Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

KAUPPALEHTI

YHTEYSTIEDOT: kl.toimitus@kauppalehti.fi

Kauppalehteen lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008. Julkaistu 12.7.2008

 

Poikkitieteellisyys kunniaan

Aalto-korkeakoulun haukkuminen on muodissa. On, nähkääs, kalat loppumassa vedestä. Poikkitieteellisen korkeakoulun perustamiseen on kuitenkin jo korkea aika.

 

Huipputieteessä vallitsevat samat lainalaisuudet kuin hyvän liikeidean metsästyksessä: Yritys ei jää yritykseksi vaan siitä tulee menestys, jos se löytää kokonaan kilpailuvapaan markkinan tai uuden tavan toimia. Tähän metsästykseen tieteilijöiden, taiteilijoiden ja kaupustelijoiden epäpyhä kolminaisuus on hyvä perusta. Asetelma vaatii kuitenkin nöyryyttä - yhteistyökumppanit ovat dilettantteja, amatöörejä. Mutta mutta: Amatööri viittaa rakkauteen harrastusta kohtaan. Antautunut harrastelija on parempi kuin leipääntynyt ekspertti. Sana idioottikin meinasi alkujaan maallikkoa myönteisesti.

 

Tutkijoiden jäävääminen on kiinnostava ilmiö. Louis Pasteur kohtasi ankaraa vastustusta lääkärien taholta väittäessään sairauksien johtuvan pieneliöistä, olihan hän pelkkä kemisti. Joseph Listerin antisepsis-löytö jäi huomiotta Englannissa ja USA:ssa, koska Lister oli kotoisin Skotlannin provinssista. George Ohmin laki sähkövastuksesta ignoorattiin saksalaisissa yliopistoissa, koska kyseessä oli matematiikan opettaja Jesuiitta-lukiosta Kölnistä. Mendel taas oli apotti, joka ei saanut tunnustusta elinaikanaan, vaan häntä kehotettiin tekemään lisää risteytyskokeita, vaikka kokeita oli jo 16 000. [Häntä kehotettiin vaihtamaan herneensä myös keltanoihin - joilla perinnöllisyystutkimus oli mahdotonta koska ne lisääntyivät apomiktisesti ilman hedelmöitystä.] Mannerten liiketeorian isää Alfred Wegeneriä ei pidetty minään geologien keskuudessa, koska tämä oli meteorologi, I Maailmansodan jälkeinen saksalainen[, sekä Raamatun kirjaimellinen tulkitsija].

 

Samuel Rubenin esimerkki kannustaa antamaan rikkimenneet elektroniikkavehkeet lasten leikkeihin. Ruben oli itseoppinut ylioppilas, yli 300 patentin laatija ja kodinkoneteknologian tee-se-itse -mies. Rubenin keksintöjä sovelletaan monissa arkipäivän laitteissa: rannekelloissa, sähkömoottoreissa, automaattikameroissa, alkalipattereissa, keinoäänissä ja satelliiteissa. USA:ssa poika sai professuurin ilman muodollista koulutusta ja hän päätyi suunnittelemaan maailman pisimmän suspensiosillan, 8 km pituisen Mackinacin Michiganin osavaltioon, joka avattiin liikenteelle vuonna 1957. Kaikkiaan Ruben piirsi yli 400 siltaa viidelle mantereelle. Suomessa Ruben ei olisi saanut toimia edes assistenttina. [Suomalaisen yliopiston kirous on sanalla sanoen FAKKI-IDIOTISMI.]

 

Pauli Ojala
Biotieteilijä, Helsinki

 

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!