Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

 Nollaveriryhmästä - Salaliitoteoria klassillisesta musiikista

JUUTALAISIA MUUSIKOITA

Jewish Composers and Classic Music

 

Siansaksa, Hep, Hep, jewelleries ja Hokkus Pokkus: sanoilla on tarinansa. Juutalaisten hengissäsäilymisen, paluumuuton sekä heprean kielen elpymisen ohella on olemassa myös unohdettuja salaliitoteorioita, jotka täyttyvät omina kuukausinamme. Eräs näistä liittyy nk. emansipaation nopeuteen: juutalaiset ovat nousseet feodaalilaitosten ulkopuolelta ja ghetoista yhteiskunnan osallistuviksi jäseniksi epäluonnollisen nopeasti.
 

Sefanjan kirjan viimeiset jakeet kuuluvat (3:19, 20): "Katso, siihen aikaan minä teen tekoni kaikille sinun nöyryyttäjillesi. Minä pelastan ontuvat ja kokoan karkoitetut ja teen heidät ylistetyiksi ja mainehikkaiksi jokaisessa maassa, jossa he olivat häpeänalaisina. Siihen aikaan minä tuon teidät takaisin - siihen aikaan, jona minä teidät kokoan. Sillä minä teen teidät mainehikkaiksi ja ylistetyiksi kaikissa maan kansoissa, kun minä käännän teidän kohtalonne teidän silmäinne nähden, sanoo Herra."

 

Mitä tämä "nöyryytys" oikein on? Juutalaisvainojen massiivisuudesta kertoo

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html

Saippuatehtaat olivat vain jäävuoren huippu.


Kuitenkin, kaikitenkin, niin pitkään kuin yhteiskunnan tavallisten jäsenten aikaansaannoksia on taltioitu ylös, ovat juutalaiset erottuneet eduksensa. Ei niin, ettäkö nämä innovaatiot aina olisivat moraalisesti hyviä luonteeltaan, mutta viimeistään "puoliksi juutalaisen" Sefanjan ansiosta Raamattuun uskovia kristittyjäkään ei voi lokeroida ainoastaan harmittomina hölmöinä. Asiallinen agnostikko tai ateisti ei voi sivuuttaa juutalaisia merkkimiehiä ja Deboroita - siitäkään huolimatta että nämäkin olisivat ateisteja. Jeremia 29:7: "Ja harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidän menestyksenne." Ubi bene, ibi patria. Missä hyvä, siellä isänmaa.


En ole itse juutalainen. Siksi en ole myöskään jäävi, enkä kursaile kirjoittaa aiheesta. "Kehukoon sinua toinen, ei oma suusi; vieras eikä omat huulesi." (Snl. 27:2). Juutalaiset eivät yleensä itse halua tehdä itsestänsä numeroa, ja Daavidin tähtiä on neulottu vasta pakon edessä. Tähti on ollut pilkka, ja sellaisia on perinteisesti ollut tapana tarkkailla kiikaritähtäinten tulkitsemana. Matala profiili tekee juutalaisen taustan selvittämisen vaikeaksi, sillä monet julkisuuden hahmot jättävät vanhan diskriminaation vuoksi ilmaisematta juutalaisen syntyperänsä. Toivon, etten aiheuttaisi kenellekään ongelmia tai toimisi mauttomasti laatiessani listaa kuuluisista juutalaisista. Opportunistien Schindlerien listat seuraavat vasta Himmlerien listoja. Ilmaa on pakko poistaa, koska uusi juutalaisvainon kierros kerää potentiaalia. Google-hakukone nosti antisemitistisen Jew Watch! –sivuston ensimmäiseksi ei-maksullisista linkeistä hakusanalle "Jew" eli juutalainen. Sivusto listaa kuuluisia juutalaisia salaliittoteorioiden ja juutalaisvainon tueksi.

 

Minä osoitan, että juutalaiset ovat hankkineet asemansa kovalla työllä diskriminaatiosta huolimatta. Haavoitettu ja uhattu eläin on sitä paitsi vaarallinen. Me olemme tuhoamassa maata ja kultturia omien jalkojemme alta pitämällä Israelia silmätikkuna suurennuslasin polttopisteessä YK:n kokousaiheissa ja valtamediassamme. Ei-sitovista resoluutioista Israel saa niskaansa jopa 70%. YK:n Ihmisoikeuskomission tuomioista yli 25%. Mediasota on karkotusten, inkvisitioiden, ristiretkien, feodaalilaitosten ja kiltalaitosten jatkumoa. Siinä ei jahdata varsinaisesti juutalaisia. Isra-el on ainoa valtio, jonka nimi viittaa Jumalan nimeen. Yrittääkö post-moderni aikamme Israelia lyödessään alitajuisesti osua Jumalaan?


 
 

Säveltäjien konspiraatio

Musiikin alalla juutalaisista ovat kunnostautuneet erityisesti esittävät taiteilijat, pianistit, viulistit ja kapellimestarit. Säveltäjät ovat olleet taka-alalla, mutta tavallisella kaanonilla (mittatikulla) laskien heitäkin toki on.
 
Mendelssohnin pankkiirisuvussa käytiin kiivasta kissanhännänvetoa suhteesta kristinuskoon. Neljästä evankelistasta ex-publikaani Leevi (alias Matteus) omisti entisenä maanpetturina kirjansa juutalaisille. (Kukaan muu ei sitten kirjan monivivahteisista VT:n viittauksista lopun perin jyvälle tahdo päästäkään.) Felix Mendelssohn-Bartholdyn kärsimysviikkoa kuvaavan Matteuspassion sanotaan elvyttäneen Johan Sebastian Bachin (o) (Encyclopaedia Judaican mukaisesti o-merkki viittaa ei-juutalaisuuteen) tuotannon uuteen suosioon. Useammin kirkoissa kuulee silti Mendelssohnin häämarssin. Felixin sisar Fanny sävelsi pianolle. Felix oli juutalaisuuden kolmanneksi Moosekseksi kutsutun, kansansa ghetoista assimilaatioon johdattaneen invalidi Moses Mendelssohnin sisarenpoika. Ein' feste Burg ist unser Gott! (Nro 5 D-mollista.)
 

Johann Strauss oli 1800-luvun vaihteen juhlittu valssikuningas Wienissä. Poika JohannBabtist Strauss opetteli soittamaan viulua isältään salaa, koska isä ei halunnut yhdestäkään kolmesta pojastaan muusikkoa, vaan laittoi nämä polyteknilliseen instituuttiin. Isä oli Strauss nuoremmalle idoli. Hänen jätettyä perheensä poika halusi olla kaikessa isäänsä parempi. Myöhemmin pojan orkesteri sai isän raivoihinsa ja pojan ja isän välille puhkesi kiihkeä kilpailu, joka päättyi sovintoon kaksi vuotta ennen isä-Straussin kuolemaa. Strauss nuorempi oli valssihuuman, elämänilon ja samalla koko vanhan Wienin symboli - tavallaan 1800-luvun suurin pop-tähti.Helsingin Sanomien kulttuurisivujen mukaan viime aikoina on kiinnostuttu Straussin pimeästä puolesta.Strauss nuorempi kesti huonosti epämiellyttäviä kokemuksia, eikä esimerkiksi mennyt vaimonsa hautajaisiin. Strauss viekoitteli ihmiset tanssin pyörteisiin, vaikkei itse osannut tanssia (eikä halunnut oppiakaan...) Junamatkoja Strauss ei kestänyt selvin päin. Hän veti usein ikkunaverhot eteen, koska ei sietänyt ohikiitäviä maisemia. Rautatietunnelit olivat varsinainen kauhistus, jolloin Strauss saattoi ryömiä penkin alle piiloon. Strauss nuoremmalla oli korkean paikan kammo, hän värjäytti vanhoilla päivillään tukkansa ja partansa mustaksi, ja piti siitä että häntä valokuvataan. Strauss nuoremman sävellysluettelossa on noin 550 teosta, joista 15 on operettia. Tunnettuja kappaleita ovat mm. Tonava kaunoinen, Tuhkimo-valssi ja maailman kuuluisin ja eniten esitetty operetti Lepakko. Straussit ovat juutalaista sukujuurta isän puolelta. Myös Oscar Straus sävelsi Itävallassa operetteja.
 

Georges Bizet’n ooppera Carmen on kuuluisia Espanjan kuvauksia, joita on tehty osin ulkomailta käsin. Juutalaisten panos heidän Espanjan kaudellaan keskiajalla ennen islamin tuloa ja vielä sen aikanakin oli kuitenkin ollut leimaa antavaa kulta-aikaa ympäristölleen. Carmenissa on tavoitettu se syvä espanjalaisuus, jonka niemimaan omat asukkaat tuntevat. Sefardijuutalaiset karkotettiin 3.8.1492 - samana päivänä jolloin (marraanijuutalainen?) Kolumbus nosti juutalaisnavigaattoreittensa kanssa ankkurinsa. Espanjan loistokausi päättyi näihin karkoitustunnelmiin.

 

(Oops! Vai oliko Carmen sittenkin romanitar? Kierrätettyäni edellistä pari vuotta, lähti ilmat pihalle! Osoitin sivistymättömyyteni kun luulin tosiaan Carmenin kuvaavan espanjatarta. No, samoille leireille pistettiin kummatkin, juutalaiset ja mustalaiset. Kohtalontoverit. Isä-ukkoni edesmenneessä raksafirmassa oli säntillisesti töissä reipas ja ulkoilmahenkinen romaninuorukainen. Jäi vähän ahdistava olo, kun tätä ammuttiin Pilvenmäen raviradalla kolmasti keskivartaloon. Sukujen välisessä vendettassa päädyttiin jostakin syystä häneen, eikä se Ukosta mukavalta tuntunut. Itselläni oli lapsena kaverina mustalaispoika joka oli kaimani nimeltänsä. Serkkunsa Jaran kanssa vasta seikkailtiinkin, vaikken aina tahdissa pysynytkään. Jaran kanssa näyteltiin äänenmurrosta 12-vuotiaina. Jara eli täysikäiseksi. De mortuis nil nisi bene.)

 

Itävallan juutalainen Arnold Schönberg oli itseoppinut säveltäjä, joka ravisutti konservatiivisia piirejä säveltämisen 12-äänijärjestelmällään. Schönbergia kutsutaan 1900-luvun musiikin suureksi vedenjakajaksi. Hän sai kärsiä koko ikänsä pilkkaa ja ymmärtämättömyyttä, siinä missä joku toinen sai vain potkua muusikonuralleen pahan pojan maineesta. Chaplin-viikset varastaneen okkultistin koneistoa Berliinistä v. 1933 paennut Schönberg piti itseään musiikin "evoluution" toteuttajana. 12-säveltekniikassa sävelet ovat suhteessa vain toisiinsa. Se oli säveltäjälle itselleen vapautta ja mielikuvituksen laukaiseva metodi, jonka avulla hän pääsi eroon sävellajiorjuudesta ja poissaolevanakin magneettisesta perussävelestä. Moni muu taas kutsui metodia valinnan poistavaksi järjestelmäksi, pakkopaidaksi tai musiikin itsemurhaksi. Schönberg oli kuitenkin kaukana paperiteoreetikoista. Hänen musiikkinsa on vaikeaa kuunnella ja vielä vaikeampi soittaa. Tämä johtuu, erään analyytikon mukaan, ”pelottavasta ekspressiivisyydestä ja äärimmäisestä totuuden etsinnästä sävelrivien rutikuivan rakentelun sijaan.” Schönberg näki Kaikkivaltiaan vaikutuksen suurten säveltäjien musiikissa – joiden joukkoon luki itsensäkin... ”Säveltäjä on kuin omenapuu, joka ajallaan tuottaa omenia riippumatta siitä, mitä asiantuntijat niistä sanovat.” Seitsemän tai kaksitoista - juutalaiskristillisellä symboliikalla ladattuja numeroita kummatkin.
 
 

Gustav Mahler oli väkivaltaisen juutalaismiehen poika. Hän oli poikkeus suurten säveltäjien joukossa sikäli, että alkoi saada kunnollista opetusta vasta 15-vuotiaana. Wienin konservatorion pianonsoiton opettaja Julius Epstein ei ollut kiinnostunut vähemmän musiikilliselta vaikuttavan miehen murrosikäisestä pojasta, kunnes tuskaantui ja käski Gustavin lopulta soittaa jotakin. Opettaja käski nuoremman Mahlerin lopettaa soittamisen ja totesi: ”Hän on synnynnäinen muusikko”. Mahler määritteli sinfonian siten, että sen tulee olla kuin tämä maailma, sen tulee sisältää kaikki. Mahler valitti olevansa kolmesti koditon: Boheemina rahvaassa Itävallassa, itävaltalaisena Saksassa sekä juutalaisena koko maailmassa. Kaikkialla tunkeilija. Ei missään tervetullut.
 

Periamerikkalaisen Aaron Coplandin 85-vuotissyntymäpäiviä oli juhlistamassa yli 100 amerikkalaista musiikillista järjestöä. Coplandin säveltämiä teoksia ovat muun muassa Rodeo, Appalakkien kevät, ja Billy the Kid. Appalakkien kevään melodiaa käytettiin aikoinaan puolessa tusinassa elokuvassa ja muussa musikaalissa. Velipoika soitti Kaartin seitsikossa Fanfaaria karun miähelle (Fanfare for common man), joka lienee sävelletty toisen maailmansodan uhreille. Toinen trumpetille ja alttosaksofonisolisteille tehty kappale on Quiet city. Kapellimestari voitti vuonna 1944 Pulitzer-palkinnon ja 1964 presidentin vapaudenmitalin. Vuonna 1971 hänet äänestettiin American Academy of Arts and Lettersin presidentiksi.
 

Alfred Schnittke tuli tunnetuksi ”monityylisen ironisesta, pastissimaisesta ja noidankattilan lailla kiehuvasta musiikistaan”. Vuonna 1958 sävelletyssä Nagasaki-oratoriossa voi kuulla yhden Schnittken tyylipiirteistä: atomipommin räjähdys maalaa pateettisen maailmanlopun tunnelman. Schnittken sanotaan kahlanneen monenkirjavissa vaikutteissa syvällä ja raskaasti. Hänen musiikkiaan on kuvattu skitsofreeniseksi, monijakoiseksi ja kodittomaksi. Säveltäjän leski sanoi, että on korostettu liikaa Neuvostoliiton olojen ja henkisen painostuksen heijastumista hänen miehensä musiikissa: ”Se on virhe, sillä kyllä kaikki tulee hänen sisimmästään. Sitä, miksi hän on täynnä tällaista musiikkia, ei taas kukaan osaa selittää, ei hän itsekään.” Schnittke sai nykymusiikilleen uuden muusan sydänkohtauksesta. Herättyään viikkokausia jatkuneesta tajuttomuuden tilassa, opetteli Schnittke kirjoittamaan sävelmiään vasemmalla kädellä.
 

Länsimaisen klassisen musiikin juuret voidaan johtaa gregoriaaniseen musiikkiin ja sitä kautta synagoogapalvelukseenkin. Klassisen säveltäjiksi luettakoon vielä mm. George Antheil; Milton Babbitt; Marc Blitzstein; Ernest Bloch; Mario Castelnuovo-Tedesco;Richard Danielpour; David Diamond; Paul Dukas; Hanns Eisler;Rudolf Friml; Reinhold Gliére; Fromental (Elias) Halevy;Louis Moreau Gottschalk; Morton Gould;Emmerich Kalman; Aaron Jay Kernis; Leon Kirchner;Erich Korngold;Fritz Kreisler; György Ligeti; Darius Milhaud; Shulamit Ran;Steve Reich;George Rochberg; Sigmund Romberg; William Schuman;Robert Starer; Ernest Toch ja Emil Waldteufel.
 

Marvin Hamlischista tuli ensimmäinen samana iltana kolminkertaisella Oscarilla palkittu henkilö v. 1974. The Sting tuotti tämän lisäksi neljä Grammy-palkintoa. Karl Goldmark toimi Wienissä Jean Sibeliuksen (o) opettajana. Sigmund Romberg sävelsi yli 2000 laulua ja iskelmää. Richard Rodgers sävelsi Oscar Hammerstein II kanssa uuden ulottuvuuden musiikkikomedioita. He saivat yhdessä Pulitzerin v. 1943 Oklahoma-teoksestaan. Muita menestyksiä olivat mm. South Pacific (1948), The King and I (1951) sekä The Sound of Music (1959). Billy Rose (William Rosenberg) oli Broadwayn pienikokoinen lauluntekijä.
 

Alan Menkenon säveltänyt Disneyn piirretyistä musiikin elokuviin Pieni merenneito, Kaunotar ja hirviö, Aladdin ja Pocahontas. Hän voitti 90-luvulla kaksi Oscaria töistään. Myös Randy Newman on Disneyn elokuvasäveltäjä (Toy Story ja Short People, Oscar Ragtimesta, lisäksi mm. Maverick). Hänen suvussaan on perinteitä sillä setä Alfred Newman, ”Uncle Al”, oli aikanaan säveltänyt 20th Century Fox -elokuvayhtiön tunnusfanfaarin. Edelleen sarjaan laskettakoon Giacomo Meyerbeer, Fredrick Loewe (antiikin Pygmalionin tarua mukaileva My Fair Lady, Camelot, Gigi, Brigadoon); Moshe Weinberg; Darius Mildhaud; Noam Sheriff; Zevi Avni; Yehezkiel Braun; Paul ducas; Benjamin Frankel; Marc Lavry, Morton Feldman;Philip Glass; Robert Starer;Animaatio- ja elokuvasäveltäjä Erich Korngold; kaksinkertainen Pulitzerpalkittu William Schuman;Marc Blitzstein jaErnest Bloch. Jacques Offenbachmuistetaan eräänä musiikkikomedian luojista.
 

Elokuvasäveltäjinä ovat toimineet vielä Bernard Herrmann (kriitikoiden kautta aikojen parhaaksi elokuvaksi kerta kerralta äänestämä Citizen Kane sekä Psyko); Frank Loesser ja Alan JayLerner;Franz Waxman; Dmitri Tiomkin; Elmer Bernstein;Burt Bacharach;Danny Elfman;Jerry Goldsmith; Dave Grusin; James Horner;Erich Wolfgang Korngold;Johnny Mandel;Alfred Newman;Thomas Newman; Alex North; Michael Nyman;André Previn; David Raksin;Leonard Rosenman;Miklós Rózsa;Lalo Schifrin; Howard Shore;Max Steiner; Morris Stoloff;Dimitri Tiomkin; Franz Waxman ja Victor Young.
 

Naissäveltäjistä on myös juutalaisessa kategoriassa ollut jostakin syystä pulaa.
 

Esittäjien konspiraatio
 

Osoitteessa http://www.oboss.nl/muziek/100conductors.htm on lueteltu 1900-luvun 100 tärkeintä musiikinohjaajaa - joista neljäsosa juutalaisia. Orkesterinjohtajia sekä kapellimestareita ovat Arthur Fiedler; Serge Koussevitzky; Zubin Mehta; Julius Rudel; Jascha Horenstein; Daniel Barenboim; Eric Leinsdorf; ”Filadelfia-äänen” luoja, unkarinjuutalainenEugene Ormandy; USA:ssa elämäntyönsä tehnyt Dalmatianjuutalainen Arthur Rodzinski; Bruno Walter; George Szell jaAntal Dorati. Unkarinjuutalainen George Solti tunnetaan syntyperäänsä nähden yllättäen keskitysleirien kestohittien eli Wagnerin (o) tulkitsijana. Kurt Weil oli syntyjään synagoogakanttorin poika ja harjoitteli pianoläksyjänsä iltaisin synagoogan uruilla.
 

Otto Klemperer oli saksalaismielisiä juutalaisia ja tunnettu Richard Wagnerin (o) tulkitsija niin ikään. Varhaisesta katolisesta taustastaan huolimatta maa ei voinut kestää hänenkään allaan 30-luvun koittaessa. Sittemmin Wagnerin esittäminenhän tuli Israelissa lailla kielletyksi, satuttaneista syistä.
 

Muita orkesterinohjaajia ovat mm. Daniel Barenboim; Antal Doráti;Istvan Kertész; Serge Koussevitzky; James Levine;Lorin Maazel;Pierre Monteux; Eugene Ormandy; André Previn;Fritz Reiner;Leonard Slatkin; George Szell ja Bruno Walter.
 

Herzl Shmueli ja Josef Tal ovat musikologeja, Edward Lockspeiser ja Arthur Jacobs musiikkikriitikkoja, Rudolf Reti vuosisadan merkittävimpiä musiikin teoreetikkoja, Bruno Nettl ja Mark Slobin ovat musiikkitieteilijöitä, Vladimir Ashkenazyä on sanottu muuten vain musiikkineroksi.
 

Lucky Luken lukijat muistavat laulajista varsinkin dramaattisen näytelmän synonyymin, näyttelijä-diiva Sarah Bernhardtin. Konserttisalien metallirakenteet ovat resonoineet seuraavien juutalaisten oopperalaulajien kanssa: koloratuuri-sopraano Beverly Sills, ennätykselliset kolme vuosikymmentä kristallia rikkonut koloratuuri Roberta Peters, mezzo-sopraano Regina Resnik, sopraano Evelyn Lear, kontra-altto Margarete Matzenauer, tenori Jan Peerce, baritonit Mario Ancona ja Robert Merrill sekä basso-baritonit Friedrich Schorr ja George London. Lisäksi ovat filmeissäkin esiintynyt ja omaa radio-showtaan toimittanut sopraano Rise Stevens ja kanttorina uransa aloittanut tenori Richard Tucker. Muita laulajia ovat Alix Dobkin, Michael Feinstein, Dinah Shore, Ethel Merman ja Eddie Fischer. Al Jolson jätti nimensä historiaan maailman ensimmäisen äänielokuvan roolillaan juutalaisen kanttorin poikana, joka veteli kenkäblankkia naamaansa ja ryhtyi isänsä tietämättä jazz-laulajaksi (The Jazz Singer 1927).
 

Israelin-Suomen suurlähettiläs totesi joskus leikillisesti, että joka toisella neuvostojuutalaisella on maahantullessaan viulu kainalossaan - ja joka toinen on pianisti. Osoitteessa http://www.oboss.nl/muziek/100players.htm luetellaan 1900-luvun 100 merkittävintä virtuoosia. 2/3 viulisteista, puolet sellisteistä, 40% pianisteista on juutalaisia.
 

Arthur Rubinsteiniaon toisinaan sanottu 1900-luvun unohtumattomammaksi nykyaikaisen romanttisen musiikin tulkitsijaksi. Rubinstein konsertoi tyypillisesti yli 100 kertaa vuodessa ja soitti taustoja myös elokuvissa. Nikolai Rubinsteinin muistoksi vietetään arvostettuja pianokilpailuja. Arthur Schnabel soitti Itä-Euroopan aikanaan kaiketi kamarin perukoilla, kunnes oppi Yhdysvalloissa suuren maan tavoille ja avarampiin konserttitiloihin. Rudolph Serkin aloitti konsertoinnin sooloesiintymisellään Wienin sinfoniassa nelivuotiaana. Estradihuumorin grand-old-man Victor Borge tunnetaan vitsikkäistä ja musiikkipitoisista yhden miehen esityksistään. Yksin hänen esitystensä videotaltiointeja on myyty miljoonia kappaleita.
 

”Niin kuin nuolet sankarin kädessä, niin ovat nuoruudessa synnytetyt pojat.” (Ps 127:4.) Entisaikoihin jousi ja nuoli tarkoitti tarkinta tähtäintä. Nuoli toteuttaa tarkasti lähettäjänsä tahdon, mutta vain mikäli se lähetetään täsmälleen oikeaan suuntaan. On asioita, joita ei voi saada aikaan tai valmiiksi yhden elämän aikana, vaan pitää jättää seuraajalle. Mikäli vanhemmat kuitenkin elävät omaa elämäänsä lastensa kautta, on ongelmia luvassa. Traagiselle David Helfgottille koskettimista tuli kommunikoinnin keino ja sanojen vastine isän luoman raskaan paineen alla. Helfgottista ja tämän pakkomielteestä Rahmaninoviin on tehty myös Hollywood-elokuva. Järjestyksessään seuraava Psalmi toteaakin rakentavampaan sävyyn: ”niin kuin öljypuun vesat ovat sinun lapsesi sinun pöytäsi ympärillä. Sillä katso, näin siunataan se mies, joka Herraa pelkää.”
 

Muita pianisteja tai cembalonsoittajia ovat mm. Vladimir Horowitz, Gary Graffman, kirjailija-säveltäjä-pianisti Wladyslaw Szpilman, Leon Kirchner, Andre Previn, Moritz Rosenthal, Yefim Bronfman; Murray Perahia; Wanda Landowska; Charles Alkan; Emanuel Ax;Victor Babin; Daniel Barenboim; Simon Barere; Lazar Berman;Alexander Borovsky; Alexander Brailowsky; Yefim Bronfman;John Browning;Ignaz Bruell;Shura Cherkassky;Bella Davidovich;Misha Dichter; Samuil Feinberg;Annie Fischer; Leon Fleisher;Claude Frank; Ignaz Friedman;Emil Gilels; Leopold Godowsky; Gary Graffman;Grigory Ginsburg;Mark Hambourg;Clara Haskil; Myra Hess; Byron Janis;Joseph Kalichstein;William Kapell;Julius Katchen; Louis Kentner;Evgeny Kissin;Ruth Laredo;Josef Lhévinne;Rosina Lhévinne;Radu Lupu; Hephzibah Menuhin;Benno Moiseiwitsch;Ignaz Moscheles;Menahem Pressler;Michael Roll;Moritz Rosenthal;Anton Rubinstein; András Schiff;Artur Schnabel;Peter Serkin;Solomon (Cutner); Mark Taimanov;Carl Tausig;Sigismund Thalberg;Rosalyn Tureck; Alexis Weissenberg ja Paul Wittgenstein.
 

Schindlerin listan viuluosuudet soitti nelivuotiaasta saakka poliota sairastanut Itzhak Perlman. Pinchas Zuckerman on vieraillut useampaan otteeseen Suomessa ja konsertoi tiuhaan tahtiin niin orkesterisolistina kuin kamarimuusikkona, opettaa innokkaasti ja johtaa orkestereita.Vuodesta 1998 alkaen Zuckerman on toiminut virallisesti Kanadan pääkaupungin Ottawan National Arts Center -orkesterin ylikapellimestarina.
 

Isaac Sterninkaan viulu ei vaiennut. Hän kuului niihin musiikkialan suuruuksiin, joiden aktiviteetti riitti myös taisteluun koko taiteenalan puolesta. Stern perusti Jerusalemin musiikkikeskuksen ja pelasti NY:n Carnegie Hallin purkutuomiolta. Sternin viulismin parhaat on koottu 44 CD:n koosteeksi.
 

Muita viulisteja ovat mm. Efrem Zimbalist; Joseph Joachi; Nathan Milstein; Bronislaw Huberman; suomalaisviulistejakin opettanut Miriam Fried; Maxim Vengerov; Gil Shaham; kahdeksanvuotiaana debytoinut venäjänjuutalainen Mischa Elman, 11-vuotiaasta sooloillut liettuanjuutalainenJascha Heifetz; Leopold Auer; Joshua Bell; Joseph Joachim; Fritz Kreisler; David Oistrakh; Gil Shaham;Henryk Szeryng;Joseph Szigeti ja Henri Wieniawski.
 

Venäjältä muuttanut Solomon Hurok oli johtava yhdysvaltalainen ulkomaisten kulttuuriproduktioiden impressario. Otto Kahn toimi Metropolitan Opera Companyn toimitusjohtajana ja presidenttinä. Klarinetisti Giora Feidman soittaa pääasiassa haikeata juutalaista kansanmusiikkia klezmeriä.
 

Syyttömiä sellistejä ovat mm. Steven Isserlis; Karl Davydov; Emanuel Feuermann; Bernard Greenhouse; Natalia Gutman; Matt Haimovitz; Ofra Harnoy;Mischa Maisky; Gregor Piatigorsky;David Popper; Leonard Rose; Nathaniel Rosen ja János Starker.
 

Yehudi Menuhin lyötiin ritariksi 1965 ja sai Order of Merit -tunnustuksen 1987 toimittuaan mm. UNESCOn kansainvälisen musiikkineuvoston presidenttinä. Eno-Albertkin soitteli iltojensa iloksi viulua. Kuultuaan nuoren Menuhinin soittavan, kerrotaan Einsteinin lausuneen: ”Nyt tiedän, että Jumala on olemassa”.
 
 

Johtopäätökset 

Sefanjan salaliitoteoria pätee myös klassilliseen musiikkiin. Jatkossa tulen tyhjentävästi todistamaan salaliitoteorian populaarimusiikista diasporankentiltä ja galutinkolkilta. Lisää aiheesta apologetiikka-esseessä: Valitsen siis olen.
 

Pauli.Ojala@gmail.com

www.kp-art.fi/cgi-bin/nayta_tuote.pl?id=1806

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!