Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyphs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

KD kristillisdemokraattinen Viikkolehti

(entinen Kristityn Vastuu)

YHTEYSTIEDOT: kdtoimitus@kd.fi

KD-lehteen lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008

 

Vammainen herkistää naapurustoa

 
"Vammaisten itsenäisyyttä on tuettava", kirjoitti Leena Rauhala kolumnissaan (26.6.). Puhumattoman ja vailla sosiaalisia estoja karkailevan autisti-pojan isänä lisäisin tähän, että vammaiset ovat Luojan unilukkari kansalle, jonka ihanteena on kiire hautaan.
 
Vammaiset herkistävät ympäristöänsä. "Kuka tekee kuuron, kuka kuulevan?" kysyttiin joskus. "Jumalan tekojen piti tulla hänessä ilmi" sanottiin sokeasta. Tänään Down-lapset pyritään karsimaan miltei totaalisesti ja narsistinen luonnehäiriö on ihanne, vaikka jälkimmäinen on yhteiskunnalle sata kertaa tuhoisampi ja kalliimpi.
 
Lainsäätäjien on hyvä tiedostaa, että yksilöllisen kokogenomin perimäkirjaston selvityksen hinnan väitetään laskevan sataan euroon jo viidessä vuodessa. Hintoja painaa alas kliininen kysyntä, sillä monilta geneettisiltä sairausalttiuksilta voi suojata individualistisella vitamiini- ja hivenaine -ruokavaliolla. Behavioromi-projektit kiinnostavat etenkin yhden lapsen politiikan Kiinassa ja Suomessakin keinohedelmöityksiä on jo 3 % syntyneistä. Nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin, kuten olympialaisten slogan sanoo. Liisan piti ihmemaassa juosta yhä lujempaa pysyäkseen edes paikallaan.
 
Kaikki lapset ovat Herran lahja - mutta bioetiikalle genomitiedon halpeneminen aiheuttaa maailmanhistoriallisen haasteen. Olemme nimittäin kaikki enemmän tai vähemmän vammaisia. Jokaisella on taipumus kätkeä kynttilänsä vakan alle ja piilottaa poikkeava lapsensa vintille tai peräkammariin. Seinähulluiksi kutsuttiin seinään kiinni pultattuja autisteja, jollainen torpparinhäädöissäkin lumihankeen ajettiin Täällä Pohjantähden alla -romaanissa. Kiitos siitä, että ankeista keskuslaitoksista on silti päästy ja vammaisille saatiin oppioikeus 80-luvulla.
 
Pauli Ojala
Biokemisti, Helsinki

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!