Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

TEKNIIKAN MAAILMA

YHTEYSTIEDOT: tekniikan.maailma@kuvalehdet.fi

Lähetetty 8.8.2006

Evolutionismi - poikkitieteellinen pakkopaita

Artikkeli skeptismistä (TM10/06) toisteli Skepsis ry:n vakioväittämiä Huuhaa-palkinnolla leimaamastansa suomalaisesta evoluutiokritiikistä. Freelancer-toimittaja K. R. johdatteli lukijaa samaistumaan yhdistykseen jopa käyttämällä avoimesti monikon ensimmäistä muotoa, "meidän" rinnastaessamme Intelligent Design -"valetieteen" astrologiaan, taikavarpuun, ufologiaan jne. Artikkelin esittämät evoluutiotodisteet olivat, ironista kyllä, kuin valikoima lukion biologiankirjojen vanhentuneimpia opinkappaleita.

1) Miksikö siis "erilaisten eliöiden alkiot muistuttavat toisiaan?" 1900-luvun biologiankirjojemme (www.helsinki.fi/~pjojala/haeckel.html ) kierrätetyin kuvasarja oli Ernst Haeckelin väärentämä kuvasarja, jonka mukaan ihmissikiö on identtinen kalansikiön kanssa. Nk. rekapitulaatio-oppi väitti ihmisenkin pikakelaavan yksilönkehityksessä lajinkehityksen, kala- matelija- ja sammakkovaiheen kautta, opin tullessa omaksutuksi paleontologiasta psykoanalyysiin. Ensimmäinen perusbiologian kirjoissa (Kivirikko 1910, 1917) ihmissikiöllä oli vielä toimivat kidukset! Rotuoppien kivijalka oli "fakta", jonka mukaan mustaihoisiin sielu rekapituloi vasta 5-vuotiaana. Germaanirodunkaan vauvat eivät muka aistineet kipua syntyssään, minkä takia oli eettistä karsia niistä heikot. Jo 1881 Salosen oppikirjoissa Haeckelin "Monera"-eliöt olivat indoktrinoimassa rahvasta ajatukseen, että valtamerten pohjassa syntyy alinomaa eläviä, tumattomia, soluja mudasta ja kipsistä. Vain muutama vuosi ennen Apolloa, popularisoitiin tuhatsivuisessa "Elämän ihmeet" -hakuteoksessa Kuussa kasvavan mm. jäkälää. Huuhaa-palkitun TKK:n luentosarjan järjestäjät tekivät tuolloin v. 2004 mm. oppihistoriallisesti arvokkaan lähdelöydön suomalaisoppineiden kirjeenvaihdosta Haeckelille.

2) Nuoret fossiilitko "kehittyneempiä kuin vanhat"? Todellinen alkuräjähdys oli biologinen ja molekyylievoluutiotutkimuksen konsensus kertoo rappeutumisesta ja pelkistymisestä (Kurland ym. 2006, Science). Kambrin informaatio-räjähdyksessä syvimpiin fossiilikerrostumiin ilmestyy paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki liki 40 tuntemaamme eläinten pääjaksoa. Mukana oli tämän lisäksi myös 20-70 jo kadonnutta morfologista arkkitehtuuriratkaisua, vaikka kerrostuman lajit olivat matalan vesistön eliöstöä. X-akselin muuttujana on gradualistisen kehityksen osuus ja y-akselilla punktualistinen "toivottujen hirviöiden" osuus välimuotojen puutteessa. Tasoon painetusta kirjallisuudesta puuttuvana z-akselin parametrina on katastrofismi ja sen maantieteellinen laajuus.

3) Miksikö "geneettinen koodi on niin samanlainen kaikilla eliöillä"? Sekä insinöörit että taiteilijat kierrättävät innovaatioitaan. Standardien arvon mieltää jokainen pölynimuripussien kanssa taistellut. Genomiprojektien valmistuessa Elämän Puu kaatui "pensaaksi" tai "tippaleiväksi". Nyt puhumme "agnostisesta puusta" tai aitotumaisten solujen "Big Bang" -ilmestymisestä. USA:n Tiedeakatemian presidentti Bruce Alberts kirjoitti (Cell 1998): "Me olemme aina aliarvioineet soluja. Epäilemättä teemme niin edelleen. Mutta ainakaan emme enää ole NIIN naiiveja kuin ollessani opiskelija 60-luvulla." Jatko-opintojemme kyyniset päälläpäsmärit oppivat solun ja sen organellien olevan kuin luumukiisseliä. Nyt puhumme kasvavasta listasta molekyylikoneistoja: On spliseosomia, proteosomia, syksosomia, polarisomia, replisomia, akrosomia, primosomia, desmosomia, sentrosomia, kinetosomia, apoptosomia jne.

Parjattua ID-seminaaria mainostettiin bakteerin miniatyyriimoottorin kuvalla. Se ei ollut huijausta vaan elektronimikroskopiaa. (Vibrio alginolyticuksen laakeroidun perämoottorin kierrosnopeus on 100 000 rpm.) Viime vuosiin saakka 99% perimästämme on kutsuttu "moska-DNA:ksi". Ei enää.

Pauli Ojala
Kirjoittaja hakee painatuslupaa evoluutiokriittiselle biotieteiden väitöskirjalleen

www.kp-art.fi/cgi-bin/nayta_tuote.pl?id=44

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!