Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

 (o) – Ei viittaa juutalaiseen taustaan, merkintätapa Encyclopaedia Judaicasta ? - Juutalainen tausta epävarma

Siansaksa, Hep, Hep, jewelleries ja Hokkus Pokkus: sanoilla on tarinansa. Juutalaisten hengissäsäilymisen, paluumuuton sekä heprean kielen elpymisen ohella on olemassa myös unohdettuja salaliitoteorioita, jotka täyttyvät omina kuukausinamme. Eräs näistä liittyy nk. emansipaation nopeuteen: juutalaiset ovat nousseet feodaalilaitosten ulkopuolelta ja ghetoista yhteiskunnan osallistuviksi jäseniksi epäluonnollisen nopeasti.
 

Sefanjan kirjan viimeiset jakeet kuuluvat (3:19, 20): "Katso, siihen aikaan minä teen tekoni kaikille sinun nöyryyttäjillesi. Minä pelastan ontuvat ja kokoan karkoitetut ja teen heidät ylistetyiksi ja mainehikkaiksi jokaisessa maassa, jossa he olivat häpeänalaisina. Siihen aikaan minä tuon teidät takaisin - siihen aikaan, jona minä teidät kokoan. Sillä minä teen teidät mainehikkaiksi ja ylistetyiksi kaikissa maan kansoissa, kun minä käännän teidän kohtalonne teidän silmäinne nähden, sanoo Herra."

 

Mitä tämä "nöyryytys" oikein on? Juutalaisvainojen massiivisuudesta kertoo

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html

Saippuatehtaat olivat vain jäävuoren huippu.


Kuitenkin, kaikitenkin, niin pitkään kuin yhteiskunnan tavallisten jäsenten aikaansaannoksia on taltioitu ylös, ovat juutalaiset erottuneet eduksensa. Ei niin, ettäkö nämä innovaatiot aina olisivat moraalisesti hyviä luonteeltaan, mutta viimeistään "puoliksi juutalaisen" Sefanjan ansiosta Raamattuun uskovia kristittyjäkään ei voi lokeroida ainoastaan harmittomina hölmöinä. Asiallinen agnostikko tai ateisti ei voi sivuuttaa juutalaisia merkkimiehiä ja Deboroita - siitäkään huolimatta että nämäkin olisivat ateisteja. Jeremia 29:7: "Ja harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidän menestyksenne." Ubi bene, ibi patria. Missä hyvä, siellä isänmaa.


En ole itse juutalainen. Siksi en ole myöskään jäävi, enkä kursaile kirjoittaa aiheesta. "Kehukoon sinua toinen, ei oma suusi; vieras eikä omat huulesi." (Snl. 27:2). Juutalaiset eivät yleensä itse halua tehdä itsestänsä numeroa, ja Daavidin tähtiä on neulottu vasta pakon edessä. Tähti on ollut pilkka, ja sellaisia on perinteisesti ollut tapana tarkkailla kiikaritähtäinten tulkitsemana. Matala profiili tekee juutalaisen taustan selvittämisen vaikeaksi, sillä monet julkisuuden hahmot jättävät vanhan diskriminaation vuoksi ilmaisematta juutalaisen syntyperänsä. Toivon, etten aiheuttaisi kenellekään ongelmia tai toimisi mauttomasti laatiessani listaa kuuluisista juutalaisista. Opportunistien Schindlerien listat seuraavat vasta Himmlerien listoja. Ilmaa on pakko poistaa, koska uusi juutalaisvainon kierros kerää potentiaalia. Google-hakukone nosti antisemitistisen Jew Watch! –sivuston ensimmäiseksi ei-maksullisista linkeistä hakusanalle "Jew" eli juutalainen. Sivusto listaa kuuluisia juutalaisia salaliittoteorioiden ja juutalaisvainon tueksi.

 

Minä osoitan, että juutalaiset ovat hankkineet asemansa kovalla työllä diskriminaatiosta huolimatta. Haavoitettu ja uhattu eläin on sitä paitsi vaarallinen. Me olemme tuhoamassa maata ja kultturia omien jalkojemme alta pitämällä Israelia silmätikkuna suurennuslasin polttopisteessä YK:n kokousaiheissa ja valtamediassamme. Ei-sitovista resoluutioista Israel saa niskaansa jopa 70%. YK:n Ihmisoikeuskomission tuomioista yli 25%. Mediasota on karkotusten, inkvisitioiden, ristiretkien, feodaalilaitosten ja kiltalaitosten jatkumoa. Siinä ei jahdata varsinaisesti juutalaisia. Isra-el on ainoa valtio, jonka nimi viittaa Jumalan nimeen. Yrittääkö post-moderni aikamme Israelia lyödessään alitajuisesti osua Jumalaan?

Nollaveriryhmästä – shakki ja matti!

Jewish Chess Players

Keskiajalla ja sen jälkeen sapattina oli kielletty melkeinpä kaikki muu paitsi shakin pelaaminen. Niinpä juutalaiset pelaajat ovat lyöneet shakin peliteoriaan niin voimakkaan leiman, että toisinaan shakin on erheellisesti kuviteltu juontavan juurensa Israeliin viisaan kuningas Salomon ajoille. Antiikissa hengenviljely oli itämailla papiston käsissä, kun taas Kreikassa ja Roomassa papit olivat siviiliviranomaisia, jotka huolehtivat mekaanisesti uhrimenoista ja muista jumalien palvontaan liittyvistä toimituksista tai transsi-suggeroinnista. Juutalaisessa perinteessä rationaalinen perustelu elävän Jumalan olemuksesta , tahdosta ja toiminnasta oli aivan poikkeuksellista. Juutalaisuudelle oli sen uskontunnustusta Shemaa  (5 Moos 6) myöden olennaista oli  kolme asiaa: Opettaminen, opettaminen ja opettaminen. Juutalaiseen traditioon kuuluukin asioiden eteenpäin viestittäminen tulevalle sukupolvelle ja shakki on yksi esimerkki, jossa näkee epäkiitollisen opetustyön tulokset. Valitettavan monesti suomalainen tutkimustyö kärsii ryhmän jäsenten välisestä kilpailusta. Tutkimusryhmälle ovat elintärkeitä jäsenet, jotka varaavat aikaa opastaakseen nuorempia tutkijoita ja opiskelijoita perehtymään alaan. Ryhmä, jonka sisällä tieto kulkee eikä pimity, on tehokas. Ihminen oppii parhaiten suomalaiseenkin perinteeseen ennen vanhaan kuuluneessa mestari-kisälli -suhteessa. Siis kädestä pitäen. Raamatullinen termi opetusmetodille ovat nk. opetuslapsisuhteet. Lupaavinkin Joosua tarvitsee Moosesta ja kaljuimmastakin Elisasta voi kasvaa Elian tuella opettajaansa tuplasti pidempään vaikuttanut profeetta. Jeesus Juutalainen lienee paras esimerkki aiheesta. Hän valitsi apostoleikseen tusinan erilaisen luonteen omaavaa tavallista tai keskimääräistä maalaisempaa (lue: ”galilealaista”) yksilöä, mutta kouli näistä kolmessa vuodessa ryhmän joka käänsi silloisen maailman ”ylösalaisin” (Apt 17:6). Oikeastaan opetuslapsien ainoa selkeä ansio oli motivaatio.

Juutalaiset olivat kulttuurin välittäjiä, sovinnonrakentajia ja liikemiehiä kristityn Euroopan ja Islamin alla olleiden maiden välillä vuosisatoja. Yksi pieni luku kulttuurituontia Eurooppaan oli myös taistelulaji nimeltä shakki. Shakissa pääsee kunniaansa uhraamisen jalo laji. Mikä tahansa uhraus ei kuitenkaan tuo etua, vaan uhrauksen tulee liittyä tavallistakin pidemmälle laskettuun siirtosarjaan, joka etenee tulokseensa kuin juna.

Ennen kuin älyllistä työtä saattoi harjoittaa laajemmin tieteen parissa, tulivat juutalaiset tunnetuiksi shakkaajina. Käytännöllisesti katsoen kaikki ylellisyystarvikkeet, mukaan lukien shakki, tuotiin Islamin valta-aikana Eurooppaan Espanjan kautta itämailta. Noissa oloissa juutalaisista oli tullut idän ja lännen välimaastoon sijoittuneella mentaliteetillaan suurten mittojen liikemiehiä. Noin 600 jKr. valmistuneessa Talmudissa mainitaan lautapelit nardshir ja iskundree. Ensimmäisen on arveltu olleen backgammonin tapainen strategiapeli, mutta jälkimmäisen uskotaan tarkoittaneen shakkia tai sen varhaista esiastetta. Bagdad oli shakin melkeinpä virallinen keskus 900 jKr. alkaen. Eräs merkittävimmistä juutalaisista rabbeista keskiajalla oli Abraham ibn Esra (1089-1164), joka selitti yksityiskohtaisesti runoissaan jopa shakin säännöt. [Itse asiassa tuolloin osa nappuloista liikkui eri tavalla kuin modernissa shakissa: Sotilas (gibbor) ei saanut ottaa tupla-askelta aloitusasemassan. Nykyinen uningatar eli neuvonantaja (fers, al-firzan) ei liikkunut kuin yhden askeleen viistoon mihin tahansa suuntaan. Nykyinen lähetti, silloinen elefantti (pil) liikkui kuin neuvonantaja mutta kaksi askelta viistoon. Ohestalyönti ei ollut välttämättä voimassa, eikä sotilasta voitu aina korottaa kuin sellaiseksi upseeriksi joka oli jo lyöty laudalta. Vuonna 1513 Shlomo ben Mazel Tovin runossa viitataan vielä keskiaikaisiin sääntöihin.] Moses Maimonides (1135-1204) kirjoitti tunnetun kritiikin shakinpelaamista vastaan, mutta vastusti uhkapelaamista rahasta, ei shakkia sinänsä.

Väliaikaisen taantumuksen jälkeen pelin suosio kasvoi nopeasti 1800-luvun loppupuolella, juuri Israelin paluumuuton alussa. 1900-luvun alussa juutalaiset suurmestarit hallitsivat kenttää suvereenisti. Keskeiset shakin oppikirjat 1900-luvun alusta olivat neljän juutalaispelaajan laatimia. Nämä olivat Emanuel Lasker, "shakkipedagogi" Siegbert Tarrasch, Richard Réti ja Aron Nimzowitsch. Juutalaisia maailmanmestareita ovat mm. Vilhelm Steinitz (1836-1900), joka puolusti mestaruuttaan 25 vuotta (1886-1894). Steinitz oli ensimmäinen virallinen maailmanmestari ja häneltä mestaruuden voitti klassinen pelaaja Emanuel Lasker (1868-1941). Tämän matematiikan filosofin ja shakin jättiläisen valtakautta kesti 27 vuotta (1894-1921). Vuonna 1921 Lasker julkaisi kirjan nimeltä "Kampf", jolla nimellä hän Adolf Hitlerin tavoin viittasi Charles Darwinin kirjan Lajien Synty Olemassaolon Taistelun Kautta taistelu-käsitteeseen. Laskerin pelityylistä on puhuttu ja kirjoitettu paljon, sillä hän houkutteli vastustajaa esiin ja ikään kuin lypsi vastustajaa tekemään virheitä, ilman että tarttui itse vahvimpaan siirtoonsa. Lasker opetteli pelaamaan myös gota. Peli opittiin tuntemaan Euroopassa vasta Japanin avattua rajansa vuonna 1868 ja Skandinaviaan se ehti 1970-luvulla. Kyseessä on kuitenkin shakkia vanhempi idän sota-akatemioiden peli, jonka sääntöjä ei ole muutettu 4000 vuoteen. Laskerin mielestä go oli parempi peli kuin shakki, mutta hän piti itseään liian vanhana tavoittelemaan gon maailmanmestaruutta. Mikhail Botvinnik piti vuonna 1948 ensi kerran saamaansa titteliä nimissään yhteensä lähes 20 vuotta. Ykköshaastajana Botvinnik kykeni lunastamaan mestaruuden takaisin itselleen neljästi.

George Koltanowski ja Mikhail Najdorf ehtivät harrastaa Steinitzin tavoin sokeanshakkia ennen neuroottisuudelle altistavan ilmiön lakiin nojaavaa lopettamista Neuvostoliitossa. Liiallinen keskittyminen todettiin siellä terveydelle haitalliseksi. Edellä mainitut herrat pelasivat koordinaatein yli viittäkymmentä simultaanipeliä silmät sidottuna, mutta vahvasti. Siegbert Tarrasch (1862-1934), Aaron Nimzowitsch (1886-1935), Savielly Tartakower (1887-1956) ja Richard Reti (1889-1929) olivat paitsi mestaripelaajia, myös shakkikirjailijoita ja teorian kehittäjiä. Tarrasch yritti tehdä shakista Saksan kansallispelin suojakeinona Natsihallinnon juutalaisvastaisia lakeja vastaan. Tämä ei onnistunut, vaan päinvastoin Natsit aloittivat kampanjan, jossa syyttivät juutalaisten pilanneen arjalaisen pelin aggressiivisuuden ja taitavuuden pelkällä voitontavoittelullaan. Natsien liehakoijat ennustivat, että juutalaisten hallintakausi shakissa on päättynyt. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan juutalaissyntyiset shakkaajat olivat sotien jälkeen maailmanmestareina vuosina 1948-1957, 1958-1960, 1961-1963 (Botvinnik), 1957-1958 (Smyslov), 1960-1961 (Tal), 1969-1972 (Spasski), 1972-1975 (Fisher) ja 1985-2000 (Kasparov). Lisäksi nk. hypermodernin shakin viirinkantajia ovat olleet Savielly Tartakower, Gyula Breyer ja Alexandr Alehin.

Neuvostoliiton Boris Spasskin ja Yhdysvaltain Robert "Bobby" Fischerin välisessä kylmän sodan shakkisodassa hassua vastakkainasettelulle oli se, että miehillä oli eroa lähinnä kulttuuritaustansa vuoksi. Syntyperältään kummatkin olivat juutalaisia. (Spasski tosin vain äitinsä puolesta.) Ennätyksellisen nuorena mestarin, kansainvälisen mestarin ja suurmestarin arvonsa ansainnut Fischer on hänkin tullut sittemmin tunnetuksi vainoharhaisuudestaan, valkoinen ratsu kun vainoaa häntä. Tempperamenttinen Fischer voitti Yhdysvaltain shakkimestaruuden seitsemän kertaa peräkkäin ja on roikkunut sen jälkeenkin vuosikymmenet muutaman kymmenen maailman parhaan shakinpelaajan listalla.

Jefim Geller oli Neuvostoliiton joukkueessa voittamassa seitsemiä olympialaisia Helsingistä -52 Vallettaan -80. Paitsi pelasi, Geller myös valmensi joidenkin maiden shakkimaajoukkueita kansainvälisille tasoille. Hänen vahvuutensa oli löytää jo tuhoon tuomituista taktiikoista pelattavuutta. Tai "kyky tutkia, etsiä ja löytää shakin salattu olemus", niin kuin asiaan vihkiytyneet asian osaavat ilmaista. Muita Neuvostoliiton juutalaissyntyisiä huippupelaajia ovat olleet Vladimir Kramnik, Juri Averbah, David Bronstein, Boris Gelfand, Boris Gulko ja hänen vaimonsa Anna, Vasili Smyslov ja maailman nuorin maailmanmestari Mihail Tal. Botvinnikin kuuluisa shakkisähke Stalinille oli tarkoitusperiltään Antti Laaton mukaan samanlainen kuin Tarraschin kirje Natsi-Saksassa - ja itse asia onnistui tehtävässään. Shakista todellakin tuli Neuvosotliiton kansallispeli, joka paransi Neuvostoliiton juutalaisten asemaa.

Vuonna 1938 USA:n mestaruuskilpailujen 17 pelaajasta peräti 15 oli juutalaisia. Akiba Rubinstein (1882-1961) kirjoittanut paljoa, mutta laati harvinaisen kauniita pelikuvioita. Akiba Rubinsteinia pidetään eräänä parhaista loppupelin pelaajista. "Herra taitaakin olla loppupelimiehiä", tosin on etikettisolvaus shakkipiireissä hyödyttömien nappulanvaihtojen yhteydessä. Miguel Najdorf loikkasi Puolasta Argentiinaan pelimatkalla 1939, Saksan hyökättyä hänen isänmaahansa turnauksen aikana. Hänestä tuli vahvimpia pelaajia maailmassa sotien jälkeen.

Miesten puolella hallitsevan maailmanmestarin titteli on ollut jo 90-luvun puolivälistä saakka kiistanalainen. Monen mielestä Garri Kasparov on maailman vahvin pelaaja, mutta virallinen kansainvälisen shakkiliiton eli Fide:n maailmanmestaruus riistettiin Kasparovilta Anatoli Karpoville(o), koska Kasparov kieltäytyi ottelemasta yhä uudelleen kymmenvuotisen valtakautensa vakiohaastajaa vastaan. Vuosituhannen vaihtuessa hän johti toiseksi korkeammalle rankattua pelaajaa noin 70 fidepisteellä. Kasparov tuli nuorimmaksi shakin maailmanmestariksi kautta aikojen voittaessaan vuonna 1985 mestaruuden vain 32-vuotiaana (24 ottelua pistein 13:11). Karpovin ja Kasparovin ottelut ovat aina olleet kiemurtelua. Kasparovilla oli kiinnitys mestaruuteen jo vuotta aikaisemmin 48-ottelua käsittäneessä mittelössä, mutta se keskeytettiin Karpovin sairastumisen vuoksi, joka oli monen mielestä luonteeltaan psykosomaattista. Eräässä ottelussa Garri unohti painaa shakkikelloansa, ja Anatoli antoi ajan kulua yli tunnin huomauttamatta asiasta. Shakkimaailma pirstoutui Kasparovin perustaessa oman shakkisarjansa World Chess Counsilin (WCC) ja monien kärkipelaajien siirtyessä yhden miehen mukana siihen. Huolimatta ilman ottelua menetetystä mestaruudestaan Kasparov oli pian taas molempien vahvuuslistojen kärkisijalla, 50 ELO-pistettä edellä muita. On sanottu, että kahta sarjaa ja sitä kautta koko shakkimaailmaa ei voida yhdistää mestarien kohtaamatta, ellei Kasparov suostu leppymään ja ottelemaan Fide-sarjan mestaria vastaan. Garrin sanotaan muistavan yli 10 000 pelitilannetta ulkoa.

Shakki kuuluu Urheiluruutuun. Strategiapelit ovat älyllisiä kamppailulajeja, joissa matti voi tuntua monin verroin nöyryyttävämmältä kuin mitkään tyrmäykset ja selätykset. (Tämä onkin se aihe shakissa, josta minä tiedän.) Kaikkien mielestä shakki ei ole herrasmiespeli, koska henkistä selkäsaunaa pyritään pakoilemaan kaikin konstein. Tarinan dramaattisin osa on siinä, että Kasparov on ensimmäinen maailmanmestari joka hävisi mestaruutensa tietokoneelle. - Joskaan hänen ei annettu tutustua vastustajaansa etukäteen, niin kuin yleensä otteluissa on tapana. Douglas Adamsin(o) Linnunradan käsikirja liftareille -sarjan mukaan nimetyn Deep Thoughtin perillisen Deep Bluen muistiin sitä vastoin oli syötetty jokaisen Kasparovin julkisen turnauspelin siirrot. Koneen kyky perustuu valtavaan laskentakapasiteettiin, kun taas ihminen lähestyy ongelmaa hierarkisesti, rajaamalla ja keskittymällä vain murto-osaan mahdollisista siirroista. Innovaatiokyky ja ajattelu kuuluvat vain ihmiselle. Kasparov on nuorena kuolleen ja kotona sairassängyssä aikansa viettäneen isänsä puolelta juutalainen (alunperin Weinstein), äitinsä puolelta armenialainen.

Unkarinjuutalaisen Polgarin sijoitukset tytärtensä shakkiharrastukseen ovat maksaneet itsensä takaisin, kun perheen kolme tytärtä on rankattu maailman kymmenen parhaan naispelaajan joukkoon. Sisarusparven kuopus Judith Polgar on kiistatta päivän paras naispelaaja, isosisko Zsuzsan (Susan) pelatessa toisessa sarjassa. (Tämäkin on oman sarjansa maailmanmestari.) Susan voitti olympia- tai MM-kultaa 1988 ja 1990 ja sai ensimmäisenä naisena suurmestarin arvonimen. Israeliin muuttaneen Judithin tapana on pelata miesten turnauksissa ja hänet oli vuosituhannen vaihtuessa sijoitettu siinä 20 parhaan joukkoon. Kansainvälinen shakkiliitto Fide ajautui naisten sarjassa samanlaisiin vaikeuksiin kuin miestenkin sarjassa. Paikka MM-otteluun avautui, kun mestaruutta puolustavan Zsuzsan väitettiin kieltäytyneen ottelemasta haastajaa vastaan. Zsuzsa itse kuitenkin syytti Fideä kierosta pelistä, koska hänet määrättiin pelaamaan Kiinassa vastustajansa kotimaassa puolet alle sääntöjenmukaisen minimipalkkion. Zsuzsa itse ehdotti ottelua itsensä ja sisarensa Juditin välille naisten "todellisesta maailmanmestaruudesta". (Shakin arvonimet ovat aina mestaruuksia. On kansainvälisiä mestareita, suurmestareita jne. Mieleeni tulee raamatunjae "Älkää antako kutsua itseänne mestareiksi, sillä yksi on teidän mestarinne..." Mt. 23:10.) Usein mainitaan, että Judit ei ole koskaan ollut kiinnostunut taistelemaan naisten maailmanmestaruudesta, vaikka hän on ollut pitkään maailman vahvin naispelaaja. Koska Polgarin sisaruksia on kaikkiaan neljä, olisi mielenkiintoista kuulla, mitä perheen neljäs tytär harrastaa...

Muita juutalaisia shakinpelaajia ovat olleet mm. Joel Benjamin, Hans Berliner, Isaac Boleslavski, David Bronstein, Moshe Czerniak, Arnold Denker, Reuben Fine, Solomon Flohr, Boris Gulko, I.A. Horowitz, Issac Kashdan, George Koltanowski, Victor Korchnoi, Miguel Najdorf, Aaron Nimzovitch, Samuel Reshevsky, Siegbert Tarrasch ja Savielly Tartakover. Israel Horowitz on arvatenkin monien muiden juutalaisten ohella toiminut toimittajana Chess Review:ssä. Strategia-lautapelit ovat sekä urheilua, tiedettä että taidetta. Tietokonepelien sukupolvi ei tiedä mitä menettää.

Tämä ei ole juutalaisten tai juutalaisuuden palvomista. Tämä on Israelin Pyhän pelkäämistä. Adolf Hitlerin kohdalla traagista ei suinkaan ollut yhden korpraalin maniat vaan suuren yleisön - erityisesti yliopistoväen - välinpitämättömyys. Motiivini on osoittaa, että pidämme tätä polttopistettä ja silmätikkua sivistyksemme tuhoksi. Näin tehdessämme vedämme itse asiassa koko ajan mattoa oman kulttuurimme ja humanitääristen ihanteidemme alta. SIKSI kerron esperanton luojista, Mendelssonin ja Straussin säveltäjistä, Venäjän vallankumouksen maltillisista menshevikkijuutalaisista jne. On tyypillistä, että jostakin myönteisestä hahmosta kuten valokuvaaja Capasta sananvapautemme monopoli HS ei kerro juutalaisesta taustasta. "Tappajasaurus" Wolfowiczin kohdalla kerrotaan mieluummin juutalaisuudesta kuin siitä että tämä on Kylmän Sodan NL:sta muuttanut poliitikko jollaisia ei ole ennen nähty varapuolustusministerin asemassa.

Lehtemme eivät vaivaudu edes kääntämään arabiasta Arafatin lausuntoja pommi-iskuista. Sisältö on erilainen englanninkielellä annettuna. Me käytämme kahta mittaa ja vaadimme Israelilta enemmän kuin sitä ympäröiviltä mailta joissa Islamista luopuminen on kuolemansynti. Näin tehdessämme me valamme bensiiniä uuteen maailmanpaloon. Terroristien saama mediahuomio on paras lääke demokratian vaivaan.

Shakki matti, persiaksi schah mat - shaahi on kuollut. Lisää aiheesta apologetiikka-esseessä: Valitsen siis olen.

Pauli.Ojala@gmail.com

Jälkilöylyinä kirjamainos, joskaan en ole käyttänyt ko. teosta lähteenäni: "SYVEMMÄLLE SHAKIN SALAISUUKSIIN" Opettajina juutalaiset mestaripelaajat

Atena Kustannus Oy (2003)
"Shakki on pelien kuningas. Pelin lumovoima on sen hienossa ja haastavassa loogisuudessa. Tämä kirja esittelee shakkiteorian kehittymistä ja tärkeimpiä periaatteita, missä juutalaisilla mestaripelaajilla on ollut tärkeä rooli. Kirjan avulla jokainen oppii, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun haluaa parantaa pelitaitoaan tai löytää uusia oivalluksia shakkiin.Kirjan esimerkkipelit ovat pääosin 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alusta. Monet niistä ovat shakkiteorian kehittymisen kannalta merkittäviä. Kirjan historiallinen näkökulma tekee opettelemisen mielekkääksi ja antaa myös aavistuksen siitä, miksi tietyt pelitavat eivät enää ole muodissa. Kun tietää, miten shakkia ei kuulu pelata, osaa jo paljon!

Antti Laato on Åbo Akademin Vanhan testamentin eksegetiikan ja judaistiikan professori. Hän on toiminut kymmenen vuotta nuorten pelaajien valmentajana. "
Ja loput juutalaiset lautapelaajat osoitteista
http://www.yahoodi.com/famous/games1.html
http://www.jewhoo.com/display_entries.asp?p_category_id=11&p_parent_id=39

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Wikipedia_Famous_Jews.htm
 

http://www.kp-art.fi/default.htm

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!