussien tarrafilosofiassa unohtaa. Oxfordin yliopiston perustivat köyhyyslupauksen antaneet fransiskaanimunkit.
 
Vain houkka samaistaa kristinuskon ja länsimaisen kulttuurin. Tämän päivän kristinuskoa on korealaisten työpaikkojen tuntikausien yhteiset aamurukoukset kuin uskonpuhdistajilla aikanaan. Kristinuskon hylkääminen kulkee käsi kädessä yhteiskunnan kilpailukyvyn näivettymisen kanssa. Onko Lännen etsikkoaika ohi?
 
Pauli Ojala
PS. Lähteet:
Kalevi Virtanen.

Ev. Lut. seurakuntien lapsityön pääsihteeri Kalevi Virtasen haastattelu ja Philipp Jenkins: The Next Christendom - The coming of global christianity.

4.12.2008

10/2008

Uusi kylmä sota kasvattaa vainoa

Maailmanpoliittinen tilanne ei ole omiaan jarruttamaan havaittavissa olevaa kristittyjen vainojen lisääntymistä.

Maailman evankelisen liiton (WEA) vuosiraportti ennustaa uuden kylmän sodan aikakautta, kun maailman jakautuminen kolmeen blokkiin jatkuu. Ensimmäisen ryhmän muodostavat Nato-maat ja niiden yhteistyökumppanit. Toisessa blokissa ovat Venäjä, Kiina ja muut Shanghain yhteistyöjärjestössä (SCO) mukana olevat valtiot. Kolmas suuri ryhmittymä ovat ne 57 muslimivaltiota, jotka ovat muodostaneet Islamilainen konferenssi -järjestön (OIC). Kaikissa näissä ryhmittymissä on myös suuria sisäisiä jännitteitä. Amerikan ja Euroopan välillä on jännitteitä, samoin Venäjän ja Kiinan. Muslimivaltioita puolestaan jakavat sunnalaisten ja shiialaisten väliset kiistat. Kuitenkin jokainen näistä yhteenliittymistä on ennen kaikkea kiinnostunut säilyttämään valta-asemansa ja puolustamaan omia etujaan. Sekä muslimimaiden blokin sisällä että SCO:n mailla on käytössään valtavat energiaresurssit. Siksi ne eivät enää ole niin riippuvaisia hyvistä suhteista länsimaihin. Tämä taas merkitsee, että niiden ei myöskään tarvitse välittää Yhdysvaltojen ja Euroopan ihmisoikeusvaatimuksista yhtä paljon kuin aikaisemmin. Nato-maat tietävät tämän, ja siksi niillä onkin kiusaus olla vaatimatta yhtä sitkeästi kuin aikaisemmin muita maita noudattamaan ihmisoikeuksia. Länsimaiden ja Kiina-Venäjä-allianssin väliset eturistiriidat johtavat WEA:n raportin mukaan useasti siihen, että ainoita voittajia ovat muslimimaat. Raportti antaa esimerkkejä siitä, miten sekä Nato että Kiina ja Venäjä ovat antaneet tukea radikaaleille islamilaisryhmittymille pyrkiessään vahvistamaan asemiaan tietyllä alueella. Vain Nato-maiden ja SCO-maiden yhteistyö voisi raportin mukaan pysäyttää muslimi-imperialismin muodostaman uhan maailmassa. Edellä kuvattu maailmanpoliittinen tilanne ei ole omiaan jarruttamaan havaittavissa olevaa kristittyjen vainojen lisääntymistä. Toisaalta miljoonien muslimien muutto länsimaihin on myös avannut uusia mahdollisuuksia. Viime vuoden tammikuussa 50-vuotias iranilaisnainen Mina Ahadi perusti Saksaan Entisten muslimien keskusneuvoston (Zentralrat der Ex-Muslime).  Sen jälkeen vastaavanlaisia järjestöjä on perustettu myös Englantiin, Hollantiin ja eräisiin Pohjoismaihin. Mina Ahadi sanoo perustaneensa entisten muslimien neuvoston kiinnittääkseen huomiota siihen, miten vaikeaa on luopua islamista. Sittemmin Ahadi on joutunut turvautumaan poliisin suojeluun. Hollantilaisen järjestön perustajaa, 22-vuotiasta Eshan Jamia on myös uhkailtu sekä ennen järjestön perustamista että sen jälkeen. Kaikkien maailman kristittyjen tulisi antaa täysi tukensa ja solidaarisuutensa erilaisesta vainoamisesta ja syrjinnästä kärsiville kristityille. Länsimaalaiset ovat aivan liian kauan kääntäneet heille selkänsä. Jos me suomalaiset kristityt tuemme heitä nyt, he voivat antaa tukensa meille, kun tulee meidän vuoromme kokea oma osuutemme syrjinnästä ja vainosta. Raamatun mukaan se tulee jossakin muodossa jokaisen osaksi, joka tahtoo elää Jumalan tahdon mukaan tässä langenneessa maailmassa. On myös tärkeää muistaa, että Jumala itse on kaikkien syrjittyjen auttaja. Leif Nummela

 

14/2008

Samat oikeudet kristityille ja muslimeille

Uskonnoista, niiden mahdollisesta totuusarvosta, tulkinnasta ja soveltamisesta käytäntöön on voitava keskustella asiallisesti. 

Vuonna 2006 Tanskassa julkaistun Muhammed-pilapiirroksen tekijä kertoo, että piirros on tuhonnut hänen elämänsä. Häntä on piiloteltu marraskuusta lähtien ja siirrelty turvatalosta toiseen. Silti hän sanoo, että tekisi sen uudestaan. Nyt hollantilainen kansanedustaja on julkaissut netissä islamia käsittelevän lyhytelokuvan. Noin 17 minuuttia pitkä elokuva on ollut nähtävissä osoitteessa www.themoviefitna.com, ja sen oli viime lauantaihin mennessä katsonut kolme miljoonaa ihmistä. Hollannin hallitus ja YK:n pääsihteeri ovat ehtineet sanoutua irti elokuvasta, joka sisältää muun muassa useita Koraanista otettuja sitaatteja, pätkiä imaamien saarnoista ja kuvia mielenosoituksista ja terrori-iskuista. Kun kysytään, onko tämä lyhytelokuva pilkannut islaminuskoa, on myös voitava kysyä, miksi useassa muslimimaassa jatkuvasti julkisesti pilkataan juutalaisuutta ja kristillistä uskoa. Tämän elokuvan samoin kuin Muhammed-pilapiirrosten synnyttämä aivan kohtuuton kohu peittää helposti alleen monet muut aiheet, joista pitää välttämättä voida keskustella leimautumatta islamin pilkkaajaksi, nyt kun muslimien määrä Euroopassa lähentelee 60:tä miljoonaa. Esimerkiksi missä kulkee toisen uskonnon kriittisen tarkastelun ja toisen uskonnon pilkkaamisen välinen raja? Uskonnoista, niiden mahdollisesta totuusarvosta, tulkinnasta ja soveltamisesta käytäntöön on voitava keskustella asiallisesti. Ei voi olla kiellettyä kertoa siitä, mitä Koraani tai Raamattu opettaa. Muslimeilla on länsimaissa oikeus levittää Koraaneja ja kertoa islamista. Kristityillä muslimimaissa tulisi olla samanlainen oikeus levittää Raamattuja ja kertoa Raamatun opetuksista ja Jeesuksesta. Ihmisillä on oltava vapaus ja mahdollisuus rauhassa ilman painostusta tutustua mihin tahansa uskontoon ja niin halutessaan myös uskoa ja seurata sitä. Tätä on normaali uskonnonvapaus. Siihen kuuluu myös oikeus omiin jumalanpalvelustiloihin. Kristityt haluavat muslimimaissa saman oikeuden rakentaa kirkkoja kuin muslimeilla on kristillisissä maissa rakentaa moskeijoita. Myös kysymyksiä uskonnoista on voitava esittää. Kristityt joutuvat selittämään, miten on ymmärrettävä se kohta heidän Raamatussaan, Vanhassa testamentissa, jossa  sanotaan näin: ”Ja sinä Babylon, tuhoon tuomittu nainen! Hyvin tekee se, joka sinulle kostaa sen minkä meille teit. Hyvin tekee se, joka tarttuu lapsiisi ja lyö ne murskaksi kallioon!” (Ps. 137:8–9) Samoin voimme kysyä, mitä tarkoittavat sellaiset kohdat Koraanissa kuin suura 8:12: ”Muista, kuinka Herrasi julisti enkeleille: ”Olen kanssanne; tukekaa siis niitä, jotka uskovat. Täytän pian uskottomien sydämet pelolla; silloin hakatkaa poikki heidän kaulansa ja heidän kaikki sormensa.” Tai suura 9:5 ”Mutta kun pyhät kuukaudet ovat kuluneet, niin vuodattakaa pakanain verta missä tahansa heitä tapaattekin. Ahdistakaa ja piirittäkää heitä ja väijykää heitä kaikkialla, mutta jos he kääntyvät (oikeaan Jumalan uskoon), rukoilevat ja antavat almut, niin päästäkää heidät menemään. Jumala on totisesti anteeksiantava ja armollinen.” Lainausten lähde on http://www.islamopas.com/koraani/sisallys.htm. Kristityt ymmärtävät Raamattua Jeesuksen elämän ja opetuksen valossa. Muslimit selittävät Koraania Muhammedin elämän ja opetuksen valossa. Jokainen voi verrata näitä toisiinsa ja miettiä, ketä haluaa seurata. Raamatullinen usko Jeesukseen ei ole koskaan pelännyt valoa, perusteellista tarkastelua ja totuutta. Ne ovat meidän puolellamme, eivät meitä vastaan. Leif Nummela

 

Uusi Tie -lehteen (Kansanlähetys) lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla

Lähetetty 8.5.2008

Jumala ei purkanut Vanhaa Liittoa

Israelin Ystävät ry:n 100-vuotisjuhlista jäi tekopyhä maku. Keskiaukeaman toiminnanjohtaja, päätoimittaja Ilkka Vakkurin haastattelu-artikkelissa ei mainittu lainkaan, että Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on tänä vuonna sanoutunut irti pitkästä yhteistyöstään yhdistyksen kanssa. Käsissä on kriisi. Pahastumisen kerrottiin johtuvan Vakkurin mielestäni tarpeettomasta piikittelystä Shalom-lehden pääkirjoituksia myöten. Pahimmat esimerkit kuuluvat: "Vanha liitto on päättynyt jo n. 2000 vuotta sitten täydellisesti ja kerta kaikkiaan haaksirikkoon" tai että "juutalaiset ovat hylänneet Jumalan" kollektiivisesti.

Jos Vanha Liitto tosiaan "johtaa kiroukseen", niin miksi Paavali ympärileikkasi omin käsin uskollisimman oppilaansa Timoteuksen, jonka toinen vanhemmista oli juutalaissyntyinen? Koska VL ja UL eivät ole keskenään ristiriidassa, vaan operoivat eri tasoilla. Israel todistaa Jumalan olemassaolosta kansakuntien joukossa, "sen tien kulkija" pelastuksesta yksilötasolla. UT:n kirjoittajat olivat Luukas pl. juutalaisia. Jumala ei Liittojansa kadu eikä pura. Jos hän purkaisi Vanhan - kuka tietää vaikka Uusikin alkaisi kaduttamaan?

Tänään eurooppalaiset ja suomalaiset ovat hylänneet Jumalan monikertaisesti pahemmin kuin nykyiset israelilaiset. Israelin itsenäisyysjulistuksessahan jopa viitataan "Israelin Kallioon" ja maan nimessä Jumalan El-nimeen - kun taas EU:n perustuslaista viittaus Jumalaan kitkettiin hiljan virallisesti pois. Euroopassa on pian enemmän minareetteja kuin kirkkoja.

Juutalaisilta odotetaan enemmän kuin muilta, minkä takia tunnemme pettymystä. Heidän epäluulonsa on kuitenkin aiheellista Sananlaskujen jaetta mukaillen: "Petetty veli on vaikeampi voittaa kuin vahva kaupunki. Ja riidat ovat kuin linnan salvat." (Snl 18:19). Käsissämme on juuri tällainen linnansalpa, jota käytetään verukkeena. Tämä este poistuisi jos Vakkuri nöyrtyisi pyytämään anteeksi. Vainojen aikana kirkot ovat pettäneet juutalaiset. Ristiretket, inkvisitiot, juutalaislasten pakkohuostaanotot luostariin jne. Juutalaiset on karkotettu vähintään kerran liki kaikista Euroopan maista - myös Suomesta. Kiellot maanomistukseen, feodaalilaitokseen ja kiltalaitokseen liittyen, diaspora, ghettolähiöt, roviotuomiot mustasta surmasta,  pogromit, holokausti, hiusten repimiset, tullit, vaatemääräykset, ammattirajoitukset, vuokran ja veron kanto, pilkkarahat, juutalaismerkit, nimien vaihdot, taiteilijanimet jne.

Juutalaisia vainottiin Kristuksen nimessä ja meillä on vaikea työ saada luottamus takaisin. Juutalaiselle ei saisi olla kuin roomalainen miehittäjä. Sanat saa ja pitääkin valita paremmin. Vain seurakunnassa tulee astua esiin "sopivalla ja sopimattomalla ajalla". Suhteessa muihin pitää päinvastoin "ottaa vaari oikeasta hetkestä sillä aika on paha"! Intomme julistaa pelastuksen evankeliumia on kiusallista kaikille, mutta varsinkin juutalaisille. He ovat Jumalan silmäterä, päätoimittaja hairahtui pitämään heitä silmätikkuna. "Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä". Ei pidä hurskastella, että anteeksipyynnössä kyse olisi evankelioinnista luopumisesta.

Pauli Ojala
Israelin ystävä ja Jeesuksen pakanaveli

PS. Temppelin esirippu oli niin raskas, että sitä ei kyennyt härkäparikaan vetämään rikki eri suuntiin. Kun temppelin esirippu repesi ylhäältä alas saakka nasaretilaisen raksamiehen eli Messias Yeshuan (vrt. Joosua) kuollessa, se selvästikin oli viesti jostakin. Tämä viesti ei kuitenkaan tarkoita, että Jumala olisi repinyt rikki Vanhan Liiton. Se tarkoittaa, että PÄÄSY KAIKKEINPYHIMPÄÄN TULI NÄISSÄ MERKEISSÄ AVOIMEKSI KAIKILLE NIIN SISÄ- ULKO- KUIN ESIPIHALLAKIN OLESKELEVILLE HALUKKAILLE!

Versio 2:

Älä turhaan lausu Herran nimeä, Israelin ystävä!

Israelin Ystävät ry:n 100-vuotisjuhlista jäi tekopyhä maku. Keskiaukeaman haastattelu-artikkelissa toiminnanjohtaja, päätoimittaja Ilkka Vakkuri ei maininnut lainkaan, että Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on tänä vuonna sanoutunut irti pitkästä yhteistyöstään yhdistyksen kanssa. Käsissä on virallinen kriisi virallista Israelia ja suurlähettiläitä myöten. Pahastumisen kerrottiin johtuvan Vakkurin (mielestäni tarpeettomasta) piikittelystä Shalom-lehden pääkirjoituksissa. Epäraamatullisin esimerkki kuuluu: "Vanha liitto on päättynyt jo n. 2000 vuotta sitten täydellisesti ja kerta kaikkiaan haaksirikkoon" ja epädiplomaattisin esimerkki: "juutalaiset ovat hylänneet Jumalan" kollektiivisesti.

Jos Vanha Liitto tosiaan "johtaa kiroukseen", niin miksi Paavali ympärileikkasi omin käsin uskollisimman oppilaansa Timoteuksen, jonka toinen vanhemmista oli juutalaissyntyinen? Koska VL ja UL eivät ole keskenään ristiriidassa, vaan operoivat eri tasoilla. Israel todistaa Jumalan olemassaolosta kansakuntien joukossa, "sen tien kulkija" pelastuksesta yksilötasolla. UT:n kirjoittajat olivat Luukas pl. juutalaisia. Jumala ei Liittojansa kadu eikä pura.

Eurooppalaiset ja suomalaiset ovat hylänneet Jumalan monikertaisesti pahemmin kuin nykyiset israelilaiset. Israelin itsenäisyysjulistuksessahan jopa viitataan "Israelin Kallioon" ja maan nimessä Jumalan El-nimeen - kun taas EU:n perustuslaista viittaus Jumalaan kitkettiin hiljan virallisesti pois. Euroopassa on pian enemmän minareetteja kuin kirkkoja ja vain Israel pitää Herran pelkoa yllä.

Juutalaisilta odotetaan enemmän kuin muilta, minkä takia tunnemme pettymystä. Heidän epäluulonsa on kuitenkin aiheellista Sananlaskujen jaetta mukaillen: "Petetty veli on vaikeampi voittaa kuin vahva kaupunki. Ja riidat ovat kuin linnan salvat." (Snl 18:19). Käsissämme on juuri tällainen yksittäinen linnansalpa, joka on henkilöitynyt toiminnanjohtaja-päätoimittajaan. Vainojen aikana kirkot ovat pettäneet juutalaiset. Ristiretket, inkvisitiot, juutalaislasten pakkohuostaanotot luostariin jne. Juutalaiset on karkotettu vähintään kerran liki kaikista Euroopan maista - myös Suomesta. Kiellot maanomistukseen, feodaalilaitokseen ja kiltalaitokseen liittyen, diaspora, ghettolähiöt, roviotuomiot mustasta surmasta,  pogromit, holokausti, hiusten repimiset, tullit, vaatemääräykset, ammattirajoitukset, vuokran ja veron kanto, pilkkarahat, juutalaismerkit, nimien vaihdot, taiteilijanimet jne. Meillä on syytä pyytää anteeksi erityisesti Lutherin takia, hänen vihapäissään kirjoittaessaan että on tuleva aika jolloin juutalaisten veri vuotaa sadoin tuhansin.

Juutalaisia vainottiin Kristuksen nimessä ja meillä on vaikea työ saada luottamus takaisin. Juutalaiselle ei saisi olla kuin roomalainen miehittäjä. Sanat saa ja pitääkin valita paremmin. Vain seurakunnassa tulee astua esiin "sopivalla ja sopimattomalla ajalla". Suhteessa muihin pitää päinvastoin "ottaa vaari oikeasta hetkestä sillä aika on paha". Intomme julistaa pelastuksen evankeliumia on kiusallista kaikille, mutta varsinkin juutalaisille. He ovat Jumalan silmäterä, päätoimittaja hairahtui pitämään heitä silmätikkuna. "Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä". Ei pidä hurskastella, että anteeksipyynnössä kyse olisi evankelioinnista luopumisesta.

Pauli Ojala
Israelin ystävä ja Jeesuksen pakanaveli

DINOGLYFS - DINOLITS,
the Out-of-Place Artefacts (OoP-Arts) carved, hewn and painted by our common forefathers. What if Man and dinosaurs coexisted, after all?

Dinosaur, dinosaurs, dinosauria, dinosaurus, dinosaurukset, dinotopia, dinoglyf, dinolit, dinoglyfit, dinoliitti, dinocritic, Beowulf, Beowolf, Beewolf, Gilgamesh, Enkidu, Flintstones, Kiviset ja Soraset, hirmulisko, hirmuliskot, dragon, dracon, draco, draconite, pendragon, pendracon, ископаемое, вымирание, lohikäärme, behemot, leviatan, leviathan, tannin, rahab, raahab, tinshemet

www.genesispark.com/genpark/ancient/ancient.htm

Sources for the figures:

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Dinosauruslegendat.htm
http://www.genesispark.com/genpark/ancient/ancient.htm
Http://s8int.com/
http://www.evoluutio.com/
http://gene.1g.fi/kuvat/Sekalaiset+kuvat/Lohikäärmeet/
http://www.bible.ca/tracks/tracks-cambodia-stegasarus.jpg
http://www.s8int.com/dinolit1.html

http://www.strangescience.net/stdino2.htm

Take-home message

Did you know that the longest and the most detailed descriptions of ANY animals in the Bible and the Holy Scriptures were the portraits of two dinosaur- or dragon type of creatures in the book of Job in the Old Testament?

The Job 39-40 ends G*d's speech of 77 wonders of life and depicts extinct creatures by the names of behemot and leviathan.

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a life - Donate blood!