Likaista työtä?

Back to the Thought Deposit

DINOGLYPHS - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

 

TOPOLOGY

Topologics IQ-tests

Topologia

http://www.kiipeli.fi

Disassembly Puzzles

Piikkipallo häkissä. Idea: Yritä poistaa piikkipallo häkistä ja saada se sinne takaisin. Eikä sitten tarvitse irrottaa mitään osia. Korkeus on 8 cm. Materiaali on puuta. Vaikeusaste A.

Mine Cage

Kuula askissa. Idea: Yritä saada kuula ulos puurasiasta. Tässä kannattaa ottaa onni avuksi. Pituus on 10 cm. Materiaalina ovat teräskuula ja puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste A.

Impasse-a-Ball! - Hidden Marble - Mouse Trap - Missing Marble Maze

Objective: move the wooden block so the marble comes out of the wooden block. Inside the puzzle there is a small maze.

Luuppi.  Idea: Irrota luupin osat toisistaan ja yritä saada niistä eheä rengas. (siis ei niin kuin kuvassa) Tämä pulma sopii hyvin aloittelijoille ja on samalla hieno kaulakoru. Vesa Timonen voitti tällä Loopillaan vuonna 2007 maailmanlaajuisen pulmien suunnittelukilpailun Australiassa. Halkaisija on sopiva 4,5 cm ja mukana tulee nahkanaru. Materiaali on sinkin ja hopean sekoitus. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste A.


Merimiessolmu. Tuotenumero 5160. Idea: Yritä irrottaa renkaat toisistaan ja sitten takaisin. Mikä on muuten sidottuna kaunis? Vastaus: Solmuni. Pituus on n. 12 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste A.

Sailor's Knot

Brain-Train Games


Helmipyramidi. Idea: Yritä rakentaa osista kolmiopohjainen pyramidi eli tetraetri. Korkeus kasattuna on n. 5 cm. Materiaali on koivu. Vaikeusaste A.


Kuulat kuutioissa. Idea: Yritä saada kuulat keskelle tai vastakkaisille puolille tms. Kuutioissa on erilaisia tehtäviä.. Hinta sisältää kaksi erilaista tehtäväkuutiota. Tehtävät vaativat enemmänkin näppäryyttä kuin oivallusta. Vaikeusasteet A-B.

Ball Games

Labyrinths - Maze

EVREKA!

Retkipulma 1. Idea: Yritä irrottaa kaikki osat toisistaan ja pujottele ne sen jälkeen takaisin. Pieni ja selkeä pulma. Pituus on 8 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Irtokuutio. Idea: Yritä kasata paloista kuutio. Tässä älypelissä onnistumisen mahdollisuus on suuri. Korkeus on 4,5 cm. Materiaali on puuta. Ratkaisuohje tulee pakkauksessa mukana. Tuote on pakattu puuvillapussiin. Vaikeusaste B.

Antero Vipunen - The Kalevala Genious

Retkipulma 15. Idea: Yritä irrottaa rengas pulmasta ja sitten saada se vielä takaisin. Jos sinulla ei ole ongelmia, tästä on hyvä aloittaa. Pituus on n. 14 cm. Materiaali on teräslanka. Vaikeusaste B.

Älypelit

Kolmen palan nyrkki 3.  Idea: Pura palat ja kasaa nyrkki uudestaan. Nyrkin korkeus on 9 cm. Osat ovat puuta. Tuote on pakattu muoviin. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta ja ohje on myös pakkauksessa. Vaikeusaste B.

Retkipulma 13. Idea: Yritä irrottaa osat toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Kylläpä on kummalliset kiekurat, mutta kyllä lähtee. Pituus on 8 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

HEUREKA!

Kolmen palan nyrkki. Idea: Yritä kasata paloista kolmiulotteinen risti. Aluksi tämä tuntuu mahdottomalta, mutta niin se vain onnistuu kun yrittää ainakin kolme kertaa. Nyrkin korkeus on 9 cm. Osat ovat koivua. Tuote on pakattu puuvillapussiin. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Retkipulma 7. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Mukavan omituinen, ei ole liian hankala. Pituus on 9 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B

Älypää

Retkipulma 8. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Ainakin 70-luvulla näitä väännettiin veistotunneilla ja on edelleen suosittu. Pituus on 13 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Retkipulma 6. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Aluksi tuntuu aivan mahdottomalta, mutta onnistuu sittenkin. Pituus on 13 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Retkipulma 5. Idea: Yritä irrottaa ketju ja pujottaa se sitten vielä takaisin. Onpa muuten koru hyvässä tallessa. Korkeus on 10 cm. Materiaali on kromattu teräslanka ja messingöity alumiiniketju. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Puzzles

Silmukka. Idea: Yritä irrottaa puupalat toisistaan ja sitten takaisin. Silmukka on yhden oivalluksen pulma. Tosi helppo kun tajuaa...Pituus on n. 10 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste B.

Jousi. Idea: Yritä irrottaa rengas jousesta ja sitten takaisin. Jousi on hauska "silmänkääntötemppu". Pituus on n. 11 cm. Materiaalit ovat koivu, teräsjousi ja messinkirengas. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste B.

Pulmakulma

Tähti purkissa. Idea: Yritä vapauttaa tähti ja pujotella se myös takaisin. Tämä pulma voi aiheuttaa tähdenlentoja. Häkin korkeus on 6,5 cm. Materiaalit ovat patinoitua ja messingöityä terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Cast cage

Can you free the metal star from the cage , it looks impossible but can be done , this is a fun puzzle and a great one to leave lying around , people just can't resist picking it up and having a go

Rated 3 stars out of 6 it has a Normal rating

 

Säästöpossu. Idea: Yritä saada raha ulos kiekosta. Miten muka rahan saa, kun kuulat ehtivät aina ensin eteen? Possussa on kuitenkin kaksi erilaista tapaa saada raha ulos. Korkeus on 9 cm. Materiaalit ovat muovi, metallikuulat ja raha. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta puhelimitse tai sähköpostilla. Kolikko sisältyy hintaan. Vaikeusaste B/C.

Saving Bank

Piggy Bank

Kolme naulaa. Idea: Yritä irrottaa naulat toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Näitä nauloja on todella hankala hakata, mutta tee se itse -miehille sopiva pikku purtava. Pituus on 8 cm. Materiaali on terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Three nails

Means

Tähti ja käärme. Tarjoustuote. (ennen 14,18 e) Idea: Yritä vapauttaa tähti käärmeestä ja pujotella se myös takaisin. Tässä pulmassa ei tarvitse olla käärmeen lumoaja, homma onnistuu muutenkin. Pituus on 8 cm. Materiaali on patinoitua vahvaa terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Cast Star

At the end of the 19th century, Britain experienced a huge puzzle craze. I managed to pick up a number of the puzzles famous during that period in flea markets, despite their rarity. Based on these original puzzles from Britain's famous puzzle period , this is one that we have successfully revived in it's new form. The Key part of this puzzle is the "star" which needs to be freed from the snake binding it. If only the star wasn't so stubborn in it's return to the snake. Difficulty level is estimated as 3 stars out of 6.

Pallo turvassa. Idea: Yritä irrottaa rautapallo telineestä ja laita se myös takaisin. Tämä on harvinaisen selkeä ja rautainen älypeli. Eipä pallo katoa aivan helposti. Korkeus on n. 6 cm. Materiaali on vahvaa terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta, mutta tuskin tulet sitä tarvitsemaan. Vaikeusaste B.

Konsti

Raketti. Idea: Aseta laatikko raketteineen pöydälle ja yritä saada raketti ulos laatikkoa siirtämättä. Onko ketään pitkäkyntistä paikaalla? Korkeus on 5 cm. Materiaali on koivua. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste B.

Rockett

This wooden toy has been around for 20 to 30 years. Some versions have been made in plastic, although the wooden version is more traditional.
We have found two designs, both made in wood, and have decided to offer them as a pair.
Each one consists of a wooden block with a cylindrical hole drilled into it, and a wooden cylinder that fits loosely into the hole. You present it as a challenge to someone - get the central cylinder out of the hole without touching the toy at all.
It seems impossible... until you see it done. You blow sharply over the top of the cylinder, which pops smartly up into the air. We used to think it was all to do with moving airstreams and the Bernoulli effect, although now we think it is probably an example of an air piston.

Reikälautanen. Idea: Yritä irrottaa rengas lautasesta ja pujotella se myös takaisin. Tässä reikälautasessa on mielenkiintoinen pujottelutehtävä, jossa ei ole päätä eikä häntää. Lautasen halkaisija on 7 cm. Materiaali on patinoitua hopeaa ja sinkkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste B.

Cast Plate

Jerry Slocum has one of the worlds largest puzzle collections. Housed in a museum in Beverly Hills , his collection includes over twenty thousand different types of puzzles. It was there that we first got the idea to make this puzzle. Thanks to the valuable efforts of a distinguished designer a classic puzzle was born again. Rating is 2 stars out of 6.

Gimmick

Terästakiainen. Yritä poistaa piikkipallo häkistä ja saada se sinne takaisin. Eikä sitten tarvitse irrottaa mitään osia. Korkeus on n. 8 cm. Materiaali on kromattua terästä. Vaikeusaste B.

Rautaluut. Idea: Yritä irrottaa luut toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Tässä pulmassa olisi kiva kun jäisi vain yksi luu käteen. Pituus on 13 cm. Materiaali on vahvaa kromattua terästä. Vaikeusaste B.

Niksi

ABC. Idea: Yritä irrottaa C-kirjain ja sitten saada se vielä takaisin A ja B-kirjaimeen kiinni. Aakkosetkin voivat olla näköjään mutkikkaita. Pituus on 10 cm. Kirjaimet ovat patinoitua rautaa. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta, mutta tuskin sitä tarvitset. Vaikeusaste B.

Pihdit. Idea: Yritä irrottaa osat toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Tässä on sopivat työkalut aloittelijoille ja lapsille. Pituus on 10 cm. Materiaali on sinkkiä ja hopeaa. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste B.

Trick

Lautta. Idea: Yritä rakentaa lautta kahdeksasta osasta. Tukkien pohjassa on reikiä ja tappeja. Lautta on partiolaisen mielipulma. Pituus on n. 8 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste B.

Tähti vankina. Idea: Yritä irrottaa tähti kaltereista irti ja sitten vielä laittaa se myös takaisin. Tämän pulman kanssa saattaa nähdä tähtiä. Pituus on 8 cm. Materiaali on patinoitua terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Polkupyörä. Idea: Pujota messinkirengas irti polkupyrästä ja sitten vielä takaisin. Tässä on mukava pujottelutehtävä aloittelijoille. Pituus on 11 cm ja materiaali hopea ja sinkki. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste B.

Juju

6 konnankoukkua. Idea: Yritä avata kaikki koukut ja lukita ne uudelleen. Pienen pieniä ongelmia, jotka mahtuvat vaikka tupakka-askiin. Vaan ei ole terveys vaarassa, ellei sitten hermot. Koukkujen pituudet ovat 4 - 9 cm. Materiaali on teräslanka. Vaikeusaste B/C.

Tupaantuliainen. Yritä irrottaa avaimet toisistaan ja saada ne sitten vielä takaisin. Tässä hauskat avaimet uuteen kotiin, kunhan ne sitten ratkaistaan. Pituus on 9 cm. Avaimet ovat hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Nämä avaimet ovat astetta vaikeammat kuin tason A avaimet. Tässäpa on aivan mainio tuparilahja. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste B.

Cast Keys 2

Cast Metal Puzzle - Key 2

Separate the two keys and return them to their original position?

Rated 2 stars out of 6

Treat

Vanha lukko. Idea: Yritä avata lukko ja lukitse käytön jälkeen. Tämän sarjan lukot on sarjoitettu niin, ettei minkään toisen lukon avain sovi toiseen lukkoon. Aivot menevät tämän kanssa lukkoon. Korkeus on 6,5 cm. Materiaali on patinoitua terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste B.

Old Lock

Lock Antique

Matkapeli. Matkapeli on hauska ja kehittävä sanankeksimispeli. Peli on pedagoginen ala-asteikäisille, mutta se on hauska ja mukaansa tempaava myös aikuisille. Pelissä on kahdeksan eri pelitapaa. Ohjeet ja eri peliversiot ovat pelilaudan takapuolella. Tavoitteena pelissä on kiertää ympyrä mahdollisimman nopeasti keksimällä sanoja annettujen ohjeiden mukaan. Parhaiten peli toimii kahden joukkueen tai pelaajan välisenä kamppailuna. Peli kehittää luovuutta, sanavarastoa, sanan rakenteen hallintaa ja muistia. Peliohjeet on mahdollista saada taakse myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Ilman pyyntöä peli toimitetaan vain suomenkielisillä ohjeilla. Matkapelin suunnittelija on Jari lundgren. Pelin halkaisija on n. 20 cm. Matkapeli ei sisällä irtoavia osia.

Avaimet. Idea: Yritä irrottaa avaimet toisistaan ja sitten pujottaa ne takaisin. Kiinni tarttuneet avaimet ovat talonmiehen painajainen. Pituus on n. 6 cm. Materiaali on hopeaa ja sinkkiä. Cast Puzzle -sarjan tuote. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Vaikeusaste B.

Hint

Liian pieni yksiö 3. Idea: Pura 4 osaa ja yritä saada ne mahtumaan takaisin sisään. Purkaminen on helppoa, mutta takaisin sijoittaminen onkin paljon hankalampaa. Yksiön koko on 8 x 8 cm. 15 vaiheinen ohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Too small Flat

Secret Box

Rare Puzzle Box

Sydän ja naru. Idea: Yritä irrottaa naru sydämestä. Ottaa sydämmestä kun ei tahdo naru lähteä. Halkaisija on n. 9 cm. Materiaali on pyökki ja pyökkiviilu. Vaikeusaste B.

Heart and Rope

Sydän ja renkaat. Idea: Yritä irrottaa renkaat sydämestä ja asettaa ne sitten takaisin. Sydämmelliset onnittelut kun tämä ratkeaa. Halkaisija on n. 10 cm. Materiaali on pyökki. Vaikeusaste B.

Leijona häkissä. Idea: Yritä vapauttaa leijona häkistä ja laittaa se sitten takaisin. Pulma on hauska myös lapsille ja se sopii myös allergiaperheisiin. Pituus on n. 9 cm. Materiaali on pyökki. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta puhelimitse. Vaikeusaste B.

Lion in the Cage

Kiipeli laskupeli. Pelissä on tavoitteena löytää oikeita yhtälöitä. Peli on hyvä apu yhteen– ja vähennyslaskujen harjoittelussa aikuisen opastuksella. Numerot ovat yhdestä kahteentoista. Laskupelissä on myös yksi ainoa oikea ratkaisu, jolloin joka sivulla on samanaikaisesti oikeat yhtälöt. Pituus on n. 19 cm. Pakkaus, jossa on peliohjeet, sisältyy hintaan. Kannen saa kätevästi suljettua lahjapaketiksi. Peli ei sisällä irtoavia osia.

IQ Calculator

Älytesti

Viinipullopulma 3. Idea: Anna viinipullo lahjaksi, mutta sankarin pitää ensin ansaita lahja, eli saada pullon lukko auki. Viinipullopulma 3 on loistava tuliainen. Tämä on pullolukoista se helpompi versio, eli juhlissa kuin juhlissa makunautinto on varma. Korkeus on n. 30 cm. Materiaalit ovat tumma puu ja naru. Tuote myydään ilman pulloa. Selkeä ratkaisuohje tulee pakkauksessa mukana, jonka avulla pullon saa helposti lukittua telineeseen. Voit myös tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Telineeseen sopivat lähes kaikki viinipullot, siinä on korkeuden säätö. Vaikeusaste B.

Don't Break The Bottle

Wooden Wine Puzzler

Remove the knot with wooden pieces from this puzzle so you can open finally your bottle of wine - or any other bottle you've put inside like vinegar, olive oil.


Helmitorni 2. Idea: Yritä järjestellä helmet niin, että jokaisessa pystyrivissä on vain yhtä väriä. Korkeus on n. 11 cm. Materiaali on puu. Vaikeusaste C.

4 ruutua.  Idea: Yritä irrottaa palat irti pulmaa rikkomatta. Voimaa ei siis tarvita, vain nokkeluuttta ja kärsivällisyyttä. Tässä pulmassa on hinta-vaikeussuhde todella kohdallaan! Leveys 7 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla tai puhelimitse. Vaikeusaste C.

Kuu-ukko. Idea: Yritä saada kaksi kuulaa samanaikaisesti vastakkaisiin päihin. Kuu-ukko on hauska keinutehtävä. Nopeatkaan kädet eivät tässä auta. Pituus n. 10 cm. Materiaalit ovat koivu, metallikuulat ja muovi. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta puhelimitse. Vaikeusaste C.

Moon man - Man of the Moon

Retkipulma 18. Idea: Yritä irrottaa naru+pallo pyörästä ja sitten vielä saada ne myös takaisin. Tämähän on varsinaninen oravanpyörä. Pituus on n. 10 cm. Materiaali on kromattu teräslanka, naru ja puupallo. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Vaikeusaste C.

Neliö pussissa. Idea: Yritä kasata paloista 3 erilaista neliötä. Osat ovat koivua ja ne on pakattu puuvillapussiin. Yksi neliö vielä onnistuu hyvin, mutta että kolme....Ratkaisuohje on saatavana sähköpostitse veloituksetta. Vaikeusasteet C.

Pulmapelit

Retkipulma 19. Idea: Yritä irrottaa U:n muotoinen kappale pikkulabyrintistä ja sitten vielä saada se myös takaisin. Jos sinulla on hyvä suuntavaisto, nyt se on koetuksella. Pituus on n. 12 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Vaikeusaste C.

Capital A Wire Puzzle

Fun and affordable, this imported wire puzzle is exceptional for the beginner, or when a more "social" puzzle is desired. Although challenging, this metal puzzle offers victory and a sense of accomplishment in a relatively short amount of time.

Tähden poikanen. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata tähden poikanen uudestaan. Korkeus on 5 cm. Materiaali on puuta. Ratkaisuohje on pakkauksessa ja ohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Ympyrä. Idea: Yritä irrottaa värillinen helminaru ympyrästä ja pujottaa se sitten takaisin. Tämän kun ratkaiset niin ympyrä sulkeutuu. Tuote on vaikeampi muunnelma Silmukka-pulmasta. Halkaisija on n. 6 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Retkipulma 3. Idea: Yritä irrottaa U-kappale ketjuineen. Tässä ei riitä pelkkä U-käännös. Pituus on n. 20 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Härän nenärengas. Idea: Yritä irrottaa yksinäinen pallo ja pujotella se vielä takaisin. Ota härkää sarvista ja ala toimia. Korkeus on n. 22 cm. Materiaalit ovat pyökkiä ja narua. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Nose ring of a Bull

Jig-Saw Puzzles

Remmi. Idea: Yritä irrottaa puuosat nahkaremmistä ja pujottaa ne sitten takaisin. Saat remmiä, jos et saa pujoteltua takaisin,se onkin paljon vaikeampaa kuin avaaminen. Pituus on n. 10 cm. Materiaalit ovat koivu ja nahka. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Leather Band

Retkipulma 4. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Aika sopiva, ei ole liian hankala. Pituus on 10 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Lyon's Loop

Named after famous 19th century blacksmith, Patrick Lyon, c. 1840. Object: Remove the large ring.

Kulkuset. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottelemalla ja laittaa se sitten vielä takaisin. Eipä ole montaa osaa, mutta silti riittävän hankala. Korkeus on n. 10 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Jingle Bells

Retkipulma  9. Idea: Yritä irrottaa U-kappale pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Jopas on renkaita kerrakseen. Pituus on 12 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Wire Ladder Puzzle

Fun and affordable, this imported wire puzzle is exceptional for the beginner, or when a more "social" puzzle is desired. Although challenging, this metal puzzle offers victory and a sense of accomplishment in a relatively short amount of time.

Retkipulma 14. Idea: Yritä irrottaa kolme rengasta pujottelemalla ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Aikamoinen ketjureaktio. Pituus on 17 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Palapelit

Retkipulma 12. Idea: Yritä irrottaa kolme rengasta pujottelemalla ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Aika sopiva, ei ole liian hankala, muttei liian helppokaan, riippuu tietenkin tekijästä. Korkeus on 10 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Kirsikat. Idea: Yritä irrottaa kirsikat nahkapalasta ja sitten takaisin. Nämä kirsikat ovat kivettömiä, mutta pahasti jumissa. Pituus on n. 12 cm. Materiaalit ovat koivu, naru ja nahka. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Cherries - Cherry

Pallero. Idea: Yritä kääntää pallonpuolikkaat pallon muotoon ja sitten takaisin. Pitää varmaan olla taikuri, että pystyy tähän. Korkeus on n. 12 cm. Materiaalit ovat koivu, messinki ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Halflets

Halflings

Strategy Board games

Kaksipyöräinen. Idea: Yritä irrottaa renkaat toisistaan ja pane ne samalla tavalla takaisin. Tähän ei tarvitse edes kolmatta pyörää, on hankala muutenkin. Pituus on n. 18 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Bicycling

Naulat. Idea: Laita puutikku reikään. Yritä saada kuusi naulaa pysymään tikun päässä yhtäaikaa. Naulat on oikea rakennusmestarin haaste. Tämä on lahja timpurille. Ratkaisumahdollisuuksia on ainakin neljä erilaista. Korkeus on n. 13 cm. Materiaalit ovat koivu ja rautanaulat. Yksi ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Nails

Mysteeri

Pala. Idea: Yritä pujottaa pallot peräkkäin samaan lenkkiin ja sitten takaisin eri lenkkeihin. Pala-älypeli on pieni, mutta pippurinen,eikä toisaan ole mikään pala kakkua. Pituus on n. 6 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Two On One - Wooden Puzzle

Two Lovers Puzzle

The object of this game is to put both of the wooden balls onto the same side of the puzzle. Two on One / The two lovers should share a common bond.

Juusto. Idea: Yritä irrottaa hiiri juustosta ja sitten pujottaa se takaisin. Juusto on hauska muunnelma Silmukka-pulmasta. Tähän loukkuun jää ihminenkin koukuun. Pituus on 12 cm. Materiaalit ovat koivu, koivuvaneri, nahka ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Cheese

Christmas Presents

Retkipulma 17

THIS IS THE TRICK MY GRANDPA' USED TO CONSTRUCT FOR THE CHRISTMAS AT HIS JOB AT THE NAIL FACTORY...

NÄITÄ ISOISÄNI TEKI JOKIOISTEN NAULATEHTAALLA JOULUN ALLA JOULULAHJOIKSI TUSINOITTAIN...

Idea: Yritä pujottaa sydän irti kahleesta ja sitten saada se vielä takaisin alkuasentoon. Oletko kilhloissa tai rakkauden kahleissa? Pituus on n. 14 cm. Materiaalit ovat teräslanka. Vaikeusaste C.

Iron Heart Tavern Puzzle

Double Bypass

One of the simpler Tavern Puzzle designs, often made by apprentices. One of the classic anniversary gifts.
Object: Remove heart

T-kirjain. Idea: Yritä koota neljästä palasta T-kirjain. No eipä ole montaa palaa ja silti on mukavan hankala. Korkeus on n. 12 cm. Materiaalina ovat koivu. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Letter T

Isot kuulat. Idea: Yritä irrottaa rengas pujottelemalla ja sitten saada se vielä myös takaisin. Isot ovat pallot ja liian pieni rengas, mutta silti on mahdollinen ratkaista. Korkeus on 18 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Pakkauksen koko on 11,5 cm x 6 cm x 6 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Cannonballs

Pandoras Box

Afrikkalainen narupeli. Idea: Yritä pujottaa pallo lenkistä toiseen. Tuote on yksi tunnetuimmista älypeleistä. Kuinka muka onnistuu kun ei pallo mahdu reiästä? Pituus on n. 12 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Africaner

Komeetta. Idea: Yritä irrottaa rengas Komeetasta ja sitten pujottaa se takaisin. Purkaminenhan se aina on helpompaa kuin kasaaminen, niin tässäkin. Pituus on 12 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Pikkunaulat. Idea: Yritä irrottaa naulat toisistaan ja sitten laittaa ne takaisin. Osut naulan kantaan kun ratkaiset tämän pulman. Pituus on 9 cm. Materiaali on vahvaa kromattua terästä. Vaikeusaste C.

Nail Jail

2 stars out of 4

Kolmioraudat. Idea: Yritä irrottaa terästangot toisistaan. Sen jälkeen voit yrittää saada ne takaisin kiinni. Pituus on 13 cm. Osat ovat vahvaa kromattua terästä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste C.

Palapeli. Idea: Yritä irrottaa palat toisistaan ja kasata niistä neliö. Tämä on maailman toiseksi vaikein neljän palan palapeli. Pituus on n. 7 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Tämä älypeli on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste C.

The second hardest four-piece puzzle in the Planet Tellus

A CLASSIC MUST-BUY DISASSEMBLY PUZZLE

Magic Box

Sampo

Kirppu. Idea: Yritä vaihtaa värillisten ja värittömien nappuloiden paikkaa keskenään. Nappuloilla saa mennä vain yhden reiän eteenpäin, paitsi erivärisen nappulan yli saa hypätä. Taakse päin ei saa mennä. Pituus on 17,5 cm. Materiaalina ovat puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Siirtoja tarvitaan 24 kpl. Vaikeusaste C.

Olympiarenkaat 2. Idea: Yritä irrottaa reunimmainen rengas irti. Sen jälkeen voit yrittää saada sen takaisin kiinni. Pituus on 9 cm. Osat ovat vahvaa kromattua terästä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste C.

Palasydän. Idea: Yritä irrottaa palapelin osat toisistaan ja saada ne myös takaisin. Palapeli näyttää todella helpolta, mutta ei ole tarkoitettu kuitenkaan pienille lapsille. Sydän meinaa särkyä, kun palat ovat jumissa. Loistava lahja sydänystäville. Leveys on 8 cm. Materiaali on pyökkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Piece-of-a-Heart

Käärmekuutio Mamba. Idea: Yritä muodostaa käärmeestä kuutio. Tämä käärme on soveltuu myös käärmekammoisille. Yllättävän hankala, vaikka ei ole kala. Korkeus on 6 cm. Materiaalit ovat apinanleipäpuu ja nailonvahvisteinen kuminauha. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Käärme on myös mainio matkalla, koska siinä ei ole irtoavia osia. Vaikeusaste C.

Rubik's Snake

Rubik's twist

 

Tupla 8. Tuplakasi. Idea: Yritä irrottaa kahdeksikot. Sen jälkeen voit yrittää saada ne takaisin kiinni. Pituus on n. 15 cm. Osat ovat vahvaa kromattua terästä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Ratkaisuohje tulee pakkauksen mukana. Vaikeusaste C.

Neropatti?

Saparot. Idea: Yritä irrottaa sian saparot ja pujotella ne myös takaisin. Kerrankin saa vetää hännästä. Kun pulman oppii, voi vetää toisia nenästä. Tässä pulmassa on kaksi tapaa laittaa saparot sisäkkäin ja myös kaksi erilaista tapaa ottaa ne irti. Yhteispituus on 23 cm. Materiaalit ovat paju ja jykevä jousiteräs. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Naturel

Made of fresh willow branch and metal

Tavern puzzles made of durable metals provided good practice for blacksmith apprentices.

Pallo nyrkissä. Idea: Yritä purkaa ja kasata nyrkki niin, että pallo jää nyrkin sisälle. Korkeus on 8 cm. Materiaali on apinanleipäpuu. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Kyllä nyrkin auki saa, mutta miten se kastaan, siinä vasta pulma. Vaikeusaste C.

Interlocking puzzles

Prisoners Ball

Captured Ball

Problem Solver?

Arpakuutio. Idea: Yritä kasata palat kuutioksi niin, että vastakkaisten sivujen summa on seitsemän. Arpakuutio-pulma on hauska matemaattinen älypeli. Harvoin tulee vastaan näin visainen arpakuutio. Pituus on 14 cm. Materiaali on koivua. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste C.

Alea Jacta Est ?

Hevosenkengät. Idea: Yritä irrottaa rengas kengistä ja laittaa se vielä takaisin. Pituus on 15 cm. Kuvasta poiketen väri saattaa olla alumiini. Tämä voi tuottaa onnea tai ainakin tämän kanssa vaaditaan onnea, jos ei ole riittävästi taitoa. Ohje saatavana pakkauksessa. Vaikeusaste C.

Old Shackles

Horse Shoes Puzzle

Perhaps one of the most popular iron Puzzles ever created.

An old favorite, often made from horseshoes. The real test of this Tavern Puzzle is getting the ring back on! Released in 1981.

Näsäviisas?

Painijat. Idea: Yritä irottaa rengas painijoista ja saada se vielä takaisinkin. Painitrikoot päälle ja rengasta irrottamaan! Muista, tämä ei sitten ole voimalaji. Pituus on 13 cm. Materiaali on kromattu teräs. Vaikeusaste C.

Pyöreä käpy. Idea: Yritä irrottaa kuusi osaa toisistaan ja kasata ne uudestaan. Jos olet ratkaissut pirunnyrkin, se ei helpota yhtään, päinvastoin. Halkaisija on 6 cm. Materiaali on pyökkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Football - Soccer Ball - Pine cone

Disassemble and assemble back again

Solution Finder?

WW.  Idea: Yritä saada raudat irti toisistaan ja sitten takaisin. Lähdetään irrottelemaan! Tämän kanssa se tosin ei ole helppoa. Pituus on n. 14 cm. Materiaali on vahva kromattu teräs. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja ja täyttä rautaa. Vaikeusaste C.

The Menace

One of the very classic pieces! Known all across the world.

Pallopyramidi jalustaalla. Idea: Yritä kasata pallot niin, että niistä muodostuu kolmipohjainen pyramidi eli tetraetri. Jos ei ennen ollut pyramidien teko helppoa, niin ei ole tämäkään. Leveys jalustan kanssa on 16 cm. Materiaali on puuta. Tuotteessa on kuusi osaa ja jalusta. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste C.

Wooden Pyramid Puzzle

Lohkoperuna. Yritä irrottaa "lohkoperuna" teräslaatikosta ja pujota se sitten myös takaisin. Aluksi tämä on todella ärsyttävä pulma, mutta kun siihen pääsee hieman sisään, se alkaa kiehtoa ja nälkä kasvaa syödessä. Kuution halkaisija on n. 4 cm. Osat ovat hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle -sarjan tuote.

Cast Cuby

Can you thread the 'segment' around and out of the maze formed by the key shaped edges on the cube?

Rated 3 stars out of 6

Ruudinkeksijä?

Mitali tiukassa. Idea: Yritä irrottaa pronssimitali kuutiosta ja pujotella se myös takaisin. Tätä mitalia ei olekaan koivin helppo saada vaikka se on jo käsissäsi. Korkeus on 9 cm. Materiaali on patinoitua hopeaa ja sinkkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste C.

Cast O'gear

A prize winner from the 2001 1st Annual world puzzle design competition , this puzzle was designed by the young Dutch phenomenon,Oskar, considered to be one of the worlds brightest creators. The gear exhibits a unique kind of movement. Once together in it's final form of beauty, the gear fixed in place in the cubic box could very well serve as a desk decoration to satisfy a kind of soothing , intellectual curiosity. 3 stars out of 6

Kihlaus. Idea: Yritä irrottaa osat toisistaan ja sovittaa ne sitten myös takaisin. Tämän kihlauksen pystyy kyllä purkamaan, mutta takaisin liittäminen onkin sitten ihan toinen juttu. Pituus on 11 cm. Materiaali on hopeaa ja sinkkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle sarjan tuote. Vaikeusaste C.

Engagement

Inventor?

Viulu. Idea: Yritä irrottaa kaksi osaa viulusta ja sitten vielä laittaa se myös takaisin. Tämän viulun kanssa jää helposti lehdelle soittelemaan, sillä takaisin laittaminen on paljon vaikeampaa kuin irrottaminen. Pituus on 7 cm. Materiaali on pinnoitettua hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste C.

Cast Violin

Patented in America in 1965, this puzzle was originally created by Joseph L Little.An amazing puzzle to look at , there are three sections that need separating , then if you manage that, can you put it back together again. Rating: 2 stars out 6

Tähti. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata tähti uudestaan. Korkeus on 7 cm. Materiaali on puuta. Pakkauksen koko on 7 cm x 7 cm x 7 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Rhombic Star - Wooden Puzzle

Interlocking puzzles

Hahlo. Idea: Yritä irrottaa rengas ja pujottaa se takaisin. Pituus on n. 21 cm. Materiaalit ovat koivu ja naru. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Vähän osia, mutta paljon harmia. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Pulma on vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste C.

Tohtori Livingstone, otaksun?

Atraimet. Idea: Yritä pujottaa rengas irti atraimista ja sitten saada se vielä myös takaisin. Pituus on 12 cm. Materiaali on terästä. Rengas on siis saatu saaliiksi, mutta kuinka sen saa irti? Vaikeusaste C.

The Chinese rings are associated with the tale that in the Middle Ages, knights would give these to their wives as a present, so that in their absence they may fill their time.

Lumihiutaleet. Idea: Yritä irrottaa hiutaleet toisistaan ja sitten laittaa ne myös takaisin sisäkkäin. Pyöritä, pyöritä ympäri, ympäri… No, miksi ei ala irtoamaan? Sitten pitäisi vielä saada takaisin palloksi. Pituus on 8 cm. Materiaali on hopeaa ja sinkkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste C.

Cast Disk - Snow Flakes

Taken form a design from one of the best designers in the world . Battling it out with this puzzle is like putting your mind to the test against one of the worlds sharpest minds in the world. Rating: 2stars out of 6.

Pultti. Idea: Yritä irrottaa metalliprikka pultista. Missä on jakoavain? Ei vaan leka. Tänne se rautasaha äkkiä! Pituus on n. 9 cm. Tuote on kuvasta poiketen kromattu eli hopeanvärinen. Ohje on saatavana veloituksetta puhelimitse. Vaikeusaste C.

Fake Pult and Nut

Engineer's Nightmare

Embarrassing Screws

Joulukuusi.  Idea: Yritä irrottaa "saha" ja sitten vielä pujotella se myös takaisin. Korkeus on 9 cm. Materiaali on kromattu teräslanka. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Christmas Tree

Chrome wire. Classification C.

Käärmekuutio 3. Idea: Avaa kuutio ja yritä muodostaa käärmeestä uudelleen kuutio. Tämä käärme on soveltuu myös käärmekammoisille. Korkeus on 7,5 cm. Materiaalina on kaksi eri puulajia ja nailonvahvisteinen kuminauha. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Käärme on myös mainio matkalla, koska siinä ei ole irtoavia osia. Vaikeusaste C.

Wooden Snake

Put all piece (connected with a elastic band) together so you get a complete cube.

Dr. Livingstone, I presume?

Liikennemerkki.  Idea: Yritä irrottaa naru ja pujottaa se myös takaisin. Tässä liikennemerkissä on selvää mitä pitää tehdä, mutta kuinka se tehdään, on eri juttu. Merkin halkaisija on 11,5 cm. Materiaalit ovat kromattu teräs, naru ja lakattu pyökki. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Ikkunasta ulos. Idea: Yritä sovittaa risti ulos ikkunasta. Muuttopäivä lähestyy, kuinka saadan tavarat ulos? Usko tai älä, mutta mahdollista on. Pituus on 16 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla tai puhelimitse. Vaikeusaste C.

Out-of-the-Windows

Ketjusydän. Idea: Yritä saada sydämet irti toisistaan ja sitten vielä takaisin. Helpompi erottaa kuin saada takaisin. Leveys on 6,5 cm. Materiaalina ovat hopea ja sinkki. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle sarjan tuote. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste C.

Cast Heart

The first step is to release the Gold and Silver hearts from the chain . Once complete you then have to try and put it all back together. The puzzle is really tuff and may I suggest you try it with.............. a loved one. It is rated as 4 stars out of 6 making it fairly difficult to solve.

Dr. Esperanto - Doctor Hopeful?

Avain. Idea: Yritä pujottaa rengas avaimen pohjaan ja sitten takaisin ulos. Lähes mahdoton oppia ratkaisu ulkoa, eli pulma ei menetä ideaa, vaikka ratkaiset sen. Pituus on n. 15 cm. Materiaali on koivu ja koivuvaneri. Tämä älypeli on vaikkapa hauska tupaantuliainen. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Avain on myös matkalla mainio, koska siinä ei ole katoavia pikkuosia. Vaikeusaste C.

Key Maze

Object : Move the wooden or metal disc so you can remove it from the wooden or metal key

Isot naulat. Idea: Yritä saada naulat irti toisistaan ja sitten takaisin. Pituus on n. 11 cm. Materiaali on vahva teräs. Yllättävän vaikeaa varsinkin saada ne takaisin. Vaikeusaste C.

Albert "You will never be anything particular" Einstein?

Pyramidi 3. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata pyramidi uudestaan. Korkeus on jalustan kanssa n. 10 cm. Materiaali on puuta. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Pyramid Puzzle

Was the mystery of the pyramid buried with the Pharoah?  Reassemble the 9 wooden blocks to test your knowledge of the ancients. The 9 wooden puzzle pieces must be assembled correctly in order to build the pyramid!  Once assembled, the pyramid rests in it's own wooden base. The wooden base is quite nice with classic ogee cut edges and a bold "Executive" look.  This puzzle is perfect for displaying on a desk or anywhere in the home or office.

Sarvet. Idea: Yritä irrottaa sarvet toisistaan ja pujotella ne myös takaisin. Sarvien pituus on 7 cm. Materiaali on patinoitua terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Niels Bohr,  Wave-Particle Dualism & Yin Yang

Rengaspallo. Idea: Ota osat irti ja yritä kasata pallo uudestaan. Halkaisija on 10 cm. Materiaali on puuta. Pallo on pyöreä, ainakin oikein kasattuna. Pakkauksen koko on 10 cm x 10 cm x 10 cm. Vaikeusaste C.

Polku. Idea: Yritä vaihtaa eri väristen nappuloiden paikkaa keskenään. Seuraa polkua hyppäämättä yhdenkään nappulan yli. Yritä onnistua 31 siirrolla. Leveys on 10 cm. Materiaalina on puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste C.

Pathfinder

Käärmekuutio. Idea: Yritä muodostaa käärmeestä kuutio. Tämä käärme on helppohoitoinen ja vähäruokainen, mutta tottelematon. Kuka nyt kuutioksi haluaisi? Korkeus on 6 cm. Materiaalit ovat koivu ja nailonvahvisteinen kuminauha. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Käärme on myös mainio matkalla, koska siinä ei ole irtoavia osia. Vaikeusaste C.

Kvanttimekaanikko?

Samppanjapullo. Idea: Riko pullo osiin ja anna lahjaksi rikkinäinen pullo. Vastaaottajan tehtävä on kasata pullo. Tämä pullo ei sisällä alkoholia, eikä kuohu yli. Korkeus on n. 14 cm. Materiaali on puu. Tämä älypeli on pieni, mutta hauska tuliainen tai lahja, hyvä vaihtoehto perinteiselle tuliaispullolle. Vaikeusaste C.

Wooden Bottle

Puzzle Bottle

3D Bottle Puzzle

http://www.kiipeli.fi

Pulmapullo. Idea: Yritä saada lasikuula ulos pullosta ja sitten takaisin alkuasetelmaan. Takaisin laittaminen onkin vielä hankalempaa. Pullon sisällä on pultti, joka on kiinni mutterilla ja lisäksi vielä sokka ja tietysti lasikuula. Pullo-pulma ei sisällä alkoholia, joten se sopii jokaiselle juhlijalle. Korkeus on n. 17 cm. Materiaalit ovat lasi, koivu ja teräs. Tämä älypeli on myös hauska tuparilahja. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste B/C.

Puzzle In Bottle

Free the marble from the bottle (without smashing it into pieces). This puzzle bottle is similar to the Free the Ring puzzle bottle.Classification: B/C.
 

Quantum Mechanician?

Lintu häkissä. Idea: Yritä vapauttaa lintu häkistä ja laittaa se sinne takaisin. Pulmapeli on hauska myös lapsille. Tämä lintu ei kauas karkaa. Korkeus on n. 9 cm. Materiaali on pyökki. Vaikeusaste C.

Ristinolla. Idea: Tämä on kolmiulotteinen jätkänsakki, jossa tarvitaan kaksi pelaajaa. Vuoronperään pudotetaan ristejä ja palloja ja yritetään saada kolmen suora joko vaakaan, pystysuoraan tai vinottain. Korkeus jalustan kanssa on 8 cm. Materiaali on puuta. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 8 cm. Vaikeustaso C.

3D Noughts and Crosses

3D Noughts and Crosses , made from wood . Looks great on a desk top or table . Play the traditional Noughts and Crosses game with a twist.

Olympiarenkaat. Idea: Yritä kasata renkaista olympiarenkaat. Tässä on urheiluhullujen unelmalahja. Ripusta vaikka seinälle, kunhan se on ensin ratkaistu. Renkaiden halkaisija on 5 cm. Materiaali on kromattu teräs. Vaikeusaste C.

Olympic Rings

Hokkus Pokkus?

Lahjarasia. Idea: Yritä aukaista rasia. Hauska lahja, johon voi piilottaa vaikka korun,lahjakortin, puhelimen tai rahaa. Pituus n. 15 cm. Materiaali on kuusi. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta puhelimitse tai sähköpostilla. Vaikeusaste C.

Magic Puzzle Box

This is the Classic Trick Opening Magic Puzzle Box. Large enough to hold a gift card inside.

Perfect for hiding a secret stash or for putting a special gift in!. Fold up some cash and place it in the box. Credit card sized gift cards fit now, too.  Now, if only the recipient can get it open... Make them solve the puzzle to get the goodies.

Lamppu.  Sytyttääkö, välähtääkö? Idea: Yritä saada töpseli irti ja sitten vielä takaisin. Tässä on vaikka sähköalan insinöörille loistava lahjaidea. Kooltaan pulma on hehkulampun mittainen. Materiaali on teräslanka, puu ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste C.

Hoccus Poccus

Sanahippa on hauska, jännittävä ja kehittävä sanankeksimispeli. Peli soveltuu parhaiten kouluikäisille, mutta se on hauska ja mukaansa tempaava myös aikuisille. Perusversiota pystyy pelaamaan jopa 4-vuotiaat, eli se on koko perheen peli. Siinä on kymmenen eri pelitapaa. Ohjeet ja eri peliversiot ovat taitetun läpän alla tallessa. Tavoitteena pelissä on saada toinen joukkue kiinni annettujen ohjeiden mukaan. Maalia ei siis ole, vaan voittaja on se joka saa toisen kiinni. Peli kehittää luovuutta, sanavarastoa, sanan rakenteen hallintaa ja muistia. Pelin koko on noin A4. Sanahipassa ei ole irtoavia osia. Hippa-peli on Jari Lundgrenin keksintö.

5 rautaa. Tässä on tuhti ja erittäin edullinen paketti, joka sisältää 5 erilaista pulmaa. Yhden pulman hinnaksi tulee vain 4,45 e! Idea: Yritä irrottaa raudat toisistaan ja laittaa ne myös takaisin. Viis siitä jos ei heti onnistu, varmuuden vuoksi ratkaisut ovat paketissa mukana. Pakkauksen korkeus on 26 cm leveys 21 cm (lähes A4 koko) ja syv.8,5 cm. Materiaali on kromattua vahvaa terästä. Vaikeusaste C.

 Kiipeli sanapeli. Idea: Sanapeli on hauska ja vaativa niin lapsille kuin aikuisillekin, koska siinä on monia ja monen tasoisia tehtäviä. Pelissä on 1024 eri kirjainyhdistelmää. Tarkoituksena on kuutioita pyörittelemällä löytää järkeviä suomenkielisiä sanoja. Niitä löytyy yli 170. Peliin tulee mukaan 15 tehtävää, jotka täytyy ratkaista sanapelin avulla. Pelillä voi useampi henkilö kilpailla myös esimerkiksi siten, että jokainen vuorollaan yrittää löytää uuden järkevän sanan, tai esimerkiksi kuka löytää viidessä minuutissa eniten järkeviä sanoja tai vaikkapa a-loppuisia sanoja. Pelissä on myös vain yksi ratkaisu, jossa kaikilla sivuilla on samanaikaisesti jokin järkevä sana perusmuodossaan. Pituus on n. 19 cm. Pakkaus, jossa on peliohjeet ja eri tehtävät, sisältyy hintaan. Kannen saa kätevästi suljettua lahjapaketiksi. Pelissä ei ole irtoavia osia. Sanapelin on suunnitellut Jari Lundgren

Abracadabra?

Ruotsinkielinen Kiipeli sanapeli. Idea: Pelissä on 1024 eri kirjainyhdistelmää. Tarkoituksena on kuutioita pyörittelemällä löytää järkeviä ruotsinkielisiä sanoja. Niitä löytyy n. 60. Pelissä on myös vain yksi ratkaisu, jossa kaikilla sivuilla on samanaikaisesti jokin järkevä sana perusmuodossaan. Pituus on n. 19 cm. Pakkaus, jossa on peliohjeet ja eri tehtävät, sisältyy hintaan. Kannen saa kätevästi suljettua lahjapaketiksi. Pelissä ei ole irtoavia osia. Sanapelin on suunnitellut Jari Lundgren.

Englanninkielinen Kiipeli sanapeli. Idea: Pelissä on 1024 eri kirjainyhdistelmää. Tarkoituksena on kuutioita pyörittelemällä löytää järkeviä englanninkielisiä sanoja. Niitä löytyy n. 50. Pelissä on myös vain yksi ratkaisu, jossa kaikilla sivuilla on samanaikaisesti jokin järkevä sana perusmuodossaan. Pituus on n. 19 cm. Pakkaus, jossa on peliohjeet ja eri tehtävät, sisältyy hintaan. Kannen saa kätevästi suljettua lahjapaketiksi. Pelissä ei ole irtoavia osia. Sanapelin on suunnitellut Jari Lundgren.

Abrakadabra!

Teräsavain. Idea: Yritä pujottaa rengas avaimesta irti ja sitten takaisin pohjaan. Lähes mahdoton oppia ratkaisu ulkoa, eli pulma ei menetä ideaa, vaikka ratkaiset sen. Pituus on n. 15 cm. Materiaali on metallia. Tämä älypeli on vaikkapa hauska tupaantuliainen, eikä sitä saa rikki vaikka avain ei meinaisikaan "toimia". Ratkaisuohjeen saa veloituksetta sähköpostilla. Avain on myös matkalla mainio, koska siinä ei ole katoavia pikkuosia. Vaikeusaste C.

Key Maze

Object : Move the wooden or metal disc so you can remove it from the wooden or metal key

Munalukko 1. Idea: Yritä avata lukko ja sitten sulkea se. Tässä on poliisillakin tehtävää, vaikka on avaimet tallessa. Oikea pyörävarkaan painajainen. Lukon korkeus on 8 cm. Materiaali on vankka teräs. Ohje on saatavana englanniksi veloituksetta sähköpostitse. Vaikeusaste C.

Puzzle Lock

Munalukko 2. Idea: Yritä avata lukko ja sitten sulkea se. Hankalaa vaikka on avaimet tallessa. Lukon korkeus on 8 cm. Materiaali on vankka teräs. Ohje on saatavana englanniksi veloituksetta sähköpostitse. Vaikeusaste C.

Trick locks, are locks (often padlocks) which have an unusual locking mechanism. The aim is to open the lock. If you are given a key, it will not open the lock in the conventional way. For some locks it may then be more difficult to restore the original situation.

Simsalabim?

Timosen tahkot. Idea: Yritä irrottaa palat toisistaan ja kasata ne takaisin. Helposti sanottu, mutta mutta... Pituus on n. 9 cm. Materiaali on puu. Vaikeusaste C.

Interlocking puzzles

Jätkänshakki. Tätä kaksinpeliä pystyy pelaamaan niin pienet lapset kuin aikuisetkin. Tarkoituksena on saada omilla nappuloilla viiden rivi joko vaakasuoraan, pystysuoraan, vinottain tai kulmittain. Voittaja on se joka saa ensin muodostettua viiden nappulan rivin. Toinen vaihtoehto on pelata teline täyteen ja laske sen jälkeen, kummalla on enemmän viiden suoria. Peli on erittäin yksinkertainen, mutta todella vaativa. Se kehittää myös kolmiulotteista hahmotuskykyä. Rasian mitat: 15 x 15 x 9 cm.

Dummy's Chess

Five-in-a-row 3D

for the ones not too dummy... 2-player game where a row of five pieces are tried in three-dimensions

Coca Cola -pullo. Idea: Yritä irrottaa punainen tappi pullosta ja laita se myös takaisin. Miten nuo kolme lukkoa muka saa auki? Korkeus on n. 18,5 cm. Pullo on lasia, tappi muovia ja lukot metallia. Siinäpä on oiva lahja vaikka synttärisankarille. Vaikeusaste C.

Maapallopossu. Idea: Irrota ja sekoita 72 palaa. Sen jälkeen yritä kasata ne oikein mantereiden ja merien mukaan pallon pinnalle. Palat ovat magneettisia. Pallon sisään voi laittaa kolikoita. Luukku on etälämantereen alapuolella. Korkeus on n. 13 cm. Ratkaisuohjeen saa veloituksetta sähköpostilla. Tässä on todella komea ja monikäyttöinen pulma! Vaikeusaste C.

Eureka's globe 3D jigsaw puzzle

Objective: Take the 3D jigsaw puzzle apart and try to get 3D globe jigsaw puzzle together. Introduced in year 2007.

Intelligence Tests


Pirunnyrkki. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata uudestaan. Pirunnyrkki on tunnetuin älypeli ja ikivanha klassikko, sehän pitäisikin löytyä jokaiselta. Halkaisija on n. 9 cm. Paloja on kuusi. Materiaali on koivu. Erittäin huolella valmistettu. Valmistettu Suomessa. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste D
 


Pirunnyrkki 12. Idea: Irrota 12 palaa toisistaan ja yritä kasata nykki uudestaan. Tässä pulmassa ei tavallaan palojen järjestyksellä ole väliä, sillä palat ovat samanlaisia. Halkaisija on 8 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa tai saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Q.E.D

The task has been set. Can you find the solution to the problem and prove the theory. 20 pieces.to take apart , then all you have to do is put it all back together again.

Mehiläisparvi. Idea: Yritä vaihtaa keltaisten ja mustien "mehiläisten" paikkaa keskenään. Sallittua on siirtää mehiläistä viereiseen reikään tai hypätä toisen yli. Siirrot vinottain ovat kiellettyjä. Yritä onnistua 46 siirrolla. Leveys on 10 cm. Materiaalina on puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste D.

Peg Duo Solitaire

Brainvita

A board puzzle game involving movement of pegs or balls on a board with holes.

Vanginlukko 5. Idea: Yritä irrottaa pitkä kahva renkaista eli kokonaan irti ja sitten vielä saada se myös takaisin. Tämä älypeli on yksi vanhimmista ja todella hankala. Se vangitsee ratkaisijan yrittämään yhä uudestaan ja uudestaan. Pituus on 19 cm. Materiaali on kromattua terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Patience Puzzle - The Oldest Puzzle

The oldest known puzzle design, probably of Chinese origin. Popular with 19th century sailors.

Tactilic IQ

Neliö. Idea: Yritä siirtää pieni neliö laatikon toiseen päähän paloja nostamatta. Älä nosta paloja, vaikka kuinka mieli tekisi. Pituus on n. 11 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Käpy. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata uudestaan. Palat ovat samanlaisia, mutta tämä älypeli onkin yllättävän hankala kasata, vaikka on helppo purkaa. Halkaisija on n. 9 cm. Materiaali on koivu. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Vaikeusaste D.

Pine Cone

 Kinestetic IQ

Pieni Z kuutio. Idea: Yritä purkaa kuutio osiin ja yritä vielä kasata se uudestaan. Kuution korkeus on 4,5 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Rautapalapeli. Idea: Yritä irrottaa palapelin palat toisistaan ja sovittaa ne sitten vielä takaisin. Vaikka pulmassa on vain viisi palaa, se on erittäin hankala purkaa ja kasata. Se on maailman vaikein viiden palan palapeli. Jos olet tehnyt pienenä palapelejä, siitä ei ole mitään hyötyä. Halkaisija 5 cm. Materiaali on tuhtia hopeaa ja sinkkiä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast Spiral

At first glance you may think this puzzle is easy , but beware as when you have it in your hand it doesn't seem un-lockable

But the 5 pieces do come apart , putting them back together however is a whole new puzzle in itself

No force is needed and even if you can't solve it , it has an elegance all of it's own

This puzzle is rated as 5 stars out of 6  making it Difficult to solve

A MUST-BUY DISASSEMBLY PUZZLE

The puzzles in this category are usually solved by opening or dividing them into pieces. Hit and Error. This includes those puzzles with secret opening mechanisms. Furthermore, puzzles consisting of several metal pieces linked together in some fashion are also considered part of this category. The two puzzles shown in the picture are especially good for social gatherings, since they appear to be very easily taken apart, but in reality many people cannot solve this puzzle. The problem here lies in the shape of the interlocking pieces ? they are conical and thus can only be removed in one direction. However, for each piece one direction is blocked by the own cog, because it would get stuck into the noose of the previous piece due to its form. The other direction is blocked because the own noose would get stuck in the cog of the next piece.

Topologics IQ

contra Auditive IQ, Visual IQ & cognitive IQ

Hiirenloukku. Idea: Yritä vapauttaa hiiri loukusta. Jos saat hiren vapaaksi, yritä pujotella se vielä takasin loukkuun. Naru kulkee hiiren mukana, eli hiiri ei pääse kokonaan karkuun. Korkeus on 13,5 cm. Materiaalit ovat puu ja naru. Ratkaisuohjetta ei ole saatavana, mutta hyvä vinkki tulee pakkauksen mukana. Vaikeusaste D.

Five Ring String Puzzle

Remove the string from this mechanical five pillar disentanglement puzzle.

Jääkiekko. Idea: Yritä kuljettaa punainen lätkä laatikon päästä toiseen nostamatta paloja. Maaliin on todella vaikea päästä, koska pelaajia tuntuu olevan liikaa. Siirtoja tarvitaan yli 50! Kaukalon pituus on 14,5 cm. Materiaali on puu. Pulma toimitetaan puurasiassa kannen kera, mikä toimii hyvin myös matkalla. Pakkauksessa on lisäksi 10 muuta tehtävää, mutta ne pitää ratkaista ilman ohjeita. Vaikeusaste D.

Khun Phaen Escapes to freedom

Object: The object of this wooden puzzle is to move the big square piece to the opposite end of the case. This can be done in 103 moves.

Jättimuna. Idea: Irrota 9 palaa toisistaan ja yritä kasata muna uudestaan. Munapulma on yllättävän hankala kasata, vaikka on helppo purkaa. Pituus on 10,5 cm. Materiaali on puu. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Learning by Doing  -Pedagogy

Thai kuutio. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata kuutio uudestaan. Muuten olisi helppoa, mutta tapit haittaavat ärsyttävästi. Korkeus on 7,5 cm. Materiaali on puuta. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 8 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Tappi. Idea: Yritä irrottaa pyöreä tappi. Tämä on sitten naisen suunnittelema. Tässä älypelissä kannattaa käyttää kolmea eri aistia huolellisesti. Pituus on n. 11 cm. Materiaalit ovat koivu ja jokin muu… Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Erityisen hyvä insinööreille tai miehille, jotka luulevat itsestään liikoja. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Tappi on myös matkalla mainio, koska siinä ei ole katoavia pikkuosia. Vaikeusaste D.

Wooden pult

Pult and nut of female design

Pult designed by a woman

IDEAL GIFT for a male Engineer or a grey zone chauvinist

Kinesthetic Didactics

Rubikin maapallo. Idea: Sekoita 8 palaa niitä kiertämällä ja yritä saada mantereet ja meret takaisin paikalleen. Tämä pulma ei ole lainkaan niin helppo kun miltä se näyttää. Sehän on tietenkin Rubikin aito taattu, kestävä ja hankala älypeli. Voiko maailma on näin hankala? Korkeus on telineen kanssa 10 cm. Pakkauksen koko on 13 cm x 11 cm x 11 cm. Vaikeusaste D.

Puzzle Ball

Vanginlukko 9. Idea: Yritä pujottaa kahva irti 9 renkaasta ja saada se vielä takaisin. Myydään hienossa pahvirasiassa. Kiinalainen ongelma. Pituus on 21 cm. Materiaalina ovat teräs ja muovi. Ratkaisuohje on pakkauksessa mukana. Vaikeusaste D.

Patience Puzzle - The Oldest Puzzle

The oldest known puzzle design, probably of Chinese origin. Popular with 19th century sailors.

Matemaatikko?

3 helmeä.  Idea: Yritä pujottaa vasen helmi oikean helmen kaveriksi samaan lenkkiin ja vielä takaisin. Kuinka muka onnistuu kun ei pallo mahdu reiästä? Puuosan pituus on 10 cm. Materiaalit ovat puu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta tai on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Pirunnyrkin poikanen. Idea: Irrota 6 palaa toisistaan ja yritä kasata se uudestaan. Pirunnyrkki on tunnetuin älypeli ja ikivanha klassikko, tässä on nyt sen poikanen eli hellyttävä miniversio. Halkaisija on 4 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohje on pakkauksessa ja saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D

Chinese wood knot

Interlocking puzzle

One or more pieces hold the rest together, or the pieces are mutually self-sustaining. The aim is to completely disassemble and then reassemble the puzzle. Examples of these are the well-known Chinese wood knots. Both assembly and disassembly can be difficult ? contrary to assembly puzzles, these puzzles usually do not just fall apart easily. The level of difficulty is usually assessed in terms of the number of moves required to remove the first piece from the initial puzzle.

5 moves are needed before the first piece can be removed.

With the help of computers, it has recently become possible to analyze complete sets of games played. This process was begun by Bill Cutler with his analysis of all the Chinese wood knots. From October 1987 to August 1990 all the 35 657 131 235 different variations were analyzed. The calculations were done by several computers in parallel and would have taken a total of 62.5 years on a single computer. However, computer analysis also led to another trend: since the rotation of pieces cannot, with today's software, be analyzed by computers, there has been a trend to create puzzles whose solution must include at least one rotation. These then have to be solved by hand.


Puolipallot. Idea: Yritä kääntää puolipallot niin, että niistä muodostuu kokonainen pallo. Sen jälkeen käännä puolikkaat taas vastatusten. Pituus on n.10 cm. Materiaalit ovat naru ja pyökki. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Quasi Balls

Metamaatikko?

Retkipulma 10. Idea: Yritä irrottaa U-kappale pujottamalla ja sitten vielä myös takaisin. Tähän on todella vaikea löytää punaista lankaa. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Pituus on n. 15 cm. Materiaali on kromattu teräslanka ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Wires, which have been intertwined, are to be untangled. They, too, spread with the general puzzle craze at the end of the 19th century. A large number of the Vexiers still available today originate in this period. So called ring puzzles, of which the Chinese rings are part, are a different type of Vexier. In these puzzles a long wire loop must be unsnarled from a mesh of rings and wires. The number of steps required for a solution often has an exponential relationship with the number of loops in the puzzle.

Retkipulma 11. Idea: Yritä irrottaa iso rengas pujottelemalla ja sitten vielä myös takaisin. Tosi hankala killutin, eikä liikoja kilise. Pituus on n. 8 cm. Materiaali on kromattu teräslanka ja naru. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Kakkulat. Idea: Yritä saada yksi rengas pujottelemalla irti ja sitten laita se myös takaisin. Tämä ratkaisu ei meinaa mahtua päähän. Korkeus on n. 19 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Eyeglasses

Retkipulma 16. Idea: Yritä irrottaa liikkuva rengas nivelistä ja sitten saada se vielä takaisin. Jos on nivelissä vikaa niin kannattaa istua ja antaa aivoille välillä jumppaa. Pituus on n. 20 cm. Materiaali on teräslanka. Vaikeusaste D.

Onki. Idea: Yritä nostaa ongen avulla juomalasi koskematta juomalasiin. Onkeen sopii mikä tahansa normaali juomalasi tai muki. Ota onkeesi ja juo jos pystyt! Onki toimitetaan ilman lasia. Pituus on 28 cm. Materiaalit ovat paju ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Metamaanikko?

Akrobaatit. Tarjoustuote. (ennen 20,74 e) Idea: Yritä asettaa arkrobaatit tapin varaan niin, ettei yksikään akrobaateista osu pöytään. Tässä ei tarvita notkeutta eikä voimaa, mutta se on hyvää aivojumppaa. Jalustatapin korkeus on 16 cm. Materiaali on lakattua ja maalattua puuta. Ohje saatavana sähköpostilla. Vaikeusaste D.

Taikurin renkaat. Tarjoustuote. (ennen 19,98 e) Idea: Yritä asettaa renkaat tapin varaan niin, että yksikään renkaista ei osu pöydälle eikä jalustaan. Tässä ei saa kädet täristä, muuten hommasta ei tule yhtän mitään. Korkeus jalustan kanssa on 16 cm. Materiaali on lakattua puuta ja terästä. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Spin Out. Idea: Yritä irrottaa pitkä kahva kokonaan irti ja sitten vielä saada se myös takaisin. Tämä älypeli perustuu erittäin vanhaan pulmanratkaisuun ja on erittäin vaativa. Pituus on 32 cm. Materiaali on korkealuokkaista ja hyvin kestävää muovia. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Spin Out

Objective: Simply unlock the slide from the base and remove it. To do so, turn the seven disks on the slide sideways (the begin in a vertical position). Spin Out is purely logical. It is easy to solve if you are an advanced computer programmer or have some knowledge about binary numbers.

Manufacturer: Binary Arts

Iso H. Idea: Yritä rakentaa seitsemästä palasta iso H-kirjain. Iso H on hauska, mutta vaikea kirjainpulma. Pituus on n. 13 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Suunnittelija on Vesa Timonen. Vaikeusaste D.

Kuutiot. Idea: Yritä asettaa kuutiot riviin siten, että joka suuntaan näkyy neljä erilaista kuviota yhtä aikaa. Tässä on todella työläs pulma, vaikka on vain muutama kuutio. Pituus on 10 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Melagomaanikko?

Tähti kivellä. Tarjoustuote. (ennen 20.31 e) Idea: Yritä astella tähti niin, että se pysyy pienellä alustallaan. Mikään tähden osa ei saa osua pöytään. Tässä pulmassa vaaditaan hyvää tasapainoa, myös mielen tasapainoa. Pituus on 21 cm. Materiaali on lakattua ja maalattua puuta. Pakkauksen koko on 20,5 cm x 15,5 cm x 8 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Väripaletti. Idea: Yritä järjestellä kuutiot laatikkoon siten, että aina kullakin sivulla on neljä eri väriä. Pakkauksessa myös 2 muuta tehtävää. Ei tarvitse olla värisokea ja silti todella hankala. Pituus on n.12 cm. Materiaali ovat puu. Vaikeusaste D.

Kuutiomiina. Tarjoustuote (ennen 19,97 e) Idea: Yritä irrottaa tapit miinasta. Sen jälkeen voit yrittää saada ne takaisin kiinni. Pituus on n. 7 cm. Osat ovat puuta. Ratkaisuohje on pakkauksessa. Vaikeusaste D.

Tangram. Idea: Yritä kasata paloista neliö, suorakulmio, suunnikas, kolmio ja numerot yhdestä viiteen. Tätä ei sitten kahvitunnilla ratkaista. Tangram on vanha klassinen geometrinen älypeli. Pituus on n. 14 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Pirunnyrkki 2. Idea: Irrota palat toisistaan ja yritä kasata uudestaan. Pirunnyrkki on tunnetuin älypeli ja ikivanha klassikko, sehän pitäisikin löytyä jokaiselta. Halkaisija on 8 cm. Paloja on kuusi. Materiaali on apinanleipäpuu. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D

Mytomaanikko?

Kaksi polkua. Idea: Yritä irrottaa levyt toisistaan ja pujottaa ne sitten takaisin. Levyt ovat kiinni toisissaan kahdella tapilla, jotka kulkevat polkuja pitkin. Tässä älypelissä ei taida olla oikotietä onneen. Pituus on 11 cm. Levyt ovat sinkkiä ja hopeaa. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Barokki.  Idea: Yritä irrottaa osat toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Kylläpä on pahuksen kiemuraiset osat. Pituus on 10 cm. Materiaali on vahvaa patinoitua hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 8 cm x 8 cm x 2,5 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast Baroq

The Cast Baroq is fashioned after the image of intertwining Bach Melodies

Following the dynamic build up is an inspirational finale when the two pieces elegantly release

This has a rating of 4 stars out of 6 making it fairly difficult to solve.

Oskarin renkaat.  Idea: Yritä irrottaa renkaat ristikosta ja pujottaa ne sitten takaisin. Pituus on 6 cm. Osat ovat hopeaa ja sinkkiä. Tässä onkin yllättävän hankala pulma, vaikka renkaat ovat samanlaiset. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast Duet

Split the ring in two and find two separate paths to remove them from the grid?

A very difficult Cast Puzzle rated 5 stars out of 6 !

Jättisormus. Idea: Pura sormuksen neljä osaa ja yritä kasata sormus sitten vielä uudestaan. Tämä sormus vangitsee pahemmin kuin mikään vihkisormus. Sopii myös paksusormisille. Sisähalkaisija on n. 4 cm. Materiaali on sinkkiä ja hopeaa. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast Ring

This puzzle is based on an original called the puzzle ring , popularised in 15th century Europe this ring style was used for official engagements and marriages

It is also rumoured to prove as evidence of it's wearer's adultery........when it comes apart. It is rated at 4 stars out of 6 making it fairly difficult to solve.

4 Band Regular Puzzle Ring Solutions Video:

http://www.puzzlering.com/Articles.asp?ID=125

Rengaslabyrintti. Idea: Yritä irrottaa renkaat toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös sisäkkäin. Tämä labyrintti on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Renkaiden halkaisija on 5 cm. Materiaali on patinoitua sinkkiä ja hopeaa. Vaikeusaste D.

Cast Laby

With this puzzle you have to navigate your way through a labyrinth

In which exists only one correct solution , turn the wrong way and you will find your exit blocked

There is one place that allows you through , but can you find it

This puzzle is rated as 5 stars out of 6 making it a difficult puzzle in the range

Savant autist?

Tiimalasit.  Idea: Yritä irottaa kaksi tiimalasia toisistaan. Tämä on uskomattoman hankala, vaikka ei ole kuin kaksi irtoavaa osaa, ei siis tahdo aika riittää tämän ratkaisuun. Eipä tule tämän kanssa aika pitkäksi. Halkaisija on 5 cm. Materiaali on pinnoitettu hopea ja sinkki. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast News

This puzzle was designed by a 19 year old , but do not let his youth put you off it's complexity A beautiful item to look at and rated 6 stars out of 6 making  it  very difficicult ! Hint: Velocity matters.

Pirunsormus. Idea: Pura sormuksen viisi osaa ja yritä kasata sormus sitten vielä uudestaan. Pirullisin sormus, joka sopii peukaloon, vaan ei keskelle kämmentä. Sisähalkaisija on n. 3 cm. Materiaali on hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste D.

Cast ring 2

This is the second of the ring puzzles . There are 5 separate rings that can be taken apart and put back together

This type of puzzle goes back as far as the 15th century and is now remade with today's puzzle crafting knowledge

A difficult puzzle rated as 5 stars out of 6 and I think you will agree beautiful to look at

Avioliitto. Idea: Yritä irrottaa kaksi osaa sydämestä. Jos saat osat irti, yritä saada ne myös takaisin. Varsin sydämetön pulma, on nimittäin luvattoman hankala ratkaista. Tämän kanssa on äkkiä sydän syrjällään. Korkeus on 6 cm. Materiaali on hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle sarjaan kuuluva tuote.Vaikeusaste D.

Cast Armour

A masterpiece of metal , the key word for this puzzle is love . It has two separate linked loops which makes it extremely challenging

The challenge is to remove the united Adam and Eve loops from the metal plate that is crafted in the shape of the forbidden fruit

They say that if you can remove and then put the loops back together , then your love may just come to fruition

This puzzle is rated as 5 out of 6 stars making it Difficult to solve.

Nilkkarengas. Idea: Yritä pujotella iso rengas jalasta kokonaan irti ja sitten vielä tietysti takaisinkin. Korkeus on 14 cm. Osat ovat koivua ja teräslankaa. Siinä on rengas niin jumissa, että hermo menee yhdeltä jos toiselta. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Keinu. Idea: Yritä irrottaa rengas ja pujottaa se takaisin. Korkeus on 20 cm. Tässä keinussa rengas viihtyy ainakin hyvin. Materiaalit ovat koivu ja naru. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Vaikeusaste D.

High Function Autist?

Pallo 16. Idea: Pura osat pallon pinnasta ja yritä kasata ne uudestaan. Pallon halkaisija on 10 cm. Osat ovat muovia ja ne tarttuvat palloon kiinni magneettisesti. Jos et saa paloja sateltua oikein, voit laitttaa palat myös pallon sisään, jotta ne eivät katoa. Tässä palapelipallossa on 4 erilaista ratkaisua. Yritä löytää niistä jokin tai jopa kaikki. Pakkauksen koko on 14 cm x 14 cm x 10 cm. Ratkaisuohjeet ovat pakkauksessa mukana. Vaikeusaste D.

Magic 16 Magnetic Puzzle Ball

Objective: Remove and Reattach the 16 Magnetic Pieces. There are 4 different combination to play. If you have two Magic 16 there are 10 combinations by exchanging certain pieces withe each other. The puzzle pieces can be stored in the inner ball which can be opened easily.

Isot kolmoset. Idea: Yritä pujottaa rengas toiseen päähän ja sitten vielä takaisin. Tässä pulmassa naru ei katkea, mutta ajatus kyllä. Korkeus ja leveys ovat 23 cm. Materiaaleina ovat pyökki ja nailonnaru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Gordian. Idea: Ota naru irti pujottelemalla ja yritä saada se sitten myös takaisin keskitapin ympäri. Tässä älypelissä tahtoo pää mennä sekaisin ennen kuin naru on vapaa. Pulman korkeus on 16 cm. Materiaalit ovat teräslanka, puu ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Atomipallo. Idea: Pura atomi osiin ja yritä kasata se uudestaan. Tähän tarvitaan korkeampaa fysiikkaa, mutta ei voimaa. Halkaisija on 8 cm. Materiaali on puu. Tuotteessa on kuusi osaa. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Lox in box. Idea: Yritä järjestellä tukit laatikkoon siten, ettei yhtään tule laidan yli. Onpahan visainen, vaikka on tavallista kotimaista koivua. Pituus on n. 13 cm. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Suunnittelija on Vesa Timonen Vaikeusaste D.

Logs Packing problem

Iso noppa. Idea: Irroita arpakuution täplät, jotka ovat kuution läpi meneviä tankoja. Irroituksen jälkeen pane ne tietysti vielä takaisin seuraavaa uhria varten. Takaisin laittaminen ei onnistukaan aivan käden käänteessä. Materiaali on puuta. Korkeus 5,5 cm. Vaikeusaste D.


Vispilä. Idea: Yritä pujotella kahva irti Vispilästä ja sitten vielä saada se takaisin. Vai niin, aina pitää laittaa vielä takaisin. Miten muka? Halkaisija on n. 15 cm. Materiaali on teräslanka. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Aikamoista vispiläkauppaa. Vaikeusaste D.

Nuolet. Idea: Yritä järjestää nuolet niin, että ne mahtuvat tasaisesti kehyksen sisään. Älypelissä on kaksi puolta ja vaikeusastetta. Neliöpuoli on helpompi. Onpahan erikoinen opastaulu, nuolethan osoittavat mihin sattuu. Leveys on n. 13 cm. Materiaali on maalattu koivuvaneri. Vaikeusaste B/D.

Malja. Idea: Yritä nostaa punainen risti kahden tikun avulla pois maljasta ja yritä laittaa risti sinne vielä takaisin. Tässä pulmassa ei tarvitse kohottaa maljaa. Maljan reikä tuntuu olevan liian pieni, vaikka käsin yrittäisi! Halkaisija on 14 cm. Pakkauksen koko on 14,5 cm x 14,5 cm x 14 cm. Materiaalit ovat lasi, muovi ja puu. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Eureka Bottle 3

Objective: Use the two sticks to get the black cross out of the glass.

Vanginlukko 7. Idea: Yritä irrottaa puinen kahva metallirenkaista ja sitten vielä laittaa se myös takaisin. Tämän ratkaisee vain vanha tekijä. Tämä on yksi vanhimmista ellei vanhin älypeli Suomessa. Pituus on 20 cm. Materiaali on pajua ja terästä. Vaikeusaste D.

Prisoners Lock

Prisoners chains

Putatively the oldest known puzzle in the world. Not Made in China, but probably invented and not only plagiated there, this time. Maybe invented in China. Popular with 19th century sailors.

Kolmen kopla 1. Pakkauksessa on kolme erilaista ja hankalaa pulmaa, joista yksi on klassinen pirunnyrkki, toisessa on 24 palaa ja kolmannessa on 18 osaa. Idea: Pura nyrkit ja yritä kasata ne uudestaan. Nyrkkien halkaisijat ovat 8 - 10 cm. Osat ovat puuta. Tässä on tuhti paketti, josta saattaa riittää tekemistä kolmeksi viikoksi...tai vuodeksi. Pakkauksen koko on 26 cm x 21 cm x 9 cm. Ratkaisuohjeet ovat pakkauksessa mukana. Tässä setissä on erittäin hyvä hinta-vaikessuhde! Vaikeusasteet D.

Kolmen kopla 2. Pakkauksessa on kolme erilaista ja hankalaa pulmaa. Yhdessä on 12 palaa, toisessa on 15 ja kolmannessa on peräti 24 osaa. Idea: Pura nyrkit ja yritä kasata ne uudestaan. Nyrkkien halkaisijat ovat 8 - 10 cm. Osat ovat puuta. Tässä on tuhti ja erittäin edullinen paketti, josta riittää tekemistä ainakin kolmelle. Pakkauksen koko on 26 cm x 21 cm x 9 cm. Ratkaisuohjeet ovat pakkauksessa mukana. Vaikeusasteet D.

Woodchuck Puzzle

Wooden puzzle. Build different kind of shapes with the wooden puzzle pieces. More than 20 different shapes are possible. Classifications D.

Liian pieni metalliyksiö. Idea: Pura osat ja yritä saada ne mahtumaan takaisin sisään. Purkaminen on helppoa, mutta takaisin sijoittaminen onkin paljon hankalampaa. Ohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Mahonkikuutiot. Idea: Yritä sovittaa neljä palaa laatikkoon siten, että yläpinta on aivan sileä laatikon reunan kanssa. Mahonkikuutiot on ehkä maailman vaikein neljän palan älypeli. Leveys on n. 7 cm. Materiaalit ovat saarni ja mahonki. Ratkaisuohjeen saa veloituksetta puhelimitse. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Cube-It

Packing problem. Wooden IQ-puzzle. Try to get the four wooden pieces back into the box. Sounds easy ... Until you try!

Vangin portaat. Idea: Yritä pujotella rengas irti ja takaisin. Kyllä alkaa askel painaa kun ei tahdo ylös asti päästä. Korkeus on 25 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Tämä älypeli on kookas ja hauska tuliainen tai lahja. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla tai postitse. Vaikeusaste D.

Helmipallo. Idea: Yritä järjestellä helmet niin, että jokaisella kehällä on vain yhtä väriä. Halkaisija on n. 8 cm. Materiaali on pyökki. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Tämä älypeli on myös matkalla mainio, koska siinä ei ole katoavia pikkuosia ja se on sopivan kokoinen. Vaikeusaste D.

Screwball

Wooden Puzzle, IQ Puzzles

Monumentti. Idea: Yritä pujotella naru irti ja sitten vielä takaisin. Oletko hyvä vikkaamaan? Siitä saattaa olla tässä apua. Leveys on n. 17 cm. Materiaalit ovat koivu, naru ja messinki. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Ratkaisuohjeen saa veloituksetta sähköpostilla tai postitse. Vaikeusaste D.

http://www.kiipeli.fi

Kossulukko puolikas. Kossupullo (0,5 litran klassikko) on lukittu telineeseen. Kyllä alkaa suu napsata kun ei pysty heti korkkaamaan. Kossupulmasta tulee juhlissa helposti oikea ohjelmanumero. Kuka pelastaa viinanhimoisen porukan? Saako itse sankari sen ensimmäisenä auki? Teline myydään ilman pulloa, mutta selkeä ohje, jolla pullon saa lukkoon, (ja myös avausohjeet) tulevat mukana. Suomenkieliset ohjeet saatavana sähköpostilla. Teline ei ole kertakäyttöinen. Pullon hinta on lähimmässä Alkossa alle 10 e ja prosentteja klassiset 38. Voit tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Vaikeusaste D.

Alcometer

Viinipullolukko.  Idea: Anna viinipullo lahjaksi, mutta sankari ei tällä kertaa pääsekkään niin helpolla. Pullo pitää ansaita, eli saada lukko auki. Viinipullolukko on loistava tuliainen, jonka ympärillä häärää joka heti joku. Tämän kanssa ei pullo tyhjenekään niin nopeasti kuin yleensä. Saattaa jopa tulla jano. Korkeus on n. 30 cm. Materiaalit ovat tumma puu ja naru. Tuote myydään ilman pulloa. Selkeä ratkaisuohje on sisällä pakkauksessa, jonka avulla pullon saa helposti lukittua telineeseen. Suomenkieliset ohjeet on myös saatavana sähköpostilla veloituksetta. Voit myös tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Tässä on aivan loistava tuparilahja. Vaikeusaste D.

Kossulukko. Kossupullo (0,7 litran) on lukittu telineeseen. Kyllä alkaa suu napsata kun ei pysty heti korkkaamaan. Tämähän on varsinainen alkolukko! Kossupulmasta tulee juhlissa helposti oikea ohjelmanumero. Kuka pelastaa viinanhimoisen porukan? Saako itse sankari sen ensimmäisenä auki? Teline myydään ilman pulloa, mutta selkeä ohje, jolla pullon saa lukkoon, (ja myös avausohjeet) tulevat mukana. Suomenkieliset ohjeet saatavana sähköpostilla. Teline ei ole kertakäyttöinen. Pullon hinta on lähimmässä Alkossa n.13 e ja prosentteja klassiset 38. Voit tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Tässä on herkullinen tuparilahja. Telineeseen sopii myös mm. 0,7 litran Leijona-viina, Alkossa n. 10 e. Vaikeusaste D.

Kossulukko 2. Iso kossupullo (litran lesti) on lukittu telineeseen. Kyllä alkaa suu napsata kun ei pysty heti korkkaamaan. Tämähän on varsinainen alkolukko! Kossupulmasta tulee juhlissa helposti oikea ohjelmanumero. Kuka pelastaa viinanhimoisen porukan? Teline myydään ilman pulloa, mutta selkeä suomenkielinen ohje, jolla pullon saa lukkoon, (ja myös avausohjeet) tulevat mukana. Teline ei ole kertakäyttöinen. Kossupullon hinta on lähimmässä Alkossa n. 20 e. Myös lähes kaikki viinipullot sopivat tähän lukkoon. Materiaali vaaleaa lakattua puuta ja narua. Vaikeusaste D.
Samppanjalukko. Virallisemmin kuohuviinipullo on lukittu telineeseen. Juhlan kunniaksihan on aina hyvä korkata kuohuviinipullo. Tällä kertaa se ei käykään ihan kädenkäänteessä. Kenestä tulee juhlien sankari? Teline myydään ilman pulloa, mutta selkeä ohje, jolla pullon saa lukkoon, (ja myös avausohjeet) tulevat mukana. Suomenkieliset ohjeet saatavana sähköpostilla. Teline ei ole kertakäyttöinen. Telineeseen sopii mm. Elysee No. 1 ja Rose Kavaljeeri, molemmat n. 7 euroa Alkossa. Voit myös tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Vaikeusaste D.

Viskiongelma. Kolme Leijonaa-viskipullo on lukittu telineeseen. Tässä loistava 50-vuotis lahja viskin ystävälle. Saako sankari pullon auki? Teline myydään ilman pulloa, mutta ratkaisuohje, jolla pullosta tulee ongelma, tulee mukana. Ohje on erittäin selkeä. Suomenkieliset ohjeet saatavana sähköpostilla. Teline ei ole kertakäyttöinen. Hyvin telineeseen sopii esim.0,7 litran kuvassa oleva skotlantilainen klassikko vuodelta 1933. Se on maultaan täyteläinen, savuinen ja lievästi tervainen. Pullon hinta on lähimmässä Alkossa n. 22 e. Telineen materiaali on tummaa puuta ja narua. Voit tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Stockmannin Alko on melkein liikkeemme vieressä, mutta alakerrassa. Vaikeusaste D.

Konjakkiongelma. VSOP konjakki on jumissa telineessä. Tässä loistava 50-vuotis lahja. Saako sankari pullon auki? Teline myydään ilman pulloa, mutta ratkaisuohje, jolla pullosta tulee ongelma, tulee mukana. Sarjakuvaohje on selkeä. Suomenkieliset ohjeet saatavana sähköpostilla. Teline ei ole kertakäyttöinen. Parhaiten telineeseen sopii korkealuokkainen Monopol V.S.O.P. Cognac. Se on väriltään kullanruskea, maultaan keskitäyteläinen, melko iäkäs, voimaks ja vivahteikas. Maku voi kuvata myös lahjan saajaa...Pullon hinta on lähimmässä Alkossa n. 31,00 e. Telineen materiaali on tummaa apinanleipäpuuta ja narua. Voit tuoda pullon liikkeeseemme niin laitamme sen valmiiksi lukkoon ja ohjeet tietysti vielä mukaan. Vaikeusaste D.

Viinipullopulma 2. Idea: Korkkaa pullo, mutta sitä ennen sinun pitää avata lukko. Korkeus on n. 30 cm. Materiaalit ovat lakattu pyökki ja naru. Tuote myydään ilman pulloa. Pullotelineen mukana toimitetaan kangaspussi. Telineessä on mukana myös korkinavaaja, josta ei kylläkään ole apua ennen kuin lukko on avattu. Tuote on pahvilaatikossa jonka mitat ovat 35 cm x 13 cm x 13 cm. Selkeä suomenkielinen ratkaisuohje on pakkauksessa, jonka avulla pullon saa helposti lukittua telineeseen. Myös avausohje on mukana. Vaikeusaste D.

Avaimeton lukko. Idea: Yritä avata lukko. Ovatko avaimet aina kadoksissa? Ei enää, tämän lukon avaimet eivät koskaan katoa. Jos saat tämän lukon auki, yritä myös lukita se ja anna seuraavalle tiirikoijalle. Korkeus on 7 cm. Lukko on metallia. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Rahalipas. Idea: Kun annat rahaa lahjaksi, laita se Rahalippaaseen. Lahjan saajan pitää ensin ansaita raha, eli saada laatikko auki. Onpahan rahat turvassa tässä laatikossa. Uudessa mallissa on kannessa kuvioita, ikäänkuin rahan näkisi. Pituus on 20,5 cm. Laatikko toimitetaan ilman setelirahaa ja aukinaisena, jolloin sinne on helppo laittaa seteli ja sulkea se. Materiaali on puuta. Älä kuitenkaan laita Rahalippaaseen lahjakorttia, sillä se saattaa helposti vanhentua, mutta ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Helmitorni. Idea: Yritä järjestellä helmet niin, että jokaisessa pystyrivissä on vain yhtä väriä. Korkeus on n. 9 cm. Materiaali on pyökki. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Rotator - Pearl Tower

Rotate the upper ring to get all similar colors together. Classification: D

Babylone tower

Ivory Tower

Whip-it Puzzle Tower

Oskarin kuutio. Idea: Yritä siirtää messinkinen risti ympyrästä neliöön ja takaisin. Kuviot on merkitty kuution pintaan. Tässä saisi olla kuusi silmää käytössä, kun pitäisi seurata oikeaa reittiä kuution joka sivulla yhtäaikaa. Kuuton koko on 6 cm x 6 cm x 6 cm. Materiaalit ovat alumiini ja messingöity teräs. Pakkauksen koko on 12 cm x 10 cm x 16 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Kivet. Idea: Yritä saada puiset kivet mahtumaan kehyksen sisään. Tämä palapeli on harvinaisen vaikea ja pulmallinen oppia myös ulkoa. Leveys on 14 cm. Materiaalit ovat koivu ja vaneri. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D.

Litistetty kuutio. Idea: Ota erimuotoiset osat pois alustasta ja yritä sovittaa ne sitten takaisin. Tässä tulee niska kipeäksi, on sen verran vinoja paloja. Halkaisija on 11 cm. Sisältää yhdeksän palaa ja alustan. Materiaalina on eri puulajeja. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Apteekkarin laatikosto. Idea: Poista kaikki laatikot ja yritä laittaa ne vielä takaisin. Olisikohan apteekkarilla paremmat mahdollisuudet tämän ongelman kanssa? Leveys on 14 cm. Materiaali on puuta. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Apothecary Chest Puzzle

Brain Teaser Puzzle

Designed to resemble an antique medicine apothecary chest, this is one of the most unique and intriguing brain teasers we've seen in quite some time! ...a new Frik-n-Frak Favorite!

The idea is to remove the 16 miniature "drawers" and then fit them all back into the chest.  Deceptively difficult!  A beauty of a piece!

The Apothecary Chest Puzzle has several nice areas well suited for laser engraving a special message, company logo, etc.

IQ 9. Idea: Yritä saada yhdeksän palaa mahtumaan laatikkoon siten, ettei yhtään palaa tule reunojen yli. Tässä on arkkitehdille loistava sommittelutehtävä. Ratkaisutapoja on ainakin kaksi. Korkeus on 8 cm. Materiaali on puuta. Tämä älypeli on hauska ja vaikea, mutta hyvä tuliainen tai lahja. Yksi ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla, postitse tai puhelimitse. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste D

Pack + 1. Idea: Kaksi tehtävää; ensin yritä järjestellä puupalat ja alumiinitapit siten, että yhtään ei tule reunojen yli. Tämän lisäksi laatikkoon on sovitettava vielä yksi pieni lisäkuutio. Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Esim. ensin annetaan laatikko ja vasta myöhemmin pieni kuutio. Laatikon leveys on n. 8 cm. Materiaali on puu ja alumiini. Ratkaisuvinkki on saatavana veloituksetta puhelimitse. Vaikeusaste D.

Apila. Idea: Sekoita pallot ja yritä saada vain yksi väri kuhunkin kehään. Tässä tarvitaan onnea tai pitkiä hermoja. Apila on kuitenkin kätevä, sillä pallot eivät pääse irtoamaan.Koko on kämmeneen sopiva. Materiaali on puuta. Vaikeusaste D.

Jättipyramidi. Idea: Sekoita osat ja yritä kasata niistä uudelleen pyramidi. Älä sekoita osia jos ei sinulla ole paljon aikaa. Tyylikäs ja melko isokokoinen. Leveys on n. 16 cm. Materiaali on puu. Vaikeusaste D.

Magneettikuutio. Idea: Irrota palat ja yritä kasata kuutio uudelleen. Tämä pulma vetää puoleensa, sillä osissa on magneetit, jotka joko hylkivät toisiaan tai tarttuvat toisiinsa. Korkeus on 7,5 cm. Materiaalit ovat lakattu puu ja upotetut magneetit. Pakkauksen koko on 8,5 cm x 8,5 cm x 8,5 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Magna Cube - Wooden Cube with Magnets

Classification: D.

Kolmiolaatikko. Idea: Yritä saada palat mahtumaan siten, ettei yhtään tule laatikon reunojen yli. Leveys on n. 12 cm. Materiaali on puu. Tämä älypeli on hauska ja kaunis tuliainen tai lahja. Vaikeusaste D.

Siili. Idea: Yritä saada siilin piikit irti ja kasaa siili uudestaan Tämä siili panee hanttiin, vaikka ei piikit pistele. Korkeus on 9 cm. Materiaali on puu. Tuotteessa on kuusi osaa. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Hedgehog

Vanginlukko 1. Idea: Yritä irrottaa pitkä metallikahva ja pujottaa se sitten takaisin. Pituus on 23 cm. Materiaalit ovat puu ja teräs. Vanginlukko on ikivanha klassikko. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla tai postitse. Vaikeusaste D.

Juhlapakkaus 6. Pakkauksessa on 6 kiperää pulmaa, jotka pitää ratkaista. Rasia sisältää klassisen Pirunnyrkin lisäksi 6 ja 12-palaisia pulmia ja yhden Käärmekuution, jossa ei ole irtopaloja. Tässä on edullinen ja erinomaisen pakkaus pulmien ystävälle. Tuotteet ovat puurasiassa, jonka saa myös kiinni. Pakkauksessa on ratkaisuohjeet, mutta nehän kannatta laittaa ajoissa hyvään talteen. Ratkaisuohjeet on saatavana myös sähköpostilla. Vaikeusasteet C-D.

Juha 12. Idea: Pura laatikossa olevat osat ja yritä sovittaa ne uudelleen laatikkoon. Juha Levosen (Juha Levonen) hankalin laatikko. Korkeus on n. 9 cm. Materiaali on puu. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla tai postitse. Vaikeusaste D.

Porraspyramidi. Idea: Pura portaat ja yritä kasata pyramidi uuudestaan. Johtajalle näyttävä symbolinen lahja vaikkapa urahuipusta. Pohjan leveys on 15 cm. Portaat ovat eri puulajeista valmistettu. Vaikeusaste D.

Pirunsormus hopea. Idea: Avaa sormuksen neljä kehää ja yritä kasata sormus uudelleen. Osat ovat hopeaa. Sormus toimitetaan sydämen muotoisessa pakkauksessa. Ratkaisuohjeen saa veloituksetta sähköpostilla. Vaikeusaste D.

Temppeli. Idea: Yritä avata temppeli, niin saat sen sisällä olevan aarreputkilon käsiisi. Sinne on muuten hyvä laittaa rahat tai korut turvaan. Temppelin avaamiseen vaaditaan kahden ongelman ratkaisu. Korkeus on 29 cm. Materiaalit ovat lakattu ja maalattu puu, naru, teräs ja muovi. Tässä on komea ja isokokoinen arvolahja. Vaikeusaste D.

Temple Puzzle

Jättiatomi. Idea: Ota iso pallo pois atomista, mutta irrota sitä ennen pienet pallot ja tapit ja yritä sitten kasata ne takaisin. Isokokoinen ja arvokas lahja. Leveys on n. 14 cm. Materiaali on puu. Vaikeusaste D.

Kassakaappi. Idea: Yritä järjestellä palat laatikkoon siten, ettei yhtään tule laatikon reunojen yli. Ainoastaan alumiinitankojen päät saavat tulla rei’istä läpi. Tämän pulman kanssa aika vierähtää liian nopeasti. Leveys on n. 12 cm. Materiaalit ovat puu ja alumiini.Tyylikäs ja isokokoinen arvolahja. Vaikeusaste D.

Jättinyrkki. Idea: Yritä irrottaa osat toisistaan ja kasata ne takaisin. Tässä on kookas ja hankala vastustaja. Korkeus on n. 12 cm. Materiaali on mahonki. Vaikeusaste D.

Robotinnyrkki. Idea: Pura nyrkki osiin ja yritä kasata se uudestaan. Tämä nyrkki on hyvin hankala myös purkaa, vaikka siinä ei ole yhtään niveltä. Halkaisija on 9 cm. Materiaali on puu. Tuotteessa on kuusi osaa. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste D.

Viinanhimo

Idea: Avaa laatikko ja pääset käsiksi sen sisältöön. Tämän kanssa saattaa tulla jopa tipaton kuukausi. Viinahan on viisasten juoma! Niille, joille Kossulukko (C-tasolla) on liian helppo, tässä on jäynää pitemmäksi aikaa. Sisälle mahtuu esim. perinteinen puolen litran kossu, se Suomen eniten juotu viina. Pullon hinta Alkossa alle 10 e. Laatikko myydään ilman pulloa, mutta erittäin selkeä sulkemisohje tulee mukana. Ratkaisuohje avaamiseen lähetetään sähköpostitse niitä pyytävälle vasta kun Viinanhimon on ratkaissut 10 henkilöä. Vaikeusaste D.

Kossulaatikko 2. Idea: Yritä avata laatikko, jotta voit korkata sen sisällön. Myydään ilman pulloa, koska muuten siitä tulisi pimeä pullo. Korkeus on 27 cm. Materiaalina koivu (kuvasta poiketen). Tämä älypeli on hauska tuliainen tai lahja. Säilyy sisältö (klassinen puoli litraa) kerrankin normaalia pitempään. Vaikeusaste D.

Sandpiper

Try to balance the 3 rods on top of the pedestal.

Tentez de mettre les trois batonnets en equilibre au-dessus de la base.

86 palloa. Idea: Pura härveli ja yritä kasata se uudestaan. Korkeus ilman telinettä on 15 cm. Materiaali on kokonaan puu. Tätä älypeliä ei suositella, jos kädet vapisevat. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla. Vaikeusaste D.

Aalto palapeli jätti.  Idea: Sekoita palat ja yritä koota palapeli niin, että yläpinnnan kuvio jatkuu saumattomasti. Pelissä on eri puulajeja ja 25 erilaista palaa. Koko on 18 x 18 cm. Pulma on pakattu hienoon rasiaan. Tämä älypeli on todella hienoa käsityötä ja palat on viimeitelty mehiläisvahalla. Ratkasiuohjeen saa tarvittaessa veloituksetta sähköpostilla. Vaikeusaste D.

Paha tikku. Idea: Yritä irrottaa metallirengas narusta ja pujota se myös takaisin. Ensi näkemältä voisi väittää, että tuo ei todellakaan ole mahdollista. Ratkaisuohje on kuitenkin saatavana pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Lahjan saaja saattaa toivoa: ”Tule hyvä tikku, älä tule paha tikku.” On meinaan sen verran hankala. Ratkaisu on lähes mahdoton oivaltaa. Kokonaispituus naru suorana on 36 cm. Materiaalit ovat naru, teräs ja pyökki. Vaikeusaste E.

Pirunsarvet. Idea: Yritä saada sarvet irti ja saada ne vielä takaisin. Poroerottelukin on paljon helpompaa kuin näiden sarvien irroitus. Lähes mahdoton saada edestakaisin. Pituus on 6 cm. Materiaalina ovat hopea ja sinkki. Ei suositella normaaliälysille. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste E.

cast Elk

In the 19th century Britain experienced a huge Puzzle craze . This puzzle has been revived for the 21st century

Can you free the Antlers and then put them back together again . Remember there is only one escape route

This puzzle is rated as 6 stars out of 6 and is one of the most difficult in the range

Kolme ankkuria. Idea: Yritä irrottaa ankkurit toisistaan. Sen jälkeen voit yrittää saada ne takaisin kiinni. Harvoin on yksikin ankkuri näin hyvin jumissa, mutta tässäpä on vielä kolme. Pulman voi kasata kolmella eri tavalla ja siis myös avata kolmella eri tavalla. Tämä on lähes mahdoton ratkaista, vaikka vaihtoehtoja löytyy. Pituus on 8 cm. Osat ovat vahvaa patinoitua hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle sarjan tuote. Vaikeusaste E.

Cast Chain

There's a whole world of wisdom wrapped up in this puzzle . The three pieces can be separated and then joined again into it's original form

What's special about this puzzle is that it can be solved in three different ways , depending on which of the pieces is chosen as the middle

solving the puzzle requires a subtle movement , the kind that will often leave the victim struggling and  frustrated.

 This puzzle is rated as 6 stars out of 6 which makes it one of the most difficult in the range

Enigma

Idea: Yritä irrottaa kolme osaa toisistaan ja sitten vielä laittaa ne myös takaisin. Hyvin omituinen, miltei mahdoton, mutta silti ratkaisuohje on saatavana pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Huh, on siinä kiekuroita kerrakseen. Tämän kanssa saattaa aivot mennä helposti solmuun. Erinomainen älypeli, sillä osat eivät hevin katoa. Pituus on 14 cm. Materiaali on vahvaa patinoitua sinkkiä ja hopeaa. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle sarjan tuote. Vaikeusaste E.

Cast Enigma

This puzzle originated around 1975 and at the time was one of the most difficult puzzles of it's time Keeping that level of difficulty it has been introduced into the cast range And without doubt it is one of the most difficult ones in this range having a 6 star rating out of 6 ! Don't use force. The puzzle just slides apart.

Tangram laatikossa. Idea: Yritä muodostaa paloista eri kuvioita. Mukana laatikossa yli 100 eri kuviotehtävää. Muutamasta kuviosta on ratkaisu mukana. Tässä laatikossa riittää 2 tehtävää vuoden joka viikolle. Laatikon koko on 8,5 x 8,5 x 3 cm. Materiaali on puu. Pulmassa on todella paljon tekemistä. Vaikeusaste E.

Torvet. Idea: Yritä irrottaa torvet toisistaan ja sitten vielä saada ne myös takaisin. Tämä pulma ei sovi ihan tavallisille torveloille, vaan vaatii todellista taitoa. Tämä pulma voitti vuonna 2006 maailmanlaajuisen pulmien suunnittelukilpailun. Pituus on n. 10 cm. Materiaali on patinoitu tuhti sinkin ja hopean sekoitus. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4,5 cm. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste E.

Rubikin kuutio

Nyt se on täällä taas! Idea: Sekoita kuution värit ja yritä saada ne takaisin alkuperäiseen asentoon. Tämän klassikon kehitti unkarilainen Ernő Rubik vuonna 1974 ja sen alkurynnistys maailmalle lähti Suomesta. Myymme ainoastaan aitoa oikeaa Rubikin kuutiota omassa pakkauksessaan. Kuution koko on 57 mm x 57 mm x 57 mm. Pakkauksen mitat ovat 13 cm x 11 cm x 11 cm. Rubikin kuutiota on myyty jo yli 300 miljoonaa kappaletta, se on suosituin lelu maailmassa. Jos sitä nyt leluksi voi sanoa, sillä sen ratkaiseminen on haastava tehtävä ja kiehtoo harrastajia ikään katsomatta ympäri maailman. Suosittelemme vähintään yli 12- vuotiaille. Kuutiota voi käännellä vaikka 43 kvintiljoonaan asentoon. Luku on niin suuri, että sitä on miltei mahdoton ymmärtää (peräti 18 nollaa luvun 43 jälkeen!). Mutta ratkaisuja on vain yksi ainoa! Nopeuskilpailut Rubikin kuution ratkaisemiseksi ovat kiinnostaneet alusta asti. Viiden tuloksen keskiarvon maailmanennätys - 13,22 sekuntia - on puolestaan suomalaisen Anssi Vanhalan nimissä. Kuutiota ratkotaan myös jaloilla, sekin ennätys on Anssi Vanhalan hallussa – 1.18,15. Yksittäistuloksen maailmanennätys on tällä hetkellä 10,48 sekuntia, ja se on yhdysvaltalaisen Toby Maon hallussa. Lisätietoa Rubikin kuutiosta esim. osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Rubikin_kuutionetistä  Vaikeusaste E.

Rubik's Cube - Rubic's Cube

Or the Rubik's Jumbo: Return the Rubik's cube to it's original state. This means all six sides finally having one solid color.

Rubik's Cube 3x3 or 4x4


Nutcase.  Yritä irrottaa pultista 4 osaa irralleen ja sitten ne pitäisi saada vielä takaisinkin. Aluksi tämä on todella ärsyttävä pulma, mutta kun siihen pääsee hieman sisään, se alkaa kiehtoa, mutta on todella haastava. Pultin pituus on n. 5 cm. Osat ovat hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Cast Puzzle -sarjan tuote. Vaikeusaste E.

Cast Nut Case

Separate and put back together! There are two goals to the Cast Nutcase created by the Dutch puzzle inventor, Oskar:  1. Remove the small nut by disassembling the Cast Nutcase.
2. Cast puzzle enthusiasts (nutcases) can enjoy trying to change the wording on the bolt from ‘nut-case’ to ‘case-nut’.  Separate and put back together! Rated 6 stars out of 6 this is one of the hardest puzzles in the range !

Quartet.  Tässä pulmassa on kaksi tehtävää, aluksi 4 osaa pitää saada irti. Sen jälkeen osista täytyy kasata litteä suunnikas ja tietenkin sen jälkeen vielä takaisin alkuasentoon. Tässä on loistava uutuus, jossa kärsivällisyys joutuu todella koville. Pulman pituus on 5,5 cm. Osat ovat hopeaa ja sinkkiä. Pakkauksen koko on 12 cm x 8 cm x 4 cm. Pakkauksen kuva on etusivullamme. Cast Puzzle -sarjan tuote.

Vaikeusaste E.

Cast Quartet

Separate and put back together. True bonds has always been hard to form, but once formed such bonds are eternal and hard to break. 

This original version was created with this image in mind, but the puzzle was completed into a Cast Puzzle with a bond that is truly difficult to unravel.

How would you go about breaking and forming this bond?

There are two approaches to this puzzle and I challenge you to both!

Rated 6 stars out of 6 it is one of the most difficult in the range

Hirsipuu. Idea: Yritä pujotella rengas irti ja sitten takaisin. Pituus on (ilman narua) n. 14 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyytämällä sähköpostitse veloituksetta. Eipä ole juuri mahdollisuuksia jos hirsipuuhun joutuu. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Siinä on loistava hinta-vaikeussuhde. Vaikeusaste E.

For these kind of puzzles, the goal is to disentangle a metal or string loop from an object. Topology plays an important role with these puzzles.

3XP. Idea: Yritä pujottaa kolme rengasta irti ja sitten saada ne takaisin alkuasentoon. Tämän kanssa on äkkiä sekä narut, että aivot solmussa. Pituus on n. 14 cm. Materiaalit ovat pyökki ja naru. Ratkaisuohjeen saa veloituksetta sähköpostilla tai postitse. Vaikeusaste E.

Timosennyrkki. Idea: Yritä irrottaa kuusi palaa toisistaan ja kasata ne takaisin. Kunpa nyt saisi edes palat irti, vaikka ne liikkuvat. Tämä älypeli on Vesa Timosen vaikein nyrkki. Halkaisija on n. 6 cm. Materiaali on koivu. Ratkaisuohje löytyy piirrettynä pakkauksesta ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Pulma on paljon vaikeampi kuin miltä se näyttää. Vaikeusaste E.

 Kuusikerroksinen. Idea: Pura kuutio osiin ja yritä kasata se uudestaan. Levyistä saisi vielä kuution, mutta ne pahuksen alumiinipalkit... Kuution korkeus on 11 cm. Materiaalit ovat värjätty vaneri, alumiini ja puu. Tuotteessa on 12 osaa + jalusta. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste E.

Kuukenkä. Idea: Yritä järjestellä palat siten, ettei yhtään palaa tule rasian yli. Hyvä läksiäislahja jos annat kenkää. Korkeus on n. 7 cm. Materiaali on puu. Vaikeusaste E.

Jättitimantti. Idea: Irrota 33 palaa toisistaan ja yritä kasata timantti uudestaan. Halkaisija on n. 14 cm. pulmassa on kahta eri puulajia. Tämä Jättitimantti painaa ja saattaa painaa myös mieltä jos ei palat loksahda paikalleen. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste E.

Kummisetä 2. Idea: Yritä ottaa peräti 51 palaa irti ja sen jälkeen yritä kasata Kummisetä 2 uudelleen. Tämä jättiläinen on todella työläs ja hyvin hankala tapaus. Siitä on vaikea päästä eroon jos se tulee käymään. Korkeus on 17 cm. Materiaali on kokopuuta. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Ohjeessa on jopa 98 eri työvaihetta. Vaikeusaste E.

Aalto palapeli 1.  Idea: Sekoita palat ja yritä koota palapeli niin, että yläpinnnan kuvio jatkuu saumattomasti. Pelissä on eri puulajeja ja 25 erilaista palaa. Koko on 12,50 x 12,50 cm. Pulma on pakattu hienoon rasiaan. Tämä älypeli on todella hienoa käsityötä ja erittäin haastava. Ratkaisuohjeen saa tarvittaessa veloituksetta sähköpostilla. Vaikeusaste E.

Brittikuutio. Idea: Irrota palat ja yritä kasata niistä uudelleen kuutio. Korkeus on n. 9 cm. Materiaali on puu. Tämä älypeli on arvokas ja todella vaikea, hyvä lahja. Vaikeusaste E.

British Cube

IQ 26. Idea: Pura laatikossa olevat palaset (17 palaa)ja yritä kasata ne takaisin laatikon sisään niin, ettei yhtään tule yli reunojen. Korkeus on 7,5 cm. Materiaali on puu. Tätä emme suosittele lapsiperheisiin lukuisten osian vuoksi. Aikamonen pakkaaja saa olla, että tästä suoriutuu. Aivan kauhean vaikea. Vaikeusaste E.

The Block

Stuff Box

Wooden Soma Cube Puzzle: Get all irregular wooden pieces into a two piece wooden travelling case. Extremely difficult.

Jättitapitus. Idea: Yritä irrottaa jättikokoisessa kuutiossa olevan reiän sisältä puinen levy. Tähän tarvitaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Jopa 10 tappia on estämässä aikeitasi. Tämä on suurikokoinen ongelma. Korkeus on 24 cm. Materiaali on kokonaan puuta. Pakkauksen koko on 25 cm x 25 cm x 26 cm. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste E.

Porcupine

Puercoespin

Porc-epic

This genius-level wooden puzzle [10" x 10" x 10"], challenges you to release the central disk by manipulating the ten wooden rods.

Alus Z. Idea: Pura osat ja yritä kasata uudestaan. Mistähän tämäkin pulma on alunperin tullut? Erittäin näyttävä älypeli, jossa on 7 osaa. Halkaisija on 16 cm. Materiaalina on puu. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste E.

Eureka Quatro 3D Puzzle

Objective: Separate the four parts and put the four parts back together

Käsiraudat. Idea: Yritä irottaa renkaat ja saada ne vielä takaisin. Tässä ei ole juuri mitään mahdollisuuksia, joten sitä ei todellakaan kannata ostaa. Pituus on 17 cm. Materiaalit ovat naru ja puu. Ratkaisuohje on saatavana sähköpostitse veloituksetta. Ilman ohjetta ei ole juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia. Todella loistava hinta-vaikeussuhde, mutta emme suosittele kennellekkään. Vaikeusaste F.

Pistooli. Idea: Yritä irrottaa rengas pistoolista ja pujota se vielä takaisin. Tämä on kuin venäläinen ruletti. Siitä on lähes mahdotonta selviytyä. Etenkin takaisin pujottelussa saattaa mennä piippu, eikun sormi suuhun. Pistoolin pituus on 14 cm ilman narua. Materiaalit ovat lakattu pyökki ja naru. Ratkaisuohjeen saa pyydettäessä sähköpostilla veloituksetta. Vaikeusaste F.

Gordianin lukko 69. Idea: Irrota 6 palaa toisistaan ja yritä kasata lukko uudestaan. Tässä on MAAILMAN VAIKEIN kuuden palan älypeli. Tämä pulma on sitten aivan liian vaikea, joten emme suosittele sitä ainakaan hyvälle ystävälle. Ratkaisuohje löytyy pakkauksesta, jonka saa helposti ujutettua pois, jos haluaa vastaanottajalle harmaita hiuksia. Todennäköisesti tämän kanssa lähtee koko tukka päästä. Ohje on opus, jossa on peräti 69 työvaihetta. Se sisältää sekä avausohjeen, että sulkemisohjeen. Ohje on todella hyvä ja harvinaisen selkeä. Lukon halkaisija on 7 cm, eli juuri käsiin sopiva. Materiaali on muovia. Suunnittelija on omituinen, saksalainen Frans Vreugd. Vaikeusaste F.

Gordian's Knot Puzzle

Gordion's Knot Puzzle

Objective: Take- apart brainteaser for die-hard puzzle enthusiasts. Players will marvel at their brilliance (and determination!) by unraveling the mystery of Gordion's Knot. It takes 69 different moves to dismantle six colored interlocking puzzle pieces. ThinkFun 2008. Classification: F.Kummisetä. Idea: Irrota 96 palaa toisistaan ja yritä kasata ne uudelleen. Leveys on n. 14 cm. Materiaali on pyökki. Tämä älypeli on arvokas, erittäin työläs ja vaikea. Ratkaisuohje on saatavana veloituksetta sähköpostilla ja ohjeenhan voi antaa vaikkapa myöhemmin lahjaksi. Vaikeusaste F.

Pappa Chuck

With 54 pieces, Papachuck is a really tough puzzle. Made in the UK by Pentangle, this very popular puzzle will test anyone who has the heart to tackle it .  The ability for it to be  rebuilt in different forms adds to it's appeal. Although to master the chuck system can be very tricky as I am still staring at 54 pieces of seperate wood ! There are little keys that will help you take this puzzle apart , it is an amazing piece of architecture ! and very very difficult.

 

Älypelit ovat pieniä tai isoja haasteita, jotka on ratkaistava. Monet älypelit on perinteisiä, mutta monet keksinnöistä ovat kuitenkin aivan uusia. Älypeli eli puzzle kehittää kolmiulotteista hahmotuskykyä, luovuutta, loogista päättelykykyä, kärsivällisyyttä ja  näppäryyttä.

 

Kaikki pulmapelit on käsin huolellisesti valmistettu. Suuri osa pulmista on täysin kotimaisia, mutta joukkoon mahtuu myös paljon eri valmistajien tuotteita ympäri maailman. Suosituimpia ovat Kossulukko, Viinipullolukko, Viinipullopulma, Rautapalapeli ja Hirsipuu. Klassisimpia ovat Tangram, Pirunnyrkki ja Vanginlukko.

 

http://www.kiipeli.fi

The colossal book of short puzzles and problems - Martin Gardner (W.W. Norton 2006)

This book marks the first time these problems have been collected together .... Now a new generation will learn that Mathematics is entertaining, magical and beautiful. Martin Gardner has the remarkable ability to state every puzzle and problem in such an interesting way that solving one seems like fun, not like math homework! Think about these puzzles is wonderful exercise of the brain.

International Puzzle Party - the annual, invite-only meetup for the 500-600 mechanical puzzle collectors around the world.

 

Crafting Wood Logic Puzzles - Charly Self

Creative Publishing International (2006)

Provides plans and intructions for crafting 20 of the most popular manual puzzles. Readers will also learn specialized cutting, drilling, sanding, gluing and finishing techniques that make crafting wooden puzzles possible.

 

Puzzles In Wood - E.M. Wyatt

Fox Chapel Publishing (2006)

Originally published in 1928, this classic reference presents more than 40 unique puzzles to challenge the woodworker's hands and mind. Projects include bewitching cubes, caged balls, intricate banks, locked links, and perplexing burrs. Secret drawers and hidden locks will provide hours of entertainment for adults and children alike. Skills such as squaring stock, mortising, and mitering are developed through projects of various skill levels, each of which includes a detailed diagram to simplify the process of turning scrap lumber into a fun novelty puzzle.

 

Puzzlegrams - De Mooiste Raadsels en Puzzels

De Mooiste Raadsels en Puzzels [Dutch] - Puzzlegrams [English]

Zomer & Keuning / Pentagram - The Netherlands

The original title of "De mooiste Raadsels en Puzzles" is Puzzlegram and was released in 1989 by Barrie and Jenkins Ltd. This puzzle book offers as well as classic as modern puzzles from all over the world. Some puzzles in this book are original, easy but sometimes very difficult. The design is very nice with bright colors. All puzzles in Puzzlegram are selected by David Hillman from Pentagram, a famous design office in London.

 

Spelen met puzzels (Creative puzzles of the world)

Spelen met puzzels [dutch] ( Creative puzzles of the world)

De Bezige Bij

Puzzle Book in Dutch with more than 1000 different puzzles and solutions including descriptions on how to make some puzzles yourself. Type of puzzles in book descibed are card puzzles, puzzles with matches, domino, wooden costruction puzzles, ropes, labyrinth and puzzles with numbers. Book is original written by Chris Cooper and Charmian Murley and titled "Creative puzzles of the world".

The New Puzzle Classics: Ingenious Twists on Timeless Favorites

The New Puzzle Classics: Ingenious Twists on Timeless Favorites - Serhiy Grabarchuk

Mensa

Here is a challenge that puzzle fans will find simply irresistible: a really smart, varied, and original collection of more than 200 contemporary brainteasers. Some are visual, others geometric, and still more are topological. They play games with words and numbers, and with matchsticks and coins. And many of them are of World Puzzle Championship level; in other words, really hard. Divide figures into their congruent parts, or rearrange the pieces of a patterned star so that the result precisely matches a checkered cross. Try a little puzzling origami: fold an origami square exactly six times to create the shape of a house. Do cubical inversions, shift coins around from shape to shape in a given number of moves, and much more.

 

www.mensa.fi

www.ornamo.fi

www.designforum.fi

www.edu.hel.fi

www.riimikko.fi

www.keskiaikaisetmarkkinat.fi

www.keksintosaatio.fi

www.finnishdesign.fi

www.karttuuni.fi

www.finnexpo.fi

www.mll.fi

www.ranka.fi

www.hantverkarlyan.fi

www.onoma.org

www.prh.fi.

www.luomu-liitto.fi

 

Wikipedia Backup:

Topology (Greek topos, "place," and logos, "study") is the branch of mathematics that studies the properties of a space that are preserved under continuous deformations. Topology grew out of geometry, but unlike geometry, topology is not concerned with metric properties such as distances between points. Instead, topology involves the study of properties that describe how a space is assembled, such as connectedness and orientability.

 

The word topology is used both for the area of study and for a family of sets with certain properties that are used to define a topological space, the most basic object studied in topology. Of particular importance in the study of topology are the deformations called homeomorphisms. Informally, these functions can be thought of as those that stretch space without tearing it apart or sticking distinct parts together. A more abstract notion of deformation is homotopy equivalence, which also plays a fundamental role.

 

When the discipline was first properly founded, toward the end of the 19th century, it was called geometria situs (Latin geometry of place) and analysis situs (Latin analysis of place). From around 1925 to 1975 it was an important growth area within mathematics.

 

Topology is a large branch of mathematics that includes many subfields. The most basic and traditional division within topology is point-set topology, which establishes the foundational aspects of topology and investigates concepts as compactness and connectedness; algebraic topology, which generally tries to measure degrees of connectivity using algebraic constructs such as homotopy groups and homology; and geometric topology, which primarily studies manifolds and their embeddings (placements) in other manifolds. Some of the most active areas, such as low dimensional topology, do not fit neatly in this division.

See also: topology glossary for definitions of some of the terms used in topology and topological space for a more technical treatment of the subject.

 

History

The branch of mathematics now called topology began with the investigation of certain questions in geometry. Euler's 1736 paper on Seven Bridges of Königsberg is regarded as one of the first topological results.

The term "Topologie" was introduced in German in 1847 by Johann Benedict Listing in Vorstudien zur Topologie, Vandenhoeck und Ruprecht, Göttingen, pp. 67, 1848. However, Listing had already used the word for ten years in correspondence. "Topology," its English form, was introduced in 1883 in the journal Nature to distinguish "qualitative geometry from the ordinary geometry in which quantitative relations chiefly are treated". The term topologist in the sense of a specialist in topology was used in 1905 in the magazine Spectator.

Modern topology depends strongly on the ideas of set theory, developed by Georg Cantor in the later part of the 19th century. Cantor, in addition to setting down the basic ideas of set theory, considered point sets in Euclidean space, as part of his study of Fourier series.

Henri Poincaré published Analysis Situs in 1895, introducing the concepts of homotopy and homology, which are now considered part of algebraic topology.

Maurice Fréchet, unifying the work on function spaces of Cantor, Volterra, Arzelà, Hadamard, Ascoli and others, introduced the metric space in 1906. A metric space is now considered a special case of a general topological space. In 1914, Felix Hausdorff coined the term "topological space" and gave the definition for what is now called a Hausdorff space. In current usage, a topological space is a slight generalization of Hausdorff spaces, given in 1922 by Kazimierz Kuratowski.

For further developments, see point-set topology and algebraic topology.


 

Elementary introduction

Topological spaces show up naturally in almost every branch of mathematics. This has made topology one of the great unifying ideas of mathematics.

The motivating insight behind topology is that some geometric problems depend not on the exact shape of the objects involved, but rather on the way they are put together. For example, the square and the circle have many properties in common: they are both one dimensional objects (from a topological point of view) and both separate the plane into two parts, the part inside and the part outside.

One of the first papers in topology was the demonstration, by Leonhard Euler, that it was impossible to find a route through the town of Königsberg (now Kaliningrad) that would cross each of its seven bridges exactly once. This result did not depend on the lengths of the bridges, nor on their distance from one another, but only on connectivity properties: which bridges are connected to which islands or riverbanks. This problem, the Seven Bridges of Königsberg, is now a famous problem in introductory mathematics, and led to the branch of mathematics known as graph theory.

Similarly, the hairy ball theorem of algebraic topology says that "one cannot comb the hair flat on a hairy ball without creating a cowlick." This fact is immediately convincing to most people, even though they might not recognize the more formal statement of the theorem, that there is no nonvanishing continuous tangent vector field on the sphere. As with the Bridges of Königsberg, the result does not depend on the exact shape of the sphere; it applies to pear shapes and in fact any kind of smooth blob, as long as it has no holes.

In order to deal with these problems that do not rely on the exact shape of the objects, one must be clear about just what properties these problems do rely on. From this need arises the notion of homeomorphism. The impossibility of crossing each bridge just once applies to any arrangement of bridges homeomorphic to those in Königsberg, and the hairy ball theorem applies to any space homeomorphic to a sphere.

Intuitively, two spaces are homeomorphic if one can be deformed into the other without cutting or gluing. A traditional joke is that a topologist can't distinguish a coffee mug from a doughnut, since a sufficiently pliable doughnut could be reshaped to the form of a coffee cup by creating a dimple and progressively enlarging it, while shrinking the hole into a handle.

Homeomorphism can be considered the most basic topological equivalence. Another is homotopy equivalence. This is harder to describe without getting technical, but the essential notion is that two objects X and Y are homotopy equivalent if there is an object Z such that Z contains both X and Y and Z can be "squished" down in different ways to X and Y. A particularly simple case is when we can take Z to be one of X and Y, let's say X. In this case, Y can be put in X and then X can be squished down to Y.


An introductory exercise is to classify the uppercase letters of the English alphabet according to homeomorphism and homotopy equivalence. The result depends partially on the font used. The figures use a sans-serif font named Myriad. Notice that homotopy equivalence is a rougher relationship than homeomorphism; a homotopy equivalence class can contain several of the homeomorphism classes. The simple case of homotopy equivalence described above can be used here to show two letters are homotopy equivalent, e.g. O fits inside P and the tail of the P can be squished to the "hole" part.

To be sure we have classified the letters correctly, we not only need to show that two letters in the same class are equivalent, but that two letters in different classes are not equivalent. In the case of homeomorphism, this can be done by suitably selecting points and showing their removal disconnects the letters differently. For example, X and Y are not homeomorphic because removing the center point of the X leaves four pieces; whatever point in Y corresponds to this point, its removal can leave at most three pieces. The case of homotopy equivalence is harder and requires a more elaborate argument showing an algebraic invariant, such as the fundamental group, is different on the supposedly differing classes.

Letter topology has some practical relevance in stencil typography. The font Braggadocio, for instance, has stencils that are made of one connected piece of material.

Mathematical definition

Main article: Topological space
Let X be any set and let T be a family of subsets of X. Then T is a topology on X if

Both the empty set and X are elements of T.
Any union of arbitrarily many elements of T is an element of T.
Any intersection of finitely many elements of T is an element of T.
If T is a topology on X, then X together with T is called a topological space.

All sets in T are called open; note that in general not all subsets of X need be in T. A subset of X is said to be closed if its complement is in T (i.e., it is open). A subset of X may be open, closed, both, or neither.

A function or map from one topological space to another is called continuous if the inverse image of any open set is open. If the function maps the real numbers to the real numbers (both space with the Standard Topology), then this definition of continuous is equivalent to the definition of continuous in calculus. If a continuous function is one-to-one and onto and if the inverse of the function is also continuous, then the function is called a homeomorphism and the domain of the function is said to be homeomorphic to the range. Another way of saying this is that the function has a natural extension to the topology. If two spaces are homeomorphic, they have identical topological properties, and are considered to be topologically the same. The cube and the sphere are homeomorphic, as are the coffee cup and the doughnut. But the circle is not homeomorphic to the doughnut.

Topology topics

Some theorems in general topology
Every closed interval in R of finite length is compact. More is true: In Rn, a set is compact if and only if it is closed and bounded. (See Heine-Borel theorem).
Every continuous image of a compact space is compact.
Tychonoff's theorem: The (arbitrary) product of compact spaces is compact.
A compact subspace of a Hausdorff space is closed.
Every continuous bijection from a compact space to a Hausdorff space is necessarily a homeomorphism.
Every sequence of points in a compact metric space has a convergent subsequence.
Every interval in R is connected.
Every compact m-manifold can be embedded in some Euclidean space Rn.
The continuous image of a connected space is connected.
A metric space is Hausdorff, also normal and paracompact.
The metrization theorems provide necessary and sufficient conditions for a topology to come from a metric.
The Tietze extension theorem: In a normal space, every continuous real-valued function defined on a closed subspace can be extended to a continuous map defined on the whole space.
Any open subspace of a Baire space is itself a Baire space.
The Baire category theorem: If X is a complete metric space or a locally compact Hausdorff space, then the interior of every union of countably many nowhere dense sets is empty.
On a paracompact Hausdorff space every open cover admits a partition of unity subordinate to the cover.
Every path-connected, locally path-connected and semi-locally simply connected space has a universal cover.
General topology also has some surprising connections to other areas of mathematics. For example:
in number theory, Furstenberg's proof of the infinitude of primes.

Some useful notions from algebraic topology
See also list of algebraic topology topics.
Homology and cohomology: Betti numbers, Euler characteristic, degree of a continuous mapping.
Operations: cup product, Massey product
Intuitively-attractive applications: Brouwer fixed-point theorem, Hairy ball theorem, Borsuk-Ulam theorem, Ham sandwich theorem.
Homotopy groups (including the fundamental group).
Chern classes, Stiefel-Whitney classes, Pontryagin classes.

Generalizations
Occasionally, one needs to use the tools of topology but a "set of points" is not available. In pointless topology one considers instead the lattice of open sets as the basic notion of the theory, while Grothendieck topologies are certain structures defined on arbitrary categories which allow the definition of sheaves on those categories, and with that the definition of quite general cohomology theories.

 

Google Insights for Search statistics:
Dirty Dog 86

Souvenirs 84
Beautiful 84

Questions 84

Question 84

Go 83

Arcade 82

Deluxe 82

Iron Maiden 82

Logic Games 81

Formula 81

Brain Teasers 79

Luxe 79
Trick questions 78

Solutions 78

puzzle game 77

Team building activities 77
Riddles 76

Jigsaw 76

Craftsman 75
Handmade 75

Functional 75

Word games 75

Polygon 75

Wise Guy 75

Camouflage 74
Hexagon 74

Puzzle 74

Cliff Hanger 73
Big Shot 73

Visual impact 73
Intriguing 73
Logic puzzles 73
Team building exercises 72

Quizzes 72

Traditional 72

Answer 71

Sculptures Sculpture 63 - 70

Souveniers 70

Craftsmen 70

Special Offers 69

Quiz 69

Shogi 69

Crossword Puzzle 69

U-Turn 69

Septagon 68

Screwball 68

3d puzzle game 68

Long Island 68

Black Jack 67

Arcade puzzle 67

Games 66
3d cube 65

Chess 65

Sculptural 64

Promotional Gifts 64

Riddle 64

Tetragon 63

Puzzle Lock 62

Secret Trick 61

Puzzle solution 59

Collectible 58

Cartoon quiz 57

Yin-Yang 57

Puzzle cube 55

International orders 55

Puzzle solutions 54

Answers 51
Big Kahuna 51

Go Board Game 51

Algorithm 51

Wire puzzle 50
Party games 49

Mental maths 49

Samurai Sudoku 48

Double Trouble 45

Wire puzzles 45

Nail puzzle 45

Flip Cube 45

3D Puzzles 43

Matched Set 43

Weichi 42

Sliding Block Puzzle 42

Wooden puzzles 42

Sudoku 41

Sneaky Pete 41

Number puzzles 41

Labyrinth 40

Ratkaisuja 40

Pentagon 40
Maze 39

Mechanical puzzles 39

Painted Lady 39

Presents 38

Maze 38

Arkhimedes 37

Mobile puzzle game 36

Wholesale Puzzles 36

Japanese Puzzle 36

Wooden 3d puzzle 35

Rubik's cube 35

Puzzle Archive 34

Katamino 34

Expression derivation 33

online 3d puzzle 32

Ditloid 29

3d cube puzzle 28

Gift wrapping 27

Assembly puzzle 25

3d logic 23

Triagon 22

3D Puzzle Ball 19

Kumiki 16

3d logic puzzle 14

3D Logic Puzzles 14

Self-Restraint 13

Blackbeard's Revenge 5
Crafty Puzzles 0

3D stand alone ornaments 0
Interlocking Jigsaws 0

Secret Trick Puzzle Boxes 0

Kaboozle 0

Kumiki Puzzle 0

Ditloids puzzles page 0

Tough complex puzzles 0

Pool puzzler 0

Satan's Stirrup 0

Freedom's Ring 0

Sequential movement puzzle 0

Geoloop 0
Fold a puzzle 0

Clef Hanger 0

Tinker's Bell 0

Lyon's Loop 0

Odd-Ball 0

Lenticular Puzzle 0

Shortest path in a Maze 0

Irregular pieces 0

Rhombic Star 0

Yin-Yang Puzzle 0

Conestoga Playmate 0

Ostomachion Ostomachion loculus Archimedius
Expressions derivations quiz

Get all irregular pieces into a travelling case

Passion for Puzzles

Weird maths

Dexterity puzzle

Lenticular
Take the puzzle apart and try to get the four metal puzzle parts together

Traveler's Woe

IQ Collection

Urchin

Oursin

Brain Baffler

Drawings from the Finnish nature and culture

 

http://neil-strickland.staff.shef.ac.uk/Wurble.html

What is topology?

Topologists are mathematicians who study qualitative questions about geometrical structures. We do not ask: how big is it? but rather: does it have any holes in it? is it all connected together, or can it be separated into parts? A commonly cited example is the London Underground map.

This will not reliably tell you how far it is from Kings Cross to Picadilly, or even the compass direction from one to the other; but it will tell you how the lines connect up between them. In other words, it gives topological rather than geometric information. Again, consider a doughnut and a teacup, both made of BluTack. We can take one of these and transform it into the other by stretching and squeezing, without tearing the BluTack or sticking together bits which were previously separate. It follows that there is no topological difference between the two objects. Consider the problem of building a fusion reactor which confines a plasma by a magnetic field.

While these examples are interesting, they are somewhat limited. Topologically speaking there are few possibilities for solid objects; essentially the only variable is the number of holes. Interesting things happen, however, when we work with abstract objects in more than three dimensions. This is not the dry academic game that it might appear at first sight. Consider the ubiquitous use of graphs in science. One often sees graphs of (say) pressure against temperature. Neither variable is naturally a geometric quantity. Nonetheless, they can be represented by distances on a sheet of paper. Moreover, geometric concepts such as slopes of lines and areas of regions can usefully be interpreted in terms of thermodynamics. In principle, none of these geometric ideas are neccessary; all the arguments can be carried through algebraically without any diagrams. Nonetheless, most of us find diagrams helpful and illuminating, because we have a better intuitive feel for geometry than for algebra. Now suppose that instead of two variables (pressure and temperature) we are faced with a problem involving five or six. We might like to draw a six dimensional graph, but we do not have enough space. We can try to imagine what six dimensional geometry might be like, but it is difficult to have confidence in our intuition about such a theoretical construct so far removed from experience. On the other hand, we can try to do the problem by pure algebra, but in doing so we forgo the visual insight which is one of the most powerful faculties of the human mind. In fact, mathematicians have developed a rather strange yet highly fruitful approach to such problems. The questions addressed are officially formulated in terms of logic and algebra rather than geometry, and solutions are required to be expressed in such terms. Where geometrical concepts are used, they must be defined in terms of algebraic ones. All use of such concepts is to be justified purely in terms of such definitions, rather than in terms of geometric intuition. The visual imagination guides the course of the argument, and suggests what one should try to prove, but the argument must stand in its own right. There is an interesting, if limited, analogy with physical science, with rigorous proof playing the role of experiment and geometrical speculation (amongst other things) that of the more mysterious processes by which new theories emerge. Let us consider an example with more than three dimensions. Imagine an industrial robot.

The position and orientation of the hand is determined by deflection of the various joints of the robot arm. Suppose that there are n joints, each of which bends in only one plane (this assumption is not essential). We then have to give n numbers in order to specify the state of the joints. In the case n=2, we could draw a diagram on a sheet of paper with one axis for each joint, so that a point on the diagram would correspond to a possible state of the joints. If n>3, then such a diagram would have to be n-dimensional, so we could not draw it. Nevertheless, we can still reason about a theoretical n-dimensional space (call it X) in which a single point represents a state of the arm. Now consider the position and orientation of the hand. In the usual way, we need three coordinates to specify the position. We next need to specify the direction in which the central axis of the hand points. This needs two numbers: the angle of elevation above the horizontal and the horizontal compass bearing. Note that these two numbers are not entirely independent or well defined. If the elevation is vertical then the compass bearing is meaningless. Also, the physical meaning of the compass bearing is unchanged if we add 360 degrees. We can suppress this by insisting that all angles must be taken between 0 and 360, but then we have a different problem in that the numerical value of the angle could change suddenly (as the arm moves from 1 degree to 359 degrees) without any genuine discontinuity in the behaviour of the robot. There is a topological reason for these problems. If the space of possible orientations of the hand could be simply parametrised by two variables, then it would be topologically a plane. However, it is not a plane. It can instead be thought of as the surface of a sphere, which one imagines centered at a point on the axis of the hand. If the hand held a torch, it would mark a point on the sphere which would determine the orientation. There is one further variable to consider, viz. the twist of the hand about its central axis. This gives a third angle, which again interacts in a complicated way with the other two. All told, we need six parameters to describe the position and orientation of the hand. We can thus consider a six dimensional space Y, each point in which corresponds to a possible state of the hand. We can analyse the structure of Y using the methods of algebraic topology, and learn a number of interesting and nontrivial things about it. Each point in our space X corresponds to a state of the joints of the robot. The state of the joints determines the position and orientation of the hand. Thus, to each point x in the space X we associate a point of Y, which we shall call f(x). However, if we want to achieve a specified position and orientation of the hand, there will in general be many ways to do this. In other words, many different points of X will be associated to the same point of Y. It would be convenient in the design and use of such robots to have a so-called ``inverse mapping''. For each position and orientation of the hand (corresponding to a point y in Y) one would like to choose a state of the joints (corresponding to a point g(y) of X) which puts the hand in that situation (so that f(g(y))=y). Moreover, one would like g(y) to vary continuously with y, so that similar positions of the hand are achieved by similar states of the joints. It turns out, however, that this is topologically impossible. It is thus necessary to devise a more complex control strategy, in which the same hand position may be achieved in different ways at different times. This is typical of the kind of information which can be supplied by topological theory.

TOPOLOGY

Topology publishes papers in many parts of mathematics, but with special emphasis on subjects which are related to topology or geometry, such as:
• Global analysis and global Riemannian geometry
• Algebraic topology and homotopy theory
• Differential geometry and Lie groups
• Low dimensional topology
• Algebraic geometry (including arithmetical algebraic geometry) and complex manifolds
• Geometrical aspects of mathematical physics, and relations with manifold topology.
Topology publishes survey articles. Only papers of the highest quality appear in this journal.

ELSEVIER

http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/261/description#description

Königsberg bridges

Topological ideas are present in almost all areas of today's mathematics. The subject of topology itself consists of several different branches, such as point set topology, algebraic topology and differential topology, which have relatively little in common. We shall trace the rise of topological concepts in a number of different situations.

Perhaps the first work which deserves to be considered as the beginnings of topology is due to Euler. In 1736 Euler published a paper on the solution of the Königsberg bridge problem entitled Solutio problematis ad geometriam situs pertinentis which translates into English as The solution of a problem relating to the geometry of position. The title itself indicates that Euler was aware that he was dealing with a different type of geometry where distance was not relevant.

The paper not only shows that the problem of crossing the seven bridges in a single journey is impossible, but generalises the problem to show that, in today's notation,

A graph has a path traversing each edge exactly once if exactly two vertices have odd degree.

The next step in freeing mathematics from being a subject about measurement was also due to Euler. In 1750 he wrote a letter to Christian Goldbach which, as well as commenting on a dispute Goldbach was having with a bookseller, gives Euler's famous formula for a polyhedron

v - e + f = 2

where v is the number of vertices of the polyhedron, e is the number of edges and f is the number of faces. It is interesting to realise that this, really rather simple, formula seems to have been missed by Archimedes and Descartes although both wrote extensively on polyhedra. Again the reason must be that to everyone before Euler, it had been impossible to think of geometrical properties without measurement being involved.

Euler published details of his formula in 1752 in two papers, the first admits that Euler cannot prove the result but the second gives a proof based dissecting solids into tetrahedral slices. Euler overlooks some problems with his remarkably clever proof. In particular he assumed that the solids were convex, that is a straight line joining any two points always lies entirely within the solid.

The route started by Euler with his polyhedral formula was followed by a little known mathematician Antoine-Jean Lhuilier (1750 -1840) who worked for most of his life on problems relating to Euler's formula. In 1813 Lhuilier published an important work. He noticed that Euler's formula was wrong for solids with holes in them. If a solid has g holes the Lhuilier showed that

v - e + f = 2 - 2g.

This was the first known result on a topological invariant.

Möbius published a description of a Möbius band in 1865. He tried to describe the 'one-sided' property of the Möbius band in terms of non-orientability. He thought of the surface being covered by oriented triangles. He found that the Möbius band could not be filled with compatibly oriented triangles.

Johann Benedict Listing (1802-1882) was the first to use the word topology. Listing's topological ideas were due mainly to Gauss, although Gauss himself chose not to publish any work on topology. Listing wrote a paper in 1847 called Vorstudien zur Topologie although he had already used the word for ten years in correspondence. The 1847 paper is not very important, although he also introduces the idea of a complex, since it is extremely elementary. In 1861 Listing published a much more important paper in which he described the Möbius band (4 years before Möbius) and studied components of surfaces and connectivity.

Listing was not the first to examine connectivity of surfaces. Riemann had studied the concept in 1851 and again in 1857 when he introduced the Riemann surfaces. The problem arose from studying a polynomial equation f(w, z) = 0 and considering how the roots vary as w and z vary. Riemann introduced Riemann surfaces, determined by the function f(w, z), so that the function w(z) defined by the equation f(w, z) = 0 is single valued on the surfaces.

Jordan introduced another method for examining the connectivity of a surface. He called a simple closed curve on a surface which does not intersect itself an irreducible circuit if it cannot be continuously transformed into a point. If a general circuit c can be transformed into a system of irreducible circuits a1, a2, ...., an so that c describes ai mi times then he wrote

c = m1a1 + m2a2 + ....+ mnan .

The circuit c is reducible if

m1a1 + m2a2 + ....+ mnan = 0. (*)

A system of irreducible circuits a1, a2, ...., an is called independent if they satisfy no relation of the form (*) and complete if any circuit can be expressed in terms of them. Jordan proved that the number of circuits in a complete independent set is a topological invariant of the surface.

Listing had examined connectivity in three dimensional Euclidean space but Betti extended his ideas to n dimensions. This is not as straightforward as it might appear since even in three dimensions it is possible to have a surface that cannot be reduced to a point yet closed curves on the surface can be reduced to a point. Betti's definition of connectivity left something to be desired and criticisms were made by Heegaard.

The idea of connectivity was eventually put on a completely rigorous basis by Poincaré in a series of papers Analysis situs in 1895. Poincaré introduced the concept of homology and gave a more precise definition of the Betti numbers associated with a space than had Betti himself. Euler's convex polyhedra formula had been generalised to not necessarily convex polyhedra by Jonquières in 1890 and now Poincaré put it into a completely general setting of a p-dimensional variety V.

Also while dealing with connectivity Poincaré introduced the fundamental group of a variety and the concept of homotopy was introduced in the same 1895 papers.

A second way in which topology developed was through the generalisation of the ideas of convergence. This process really began in 1817 when Bolzano removed the association of convergence with a sequence of numbers and associated convergence with any bounded infinite subset of the real numbers.

Cantor in 1872 introduced the concept of the first derived set, or set of limit points, of a set. He also defined closed subsets of the real line as subsets containing their first derived set. Cantor also introduced the idea of an open set another fundamental concept in point set topology.

Weierstrass in 1877 in a course of unpublished lectures gave a rigorous proof of the Bolzano-Weierstrass theorem which states

A bounded infinite subset S of the real numbers possesses at least one point of accumulation p, i.e. p satisfies the property that given any ε > 0 there is an infinite sequence (pn) of points of S with |p - pn | < ε.

Hence the concept of neighbourhood of a point was introduced.

Hilbert used the concept of a neighbourhood in 1902 when he answered in the affirmative one of his own questions, namely

Is a continuous transformation group differentiable?

In 1906 Fréchet called a space compact if any infinite bounded subset contains a point of accumulation. However Fréchet was able to extend the concept of convergence from Euclidean space by defining metric spaces. He also showed that Cantor's ideas of open and closed subsets extended naturally to metric spaces.

Riesz, in a paper to the International Congress of Mathematics in Rome (1909), disposed of the metric completely and proposed a new axiomatic approach to topology. The definition was based on an set definition of limit points, with no concept of distance. A few years later in 1914 Hausdorff defined neighbourhoods by four axioms so again there were no metric considerations. This work of Riesz and Hausdorff really allows the definition of abstract topological spaces.

There is a third way in which topological concepts entered mathematics, namely via functional analysis. This was a topic which arose from mathematical physics and astronomy, brought about because the methods of classical analysis were somewhat inadequate in tackling certain types of problems. Jacob Bernoulli and Johann Bernoulli invented the calculus of variations where the value of an integral is thought of as a function of the functions being integrated.

Hadamard introduced the word 'functional' in 1903 when he studied linear functionals F of the form

F(f) = lim ∫ f(x) gn(x) dx

where the limit is taken as n → ∞ and the integral is from a to b. Fréchet continued the development of functional by defining the derivative of a functional in 1904.

Schmidt in 1907 examined the notion of convergence in sequence spaces, extending methods which Hilbert had used in his work on integral equations to generalise the idea of a Fourier series. Distance was defined via an inner product. Schmidt's work on sequence spaces has analogues in the theory of square summable functions, this work being done also in 1907 by Schmidt himself and independently by Fréchet.

A further step in abstraction was taken by Banach in 1932 when he moved from inner product spaces to normed spaces. Banach took Fréchet's linear functionals and showed that they had a natural setting in normed spaces.

Poincaré developed many of his topological methods while studying ordinary differential equations which arose from a study of certain astronomy problems. His study of autonomous systems

dx/dt = f(x, y) , dy/dt = g(x, y)

involved looking at the totality of all solutions rather than at particular trajectories as had been the case earlier. The collection of methods developed by Poincaré was built into a complete topological theory by Brouwer in 1912.

References (17 books/articles)

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/HistTopics/Topology_in_mathematics.html

Niels Bohr used disentanglement puzzles called Tangloids to demonstrate the properties of spin to his students.

What is Topology?
A short and idiosyncratic answer
Robert Bruner

Basically, topology is the modern version of geometry, the study of all different sorts of spaces. The thing that distinguishes different kinds of geometry from each other (including topology here as a kind of geometry) is in the kinds of transformations that are allowed before you really consider something changed. (This point of view was first suggested by Felix Klein, a famous German mathematician of the late 1800 and early 1900's.)

In ordinary Euclidean geometry, you can move things around and flip them over, but you can't stretch or bend them. This is called "congruence" in geometry class. Two things are congruent if you can lay one on top of the other in such a way that they exactly match.

In projective geometry, invented during the Renaissance to understand perspective drawing, two things are considered the same if they are both views of the same object. For example, look at a plate on a table from directly above the table, and the plate looks round, like a circle. But walk away a few feet and look at it, and it looks much wider than long, like an ellipse, because of the angle you're at. The ellipse and circle are projectively equivalent.

This is one reason it is hard to learn to draw. The eye and the mind work projectively. They look at this elliptical plate on the table, and think it's a circle, because they know what happens when you look at things at an angle like that. To learn to draw, you have to learn to draw an ellipse even though your mind is saying `circle', so you can draw what you really see, instead of `what you know it is'.

In topology, any continuous change which can be continuously undone is allowed. So a circle is the same as a triangle or a square, because you just `pull on' parts of the circle to make corners and then straighten the sides, to change a circle into a square. Then you just `smooth it out' to turn it back into a circle. These two processes are continuous in the sense that during each of them, nearby points at the start are still nearby at the end.

The circle isn't the same as a figure 8, because although you can squash the middle of a circle together to make it into a figure 8 continuously, when you try to undo it, you have to break the connection in the middle and this is discontinuous: points that are all near the center of the eight end up split into two batches, on opposite sides of the circle, far apart.

Another example: a plate and a bowl are the same topologically, because you can just flatten the bowl into the plate. At least, this is true if you use clay which is still soft and hasn't been fired yet. Once they're fired they become Euclidean rather than topological, because you can't flatten the bowl any longer without breaking it.

Topology is almost the most basic form of geometry there is. It is used in nearly all branches of mathematics in one form or another. There is an even more basic form of geometry called homotopy theory, which is what I actually study most of the time. We use topology to describe homotopy, but in homotopy theory we allow so many different transformations that the result is more like algebra than like topology. This turns out to be convenient though, because once it is a kind of algebra, you can do calculations, and really sort things out! And, surprisingly, many things depend only on this more basic structure (homotopy type), rather than on the topological type of the space, so the calculations turn out to be quite useful in solving problems in geometry of many sorts.

For a more extensive essay on this topic with charming diagrams, see Neil Strickland's answer, and for an index of related essays, see Don Davis's list.

http://www.math.wayne.edu/~rrb/topology.html

TEAMWORK:

http://www.businessballs.com/teambuilding.htm

Great teamwork makes things happen more than anything else in organizations. The diagram representing McGregor's X-Y Theory helps illustrate how and why empowered teams get the best results. Empowering people is more about attitude and behaviour towards staff than processes and tools. Teamwork is fostered by respecting, encouraging, enthusing, caring for people, not exploiting or dictating to them.

At the heart of this approach is love and spirituality which helps bring mutual respect, compassion, and humanity to work. People working for each other in teams is powerful force, more than skills, processes, policies. More than annual appraisals, management-by-objectives, the 'suits' from head office; more than anything. Teams usually become great teams when they decide to do it for themselves - not because someone says so. Something inspires them maybe, but ultimately the team decides. It's a team thing. It has to be. The team says: 'Okay. We can bloody well make a difference. We will be the best at what we do. We'll look out for each other and succeed - for us - for the team. And we'll make sure we enjoy ourselves while we're doing it'. And then the team starts to move mountains.

Using and planning team-building activities

People are best motivated if you can involve them in designing and deciding the activities - ask them. Secondly you will gain most organisational benefit if the activities are geared towards developing people's own potential - find out what they will enjoy doing and learning. Games can be trite or patronising for many people - they want activities that will help them learn and develop in areas that interest them for life, beyond work stuff - again ask them. When you ask people commonly you'll have several suggestions which can be put together as a collection of experiences that people attend or participate in on a rotating basis during the day or the team-building event. Perhaps you have people among your employees who themselves have special expertise or interests which they'd enjoy sharing with others; great team activities can be built around many hobbies and special interests. If you are planning a whole day of team-building activities bear in mind that a whole day of 'games' is a waste of having everyone together for a whole day. Find ways to provide a mix of activities that appeal and help people achieve and learn - maybe build in exercises focusing on one or two real work challenges or opportunities, using a workshop approach. Perhaps involve a few employees in planning the day (under your guidance or not according to the appropriate level of delegated authority) - it will be good for their own development and will lighten your load. See also the guide to facilitating experiential learning activities.

Team exercises and events for developing ethical organizations

Team-building exercises and activities also provide a wonderful opportunity to bring to life the increasing awareness and interest in 'ethical organizations'. These modern ethical business ideas and concepts of sustainability, 'Fairtrade', corporate social responsibility, the 'triple bottom line', love, compassion, humanity and spirituality, etc., are still not well defined or understood: people are unclear what it all means for them individually and for the organization as a whole, even though most people are instinctively attracted to the principles. Team-exercises and discussions help bring clarity and context to idealistic concepts like ethics and social responsibility far more effectively than reading the theory, or trying to assimilate some airy-fairy new mission statement dreamed up by someone at head office and handed down as an edict. Fundamental change has to come from within, with support from above sure, but successful change is ultimately successful because people 'own' it and see it as their change, not something handed down. See for example the Triple Bottom Line exercise.

Ensure that team-building activities and all corporate events comply with equality and discrimination policy and law in respect of gender, race, disability, age, etc. Age discrimination is a potential risk given certain groups and activities, and particularly so because Age Discrimination is quite a recent area of legislation. Team-building facilitators should be familiar with the Employment Equality Age Regulations, effective 1st October 2006. While this is UK and European legislation, the principles are applicable to planning and running team-building exercises anywhere in the world, being consistent with the ethical concepts.

Corporate events and social responsibility

Also consider the effects of team building and corporate events in terms of effects on employees' families and people's broader life needs. It is easy to become very narrowly focused on the organization and the community within it, without thinking of the families and social needs outside. Alcohol is another increasing area of risk for organizers of team building and conference events.

An employer's duty of care (and potential liability) at corporate events traditionally was fulfilled by ensuring no-one tripped over the electrical cable for the overhead projector. Nowadays organizations have a deeper wider responsibility, which is progressively reflected in law. Alcohol and discrimination are big issues obviously, but arguably a bigger responsibility for employers is to the families and social well-being of employees, which impacts directly onto society as a whole.

Today's well-led and ethically-managed corporations understand that divisive treatment of employees' partners and families undermines loyalty and motivation of employees, and creates additional unnecessary stresses for workers in close loving caring relationships, especially for young families, which have evolved a strong sensitivity to such pressures.

If you read about Erik Erikson's Life Stages Theory you will understand why parents of young children especially are not helped by this sort of work pressure. Thwarting or obstructing people's instincts - evolved over millennia - to be with and take care of their partners and young families is extremely destructive. Employers who have a blatant antipathy for these crucial life needs of their people are therefore socially irresponsible.

Inevitably strong work commitments put pressure on employees' families and partners. This is particularly so in big modern corporations where travel and lengthy absence from home is unavoidable in key roles. Modern ethical socially responsible organizations should be doing whatever they can to minimize these effects, not make them worse.

Where possible employers should reward partners and families for their support and loyalty, rather than alienate them by creating selfish staff-only events.

Laws are not yet clearly defined about the employer's liabilities arising from such situations, however there are clear principles (e.g., related to stress, duty of care, social responsibility, etc) which demand responsibility and anticipation from employers in this area.

Moreover, fostering a healthy work and home life balance tends to make organizations run smoother and less problematically, notably in areas of grievance and counseling, stress and conflict, disputes and litigation, recruitment and staff retention, succession planning, company reputation and image.

Excluding partners from events...

Executives, managers and employees of successful organizations hopefully love their work. They live and breathe it, which is great - but what about the partners and families? Do they love the organization? Usually not. Overly demanding work is a threat to family life - and thereby to society. And just because a few staff members and crusty old directors can't wait to get away from their spouses (a feeling no doubt reciprocated by the spouses), doesn't mean that all employees feel the same way. The vast majority do not.

Staging intense social staff-only events can be deeply upsetting to employees' partners and families, whose interests are nowadays (and arguably as ever) firmly within an employer's duty of care and social responsibility.

Divorce, separation and family conflicts and breakdowns are directly linked with many social ills. Socially responsible ethical employers should be doing all they can to reduce these causal factors - not to make them worse.

Remind yourself of Maslow's Hierarchy of Needs if you are in doubt about the acute stress which arises when anyone is threatened at the level of family, loving relationships, home, etc. Consider the stresses and difficulties caused to employees' partners excluded from such occasions, and the effects which inevitably rebound on the employees, and cascade to children. These are truly basic needs and an organization which jeopardises these factors is irresponsible in the extreme.

Materials and ideas for teambuilding

Here are some examples of different resources which can be used in creating teambuilding events and activities.

free team building games, exercises, activities and ideas - for adults and children's party games too

more teambuilding activities ideas

free quizzes - questions and answers - trivia, general knowledge, and management and business quiz

free motivational and amusing posters - ideas for themes and maxims to underpin team-building

how to run workshops - tips for motivational, development and team-building workshops

fantasticat - the Fantasticat ideas for motivating, teaching and developing young people - grown-ups too..

role playing process and tips - for role play games and exercises

see also the free puzzles and tricks - ideal for team building exercises

and the training and business acronyms for more team building and training sessions ideas.

Easy way to start to the team building process

If you are a manager, supervisor or team leader, and are wondering how to select a team building activity, an easy and effective way to begin the process is to simply ask the team what sort of activity they would prefer. For example - do they want to play games, or would the team prefer to use an activity that focuses on a work issue, or work skills, in the way that workshops can do. Asking a team what they want to is particularly relevant if the team is mature and/or contains mature team members. Younger inexperienced teams will need more guidance and perhaps a list of possibilities to choose from.

Involving the team in deciding what activities to use is empowering and participative, and will help to lighten your management load.

Refer to, explain and remember the POB acronym, which is a great mnemonic (memory aid) to reinforce the need for all team members to be involved and engaged in team work - teams work best when everyone contributes - which means no passengers. It's the team leader's, or manager's, or facilitator's responsibility to structure and help teams to ensure that all team members have the opportunity and incentive to contribute and participate in team activities, and ultimately the team's success.

It is helpful to use and refer to these models when using, planning, designing, and evaluating team building activities or games:

Kirkpatrick's learning evaluation model

Bloom's Taxonomy of learning domains

See also the Team-Building Activities Evaluation Form and Outcomes Notes (Excel file).

Introducing team members to Kirkpatrick's and Bloom's concepts can also help them to develop a clearer understanding of their own needs, and their preferred methods of training and development - individually and for the team.

Team building games and activity tips

And here are some tips for more conventional team building activities:

Tips for quick games and exercises for warm-ups and team building

First of all - use your imagination - you can simplify, adapt, shorten and lengthen most games and exercises. To turn a long complex game into a quick activity or warm-up, scale down the materials, shorten the time allowed, and make the exercise easier. Most of the games on the free games page can also be used for children's education and development, and for kids party games - adapt them to suit. The number of members per team affects activity time and complexity - teams of four or more need a leader and tend to take longer than a pair or team of three. Increasing or reducing team size, and introducing or removing the team-leader requirement, are simple ideas for increasing or reducing game complexity and exercise duration.

Whatever you choose, as the facilitator, practice it yourself first so you anticipate all the possible confusions, and so that you have a good idea of how best to do it (you'll generally be asked by the delegates after the exercise). Think carefully about team sizes - pairs or teams of three are best for short 'construction' exercises, unless you want a leadership element in the game. Without a leader, too many team members causes non-participation and chaos, so avoid this (unless the purpose of the exercise is to demonstrate why teams need leadership).

For a quick game any newspaper construction exercises in pairs is good - if people have done the exercise before add an extra challenge aspect to make it different (maybe give each team a banana to support on top of the construction and/or limit the team to just 2 or three sheets of paper, or ban the use of sticky tape) - whatever, if you have a slot of 20 mins, allow 10 minutes for the exercise so as not to rush the introductory explanation or the review. Remember your tape measure, and practice the activity yourself to try to come up with an ideal solution for when they ask at the review.

Alternatively pick three or four lateral thinking puzzles and split the group into two teams. Use quizzes too. Larger teams are fine for quizzes because teamworking is less crucial. Giving a tight deadline will encourage the teams to share out the puzzles, which emphasises leadership, communication and use of skills and resources.

Think about the points that the exercise are illustrating so you can review afterwards sensibly.

Tips for working with syndicate groups for team building or training

Team building games and training exercises work better using syndicate groups, or teams. This is particularly so if you want a competitive element, which is very effective in building teams and team spirit. Working with syndicates also encourages and enables more participation, activity and ideas, and managed well, it makes the trainer's or facilitator's job easier. Using syndicates in team building needs thought and planning - here are some pointers:

Train the team building trainer ideas

These ideas concern training people (or learning for yourself) to become a great team building facilitator.

The job of training managers and trainers how to run team building sessions is different to running a team-building session per se. It's important that delegates experience the effect of different types of team building, and also and the effect of the many variables which might apply (team numbers, mix, location etc); different types of games and exercises and their purpose (games, quizzes, competitions, warm-ups, exercises, workshops, etc), and the theory surrounding team building and designing team building activities (personality and psychometrics; leadership; communications; planning and preparation; follow-up; stress, fun and physical activity; etc).

How to become a great team builder

Becoming an expert in team building is a wonderful career speciality to pursue. The growing popularity of team building, and the recognition of structured, organized team building as a significant factor in the performance and well-being of individuals, teams and organizations, will fuel growth in demand for, and provision of, specialist team building training. (If you can recommend any particularly good team building design/facilitation training courses do let me know.)

Team building potentially includes a very wide variety of methodologies, techniques, theories and tools. And also values and philosophy. At the foundation of good team building is compassion and humanity - genuine care for others. This is what sustains and fuels people in organizations.

It follows then that to become a great team builder you should open yourself to philosophical ideas and values, as well as learn and experience as many methodologies and related techniques as you can, which together will combine to give you the character, skills and breadth for becoming an inspirational leader in team building - and in the training of team building to others, be they trainers, managers, facilitators or team leaders.

Here are some examples of useful methodologies, concepts, etc., that are useful for anyone involved in team building:

Whether you find a dedicated team building trainer/facilitation course or not I'd recommend you access as many of the above sorts of methodologies and concepts - and anything else that inspires and stimulates - whenever the opportunity arises.

Team building variables

When planning and running team building activities, exercises, games, etc., certain variables have a significant influence on the way the activity works. When planning team building - or any group activity - think about and use these factors to suit the situation, logistics, team/group numbers, and the aims of the exercises.

With a full day or more it's very useful to include something on personality types and how this affects teams, style of management required, learning styles (eg Kolb, VAK, etc). If you use psychometrics in your organization, if possible expose delegates to the testing and theory - it's interesting and a great basis for absorbing the issues. It also adds a bit of hard theory to the inevitable other soft content.

Ongoing competitions are excellent for team building, but If you are training the trainers don't run a competition through the whole day - mix up the teams from time to time to show how team dynamics can be changed and the effect of doing so. Also demonstrate how games take on a different meaning if numbers are changed (eg larger teams require leadership or there'll be passengers (see the POB team-building acronym); and, you can play the same game with 3 and 6 people and it completely alters the conduct and outcomes).

Change and demonstrate gender and age mixes also - team mix is a crucial area of understanding.

Use a mixture of games to cover different logistical and environmental constraints - small room, large room, syndicate rooms, outdoors.

Include a mixture of games to develop different skills and aspects within team building - leadership, cooperation, communication, breaking down barriers, planning, time-management, etc.

Ask the delegates (in syndicates) to design their own games to meet specific scenarios. As well as the ideas, look at all the variables: clarity of instructions, timings, team numbers and mix, logistics, venue requirements, etc.

Outdoors, use traditional games like rounders, cricket, touch rugby, relay races, to demonstrate the big team dynamics, and the physical exercise effect - stress reduction, endorphins and neuro-transmitters, etc.

Also cover 'workshops' and how to plan and run them - practical sessions dealing with real business issues, with real content and real action-based outcomes, including the team-building effect - use a real business issue as an example. This would also require some pre-session preparation and coached and measurable follow-up, which are also extremely useful and under-used mechanisms.

Team building and happiness

Here's a simple easy tip for team-building, motivation, and creating happy atmosphere:

Buy a big basket. Buy lots of sweets or candy, lollipops too, wrapped preferably (for hygiene and maintenance reasons) and put them into the big basket. Put the big basket of sweets and lollipops on the table before people arrive for work, or the meeting, or the training session.

And then watch people smile. Sweets and lollipops break down barriers. They are a universal language for feeling good and being happy.

After a week or two of different sweets throw in some bubblegum. Also some bubblegum with collectible cards.

This gesture is not restricted to the training room; you can put baskets of sweets all over the place. Even in the reception and the board room; and even in the finance director's office.

You can ask the receptionist if she (or he) would be so kind as to make sure that the sweet basket is always filled to the brim (at the company's cost of course), and to make sure she (or he) always invites every single visitor to dip their hand in and take a big handful for their kids. And you'll see how wonderfully well people react to being treated in this way.

Go spread the word - put a big basket of sweets on your table.

When you've firmly established the practice of having baskets of sweets everywhere, you can move on to fresh cut flowers.........

A little bunch of fresh cut flowers in a vase, on a table. It's worth a million words.

(Next of course you'll need to appoint a flower monitor, which every right-minded person will want to be, so you can have one per floor, or one per day of the week, or one per department, whatever...)

http://www.businessballs.com/teambuilding.htm

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_topology

Network topology

Network topology is the study of the arrangement or mapping of the elements (links, nodes, etc.) of a network, especially the physical (real) and logical (virtual) interconnections between nodes.[1][2] A local area network (LAN) is one example of a network that exhibits both a physical topology and a logical topology. Any given node in the LAN will have one or more links to one or more other nodes in the network and the mapping of these links and nodes onto a graph results in a geometrical shape that determines the physical topology of the network. Likewise, the mapping of the flow of data between the nodes in the network determines the logical topology of the network. It is important to note that the physical and logical topologies might be identical in any particular network but they also may be different.

Any particular network topology is determined only by the graphical mapping of the configuration of physical and/or logical connections between nodes. LAN Network Topology is, therefore, technically a part of graph theory. Distances between nodes, physical interconnections, transmission rates, and/or signal types may differ in two networks and yet their topologies may be identical<.

 

Basic types of topologies

The arrangement or mapping of the elements of a network gives rise to certain basic topologies which may then be combined to form more complex topologies (hybrid topologies). The most common of these basic types of topologies are (refer to the illustration at the top right of this page):

 Classification of network topologies

There are also three basic categories of network topologies:

  • Physical topologies

  • Signal topologies

  • Logical topologies

The terms signal topology and logical topology are often used interchangeably even though there is a subtle difference between the two and the distinction is not often made between the two.

 

 Physical topologies

The mapping of the nodes of a network and the physical connections between them – i.e., the layout of wiring, cables, the locations of nodes, and the interconnections between the nodes and the cabling or wiring system[1].

 

 Classification of physical topologies

 

 Point-to-point

The simplest topology is a permanent link between two endpoints. Switched point-to-point topologies are the basic model of conventional telephony. The value of a permanent point-to-point network is the value of guaranteed, or nearly so, communications between the two endpoints. The value of an on-demand point-to-point connection is proportional to the number of potential pairs of subscribers, and has been expressed as Metcalfe's Law.

Permanent (dedicated)

Easiest to understand, of the variations of point-to-point topology, is a point-to-point communications channel that appears, to the user, to be permanently associated with the two endpoints. Children's "tin-can telephone" is one example, with a microphone to a single public address speaker is another. These are examples of physical dedicated channels.

Within many switched telecommunications systems, it is possible to establish a permanent circuit. One example might be a telephone in the lobby of a public building, which is programmed to ring only the number of a telephone dispatcher. "Nailing down" a switched connection saves the cost of running a physical circuit between the two points. The resources in such a connection can be released when no longer needed, as, for example, a television circuit from a parade route back to the studio.

Switched:

Using circuit-switching or packet-switching technologies, a point-to-point circuit can be set up dynamically, and dropped when no longer needed. This is the basic mode of conventional telephony.

 Bus - Linear bus

The type of network topology in which all of the nodes of the network are connected to a common transmission medium which has exactly two endpoints (this is the 'bus', which is also commonly referred to as the backbone, or trunk) – all data that is transmitted between nodes in the network is transmitted over this common transmission medium and is able to be received by all nodes in the network virtually simultaneously (disregarding propagation delays)[1].

Note: The two endpoints of the common transmission medium are normally terminated with a device called a terminator that exhibits the characteristic impedance of the transmission medium and which dissipates or absorbs the energy that remains in the signal to prevent the signal from being reflected or propagated back onto the transmission medium in the opposite direction, which would cause interference with and degradation of the signals on the transmission medium (See Electrical termination).

Distributed bus

The type of network topology in which all of the nodes of the network are connected to a common transmission medium which has more than two endpoints that are created by adding branches to the main section of the transmission medium – the physical distributed bus topology functions in exactly the same fashion as the physical linear bus topology (i.e., all nodes share a common transmission medium).

Notes:

1.) All of the endpoints of the common transmission medium are normally terminated with a device called a 'terminator' (see the note under linear bus). 2.) The physical linear bus topology is sometimes considered to be a special case of the physical distributed bus topology – i.e., a distributed bus with no branching segments. 3.) The physical distributed bus topology is sometimes incorrectly referred to as a physical tree topology – however, although the physical distributed bus topology resembles the physical tree topology, it differs from the physical tree topology in that there is no central node to which any other nodes are connected, since this hierarchical functionality is replaced by the common bus.

 Star

The type of network topology in which each of the nodes of the network is connected to a central node with a point-to-point link in a 'hub' and 'spoke' fashion, the central node being the 'hub' and the nodes that are attached to the central node being the 'spokes' (e.g., a collection of point-to-point links from the peripheral nodes that converge at a central node) – all data that is transmitted between nodes in the network is transmitted to this central node, which is usually some type of device that then retransmits the data to some or all of the other nodes in the network, although the central node may also be a simple common connection point (such as a 'punch-down' block) without any active device to repeat the signals.

Notes:

1.) A point-to-point link (described above) is sometimes categorized as a special instance of the physical star topology – therefore, the simplest type of network that is based upon the physical star topology would consist of one node with a single point-to-point link to a second node, the choice of which node is the 'hub' and which node is the 'spoke' being arbitrary[1].

2.) After the special case of the point-to-point link, as in note 1.) above, the next simplest type of network that is based upon the physical star topology would consist of one central node – the 'hub' – with two separate point-to-point links to two peripheral nodes – the 'spokes'.

3.) Although most networks that are based upon the physical star topology are commonly implemented using a special device such as a hub or switch as the central node (i.e., the 'hub' of the star), it is also possible to implement a network that is based upon the physical star topology using a computer or even a simple common connection point as the 'hub' or central node – however, since many illustrations of the physical star network topology depict the central node as one of these special devices, some confusion is possible, since this practice may lead to the misconception that a physical star network requires the central node to be one of these special devices, which is not true because a simple network consisting of three computers connected as in note 2.) above also has the topology of the physical star.

4.) Star networks may also be described as either broadcast multi-access or nonbroadcast multi-access (NBMA), depending on whether the technology of the network either automatically propagates a signal at the hub to all spokes, or only addresses individual spokes with each communication.

Extended star

A type of network topology in which a network that is based upon the physical star topology has one or more repeaters between the central node (the 'hub' of the star) and the peripheral or 'spoke' nodes, the repeaters being used to extend the maximum transmission distance of the point-to-point links between the central node and the peripheral nodes beyond that which is supported by the transmitter power of the central node or beyond that which is supported by the standard upon which the physical layer of the physical star network is based.

Note: If the repeaters in a network that is based upon the physical extended star topology are replaced with hubs or switches, then a hybrid network topology is created that is referred to as a physical hierarchical star topology, although some texts make no distinction between the two topologies.

Distributed Star

A type of network topology that is composed of individual networks that are based upon the physical star topology connected together in a linear fashion – i.e., 'daisy-chained' – with no central or top level connection point (e.g., two or more 'stacked' hubs, along with their associated star connected nodes or 'spokes').

 Ring

The type of network topology in which each of the nodes of the network is connected to two other nodes in the network and with the first and last nodes being connected to each other, forming a ring – all data that is transmitted between nodes in the network travels from one node to the next node in a circular manner and the data generally flows in a single direction only.

Dual-ring

The type of network topology in which each of the nodes of the network is connected to two other nodes in the network, with two connections to each of these nodes, and with the first and last nodes being connected to each other with two connections, forming a double ring – the data flows in opposite directions around the two rings, although, generally, only one of the rings carries data during normal operation, and the two rings are independent unless there is a failure or break in one of the rings, at which time the two rings are joined (by the stations on either side of the fault) to enable the flow of data to continue using a segment of the second ring to bypass the fault in the primary ring.

 Mesh

The value of fully meshed networks is proportional to the exponent of the number of subscribers, assuming that communicating groups of any two endpoints, up to and including all the endpoints, is approximated by Reed's Law.

Full

Fully connected

The type of network topology in which each of the nodes of the network is connected to each of the other nodes in the network with a point-to-point link – this makes it possible for data to be simultaneously transmitted from any single node to all of the other nodes.

Note: The physical fully connected mesh topology is generally too costly and complex for practical networks, although the topology is used when there are only a small number of nodes to be interconnected.

Partial

Partially connected

The type of network topology in which some of the nodes of the network are connected to more than one other node in the network with a point-to-point link – this makes it possible to take advantage of some of the redundancy that is provided by a physical fully connected mesh topology without the expense and complexity required for a connection between every node in the network.

Note: In most practical networks that are based upon the physical partially connected mesh topology, all of the data that is transmitted between nodes in the network takes the shortest path (or an approximation of the shortest path) between nodes, except in the case of a failure or break in one of the links, in which case the data takes an alternate path to the destination. This requires that the nodes of the network possess some type of logical 'routing' algorithm to determine the correct path to use at any particular time.

 Tree

Also known as a hierarchical network.

The type of network topology in which a central 'root' node (the top level of the hierarchy) is connected to one or more other nodes that are one level lower in the hierarchy (i.e., the second level) with a point-to-point link between each of the second level nodes and the top level central 'root' node, while each of the second level nodes that are connected to the top level central 'root' node will also have one or more other nodes that are one level lower in the hierarchy (i.e., the third level) connected to it, also with a point-to-point link, the top level central 'root' node being the only node that has no other node above it in the hierarchy – the hierarchy of the tree is symmetrical, each node in the network having a specific fixed number, f, of nodes connected to it at the next lower level in the hierarchy, the number, f, being referred to as the 'branching factor' of the hierarchical tree.

Notes:

1.) A network that is based upon the physical hierarchical topology must have at least three levels in the hierarchy of the tree, since a network with a central 'root' node and only one hierarchical level below it would exhibit the physical topology of a star.

2.) A network that is based upon the physical hierarchical topology and with a branching factor of 1 would be classified as a physical linear topology.

3.) The branching factor, f, is independent of the total number of nodes in the network and, therefore, if the nodes in the network require ports for connection to other nodes the total number of ports per node may be kept low even though the total number of nodes is large – this makes the effect of the cost of adding ports to each node totally dependent upon the branching factor and may therefore be kept as low as required without any effect upon the total number of nodes that are possible.

4.) The total number of point-to-point links in a network that is based upon the physical hierarchical topology will be one less than the total number of nodes in the network.

5.) If the nodes in a network that is based upon the physical hierarchical topology are required to perform any processing upon the data that is transmitted between nodes in the network, the nodes that are at higher levels in the hierarchy will be required to perform more processing operations on behalf of other nodes than the nodes that are lower in the hierarchy.

 

 Hybrid network topologies

The hybrid topology is a type of network topology that is composed of one or more interconnections of two or more networks that are based upon different physical topologies or a type of network topology that is composed of one or more interconnections of two or more networks that are based upon the same physical topology, but where the physical topology of the network resulting from such an interconnection does not meet the definition of the original physical topology of the interconnected networks (e.g., the physical topology of a network that would result from an interconnection of two or more networks that are based upon the physical star topology might create a hybrid topology which resembles a mixture of the physical star and physical bus topologies or a mixture of the physical star and the physical tree topologies, depending upon how the individual networks are interconnected, while the physical topology of a network that would result from an interconnection of two or more networks that are based upon the physical distributed bus network retains the topology of a physical distributed bus network).

Star-bus

A type of network topology in which the central nodes of one or more individual networks that are based upon the physical star topology are connected together using a common 'bus' network whose physical topology is based upon the physical linear bus topology, the endpoints of the common 'bus' being terminated with the characteristic impedance of the transmission medium where required – e.g., two or more hubs connected to a common backbone with drop cables through the port on the hub that is provided for that purpose (e.g., a properly configured 'uplink' port) would comprise the physical bus portion of the physical star-bus topology, while each of the individual hubs, combined with the individual nodes which are connected to them, would comprise the physical star portion of the physical star-bus topology.

Star-of-stars

Hierarchical star

A type of network topology that is composed of an interconnection of individual networks that are based upon the physical star topology connected together in a hierarchical fashion to form a more complex network – e.g., a top level central node which is the 'hub' of the top level physical star topology and to which other second level central nodes are attached as the 'spoke' nodes, each of which, in turn, may also become the central nodes of a third level physical star topology.

Notes:

1.) The physical hierarchical star topology is not a combination of the physical linear bus and the physical star topologies, as cited in some texts, as there is no common linear bus within the topology, although the top level 'hub' which is the beginning of the physical hierarchical star topology may be connected to the backbone of another network, such as a common carrier, which is, topologically, not considered to be a part of the local network – if the top level central node is connected to a backbone that is considered to be a part of the local network, then the resulting network topology would be considered to be a hybrid topology that is a mixture of the topology of the backbone network and the physical hierarchical star topology.

2.) The physical hierarchical star topology is also sometimes incorrectly referred to as a physical tree topology, since its physical topology is hierarchical, however, the physical hierarchical star topology does not have a structure that is determined by a branching factor, as is the case with the physical tree topology and, therefore, nodes may be added to, or removed from, any node that is the 'hub' of one of the individual physical star topology networks within a network that is based upon the physical hierarchical star topology.

3.) The physical hierarchical star topology is commonly used in 'outside plant' (OSP) cabling to connect various buildings to a central connection facility, which may also house the 'demarcation point' for the connection to the data transmission facilities of a common carrier, and in 'inside plant' (ISP) cabling to connect multiple wiring closets within a building to a common wiring closet within the same building, which is also generally where the main backbone or trunk that connects to a larger network, if any, enters the building.

Star-wired ring

A type of hybrid physical network topology that is a combination of the physical star topology and the physical ring topology, the physical star portion of the topology consisting of a network in which each of the nodes of which the network is composed are connected to a central node with a point-to-point link in a 'hub' and 'spoke' fashion, the central node being the 'hub' and the nodes that are attached to the central node being the 'spokes' (e.g., a collection of point-to-point links from the peripheral nodes that converge at a central node) in a fashion that is identical to the physical star topology, while the physical ring portion of the topology consists of circuitry within the central node which routes the signals on the network to each of the connected nodes sequentially, in a circular fashion.

Note: In an 802.5 Token Ring network the central node is called a Multistation Access Unit (MAU).

Hybrid mesh

A type of hybrid physical network topology that is a combination of the physical partially connected topology and one or more other physical topologies the mesh portion of the topology consisting of redundant or alternate connections between some of the nodes in the network – the physical hybrid mesh topology is commonly used in networks which require a high degree of availability..

 

 Signal topology

The mapping of the actual connections between the nodes of a network, as evidenced by the path that the signals take when propagating between the nodes.

Note: The term 'signal topology' is often used synonymously with the term 'logical topology', however, some confusion may result from this practice in certain situations since, by definition, the term 'logical topology' refers to the apparent path that the data takes between nodes in a network while the term 'signal topology' generally refers to the actual path that the signals (e.g., optical, electrical, electromagnetic, etc.) take when propagating between nodes.

Example

In an 802.4 Token Bus network, the physical topology may be a physical bus, a physical star, or a hybrid physical topology, while the signal topology is a bus (i.e., the electrical signal propagates to all nodes simultaneously [ignoring propagation delays and network latency] ), and the logical topology is a ring (i.e., the data flows from one node to the next in a circular manner according to the protocol).[3]

 

 Logical topology

The mapping of the apparent connections between the nodes of a network, as evidenced by the path that data appears to take when traveling between the nodes.

 

 Classification of logical topologies

The logical classification of network topologies generally follows the same classifications as those in the physical classifications of network topologies, the path that the data takes between nodes being used to determine the topology as opposed to the actual physical connections being used to determine the topology.

Notes:

1.) Logical topologies are often closely associated with media access control (MAC) methods and protocols.

2.) The logical topologies are generally determined by network protocols as opposed to being determined by the physical layout of cables, wires, and network devices or by the flow of the electrical signals, although in many cases the paths that the electrical signals take between nodes may closely match the logical flow of data, hence the convention of using the terms 'logical topology' and 'signal topology' interchangeably.

3.) Logical topologies are able to be dynamically reconfigured by special types of equipment such as routers and switches.

 

 Daisy chains

Except for star-based networks, the easiest way to add more computers into a network is by daisy-chaining, or connecting each computer in series to the next. If a message is intended for a computer partway down the line, each system bounces it along in sequence until it reaches the destination. A daisy-chained network can take two basic forms: linear and ring.

 Centralization

The star topology reduces the probability of a network failure by connecting all of the peripheral nodes (computers, etc.) to a central node. When the physical star topology is applied to a logical bus network such as Ethernet, this central node (traditionally a hub) rebroadcasts all transmissions received from any peripheral node to all peripheral nodes on the network, sometimes including the originating node. All peripheral nodes may thus communicate with all others by transmitting to, and receiving from, the central node only. The failure of a transmission line linking any peripheral node to the central node will result in the isolation of that peripheral node from all others, but the remaining peripheral nodes will be unaffected. However, the disadvantage is that the failure of the central node will cause the failure of all of the peripheral nodes also.

If the central node is passive, the originating node must be able to tolerate the reception of an echo of its own transmission, delayed by the two-way round trip transmission time (i.e. to and from the central node) plus any delay generated in the central node. An active star network has an active central node that usually has the means to prevent echo-related problems.

A tree topology (a.k.a. hierarchical topology) can be viewed as a collection of star networks arranged in a hierarchy. This tree has individual peripheral nodes (e.g. leaves) which are required to transmit to and receive from one other node only and are not required to act as repeaters or regenerators. Unlike the star network, the functionality of the central node may be distributed.

As in the conventional star network, individual nodes may thus still be isolated from the network by a single-point failure of a transmission path to the node. If a link connecting a leaf fails, that leaf is isolated; if a connection to a non-leaf node fails, an entire section of the network becomes isolated from the rest.

In order to alleviate the amount of network traffic that comes from broadcasting all signals to all nodes, more advanced central nodes were developed that are able to keep track of the identities of the nodes that are connected to the network. These network switches will "learn" the layout of the network by "listening" on each port during normal data transmission, examining the data packets and recording the address/identifier of each connected node and which port it's connected to in a lookup table held in memory. This lookup table then allows future transmissions to be forwarded to the intended destination only.

 

 Decentralization

In a mesh topology (i.e., a partially connected mesh topology), there are at least two nodes with two or more paths between them to provide redundant paths to be used in case the link providing one of the paths fails. This decentralization is often used to advantage to compensate for the single-point-failure disadvantage that is present when using a single device as a central node (e.g., in star and tree networks). A special kind of mesh, limiting the number of hops between two nodes, is a hypercube. The number of arbitrary forks in mesh networks makes them more difficult to design and implement, but their decentralized nature makes them very useful. This is similar in some ways to a grid network, where a linear or ring topology is used to connect systems in multiple directions. A multi-dimensional ring has a toroidal topology, for instance.

A fully connected network, complete topology or full mesh topology is a network topology in which there is a direct link between all pairs of nodes. In a fully connected network with n nodes, there are n(n-1)/2 direct links. Networks designed with this topology are usually very expensive to set up, but provide a high degree of reliability due to the multiple paths for data that are provided by the large number of redundant links between nodes. This topology is mostly seen in military applications. However, it can also be seen in the file sharing protocol BitTorrent in which users connect to other users in the "swarm" by allowing each user sharing the file to connect to other users also involved. Often in actual usage of BitTorrent any given individual node is rarely connected to every single other node as in a true fully connected network but the protocol does allow for the possibility for any one node to connect to any other node when sharing files.

 

 Hybrids

Hybrid networks use a combination of any two or more topologies in such a way that the resulting network does not exhibit one of the standard topologies (e.g., bus, star, ring, etc.). For example, a tree network connected to a tree network is still a tree network, but two star networks connected together exhibit a hybrid network topology. A hybrid topology is always produced when two different basic network topologies are connected. Two common examples for Hybrid network are: star ring network and star bus network

While grid networks have found popularity in high-performance computing applications, some systems have used genetic algorithms to design custom networks that have the fewest possible hops in between different nodes. Some of the resulting layouts are nearly incomprehensible, although they function quite well.

 

 See also

References

  1. ^ a b c d Groth, David; Toby Skandier (2005). Network+ Study Guide, Fourth Edition'. Sybex, Inc.. ISBN 0-7821-4406-3. 

  2. ^ ATIS committee PRQC. "network topology". ATIS Telecom Glossary 2007. Alliance for Telecommunications Industry Solutions. Retrieved on 2008-10-10.

  3. ^ Sheldon, Tom (2006). "Token Bus Network". Linktionary.com. Retrieved on 2008-10-10.

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!