Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

KAINUUN SANOMAT

Kainuulaisten äänenkannattaja

YHTEYSTIEDOT: ks.toimitus@kainuunsanomat.fi

Kainuun Sanomiin lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008. Julkaistu 24.7.

Kalaöljy estäisi tehokkaasti masennusta

Masennus alkaa olla jo Suomen kallein kansansairaus. Niinpä Oulun yliopiston biotekniikan laboratoriossa kehitetyn sylkitesti-biosensorin käyttökelpoisuus masennuksen ennakoinnissa (KS 19.7.) olisi todella merkittävää kansanterveydelle. Masennusta nimittäin voisi tehokkaasti ehkäistä ruokavaliolla, erityisesti Oomega-3 "kalaöljyillä".

Masennuksella tahkotaan paljon rahaa. Fortune 500 -listan kymmenen lääkealan yrityksen yhteenlaskettu voitto (35,9 miljardia dollaria) ylitti vuonna 2002 muiden 490 yrityksen yhteenlasketun voiton. Kymmenen maailman myydyimmän lääkkeen joukosta puolet ovat tänään psyykelääkkeitä, mukaan lukien sijat 2., 3., ja 4. Samaan aikaan Läntisen teollisuusmaiden väestö on siirtynyt syömään epäluonnollisen vähän monityydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat miltei kaikkien hermonvälittäjäaineiden (neuromediaattorien) lähtöaineita. Siinä missä oomega6/oomega3 -suhde on luonnonkansoilla 2:1, on se USA:ssa 22:1.

Ennen kala- ja kasvialkio-öljyjen monityydyttymättömintä yhdistettä DHA:ta kutsuttiin vitamiini F:n nimellä. Tänään koko F-vitamiini on terminä vaiettu kuoliaaksi. Vitamiini on vitamiini, koska ihmisen on PAKKO saada sitä ravinnosta elääkseen. Kehomme ei kykene tuottamaan ja syntetisoimaan sitä itse.

Selvimmin kalaöljyn autuuden näkee itsemurhatilastoissa. Yhdysvaltain kansanterveyslaitos NIH raportoi, että itsemurhaa yrittänyt potilas tulee samasta syystä uudelleen sairaalaan psyykelääkkeistä huolimatta keskimäärin 1 v 11 kk kuluttua. Parin gramman päivittäisellä vitamiini F -annoksella määrä tippui 50 %:sta viiteen %:iin, mikä on erittäin merkitsevä tulos. Ja katastrofi psyykelääkebisnekselle, jos sitä mainostettaisiin laajemmin.

Vankilatutkimuksissa impulssirikollisten aggressiot vähenevät tehokkaasti samalla luonnollisella konstilla, samoin kuin ylivilkkaiden ADHD-lapsien käytöshäiriöt. DHA:n sisäänotto korreloi serotoniini-määrän kanssa, ja juuri serotoniiniaineenvaihduntaan psyykelääkkeilläkin pyritään vaikuttamaan.

Nyt viranomaiset päinvastoin puhuvat kalaöljyjen yliannostuksen vaaroista. Tosiasiassa oomega3 syöminen on jopa raskausaikana tehokkain tapa ehkäistä ennenaikaista synnytystä. Jos näet pakkoliikkeistä, katatonisesta kävelystä, lihomisesta tai uneliaisuudesta kärsivän mielisairaan, niin muista aina että ne eivät ole mielisairautta - vaan pelkkiä sivuvaikutuksia kroonikon lääkityksestä.

Pauli Ojala
Biokemisti, Helsinki

 

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!