ADRESSI

Takaisin Ajatusvarikolle
HAASTE - CHALLENGE

DINOGLYFIT - DINOGLYPHS - Esihistorialliset eläimet historian lehdillä

KIRKKO JA KAUPUNKI

Kirkko ja Kaupunki -lehteen 06/02 eteenpäin lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla. Painos, painoskoko: "Levikki: Kirkko ja kaupunki jaetaan osoitteellisena 205388 talouteen Helsingissä (LT 2007)" ISSN 0356-3421. 66. vuosikerta.

Lähetetty 9.1.2013

Evankeliumi Eläinradankin mukaan

Mielipiteissä toisteltiin väittämää, ettei juutalaisuudessa oltaisi tunnettu profetiaa Messiaan neitseestäsyntymisestä (KK 9.1.).
 

Historian valossa ennustus ihmiskunnan pelastavasta neitsyen saamasta vauvasta on murskaavan yleinen liki kaikissa antiikin kirjakulttuureissa. Teema tunnetaan ehkä parhaiten evankeliumista Eläinradan mukaan, joka alunperin alkoi Neitsyen tähtikuviosta, jatkuen syntien sovitukseen viitanneeseen Vaakaan ja päättyen Leijonan konstellaatioon.

Vanhimmissa Eläinradan piirrustuksissa törmätään sfinksi-hahmoon. Sfinksi on asetettuna Eläinradan piirin keskelle siten, että naisen pää osoittaa Neitsyeen päin ja leijonan häntä Leijonan tähdistöön päin. Jotta tarina aukeisi, oli oivallettava nimenomaan kaiken alku Neitsyyen mysteeristä.
 

Sekä Jaakobin testamentti 12 kantaisälle (1 Moos. 49) että Mooseksen testamentti 12 Israelin heimolle (5 Moos. 33) on täynnä viittauksia Eläinradan 12 kuvion symboleihin ja kunkin 3 dekaaniin eli apukuvioon. Kyse oli koko ihmiskunnan kohtaloa koskeneen ennustuksen symboliikasta, yksilöllisten horoskooppiennusteluiden ja astrologian ollessa myöhempää turmelusta.

 

Lähetetty 5.3.2009

Miksi koulu liioittelee ihmisen eläimellisyyttä?

 

Tarvitsemme biotieteiden sisältä riskinottajia, jotka paljastavat räikeimmät tieteen nimissä tapahtuvat huijaukset. Biologian oppikirjat ovat uskotelleet koululaisille, että ihminen on simpanssin kanssa geneettisesti 99% samanlainen. Tämä on pelkkä myytti.

 

Simpanssilla on eri määrä kromosomeja kuin ihmisellä. DNA-vertailussa neljäsosaa lajien geeniaakkosista ei ole pystytty linjaamaan vierekkäin. Jo tämä tarkoittaisi 25% eroa, mutta jaksojen merkitys on turhennettu väitteellä "moska-DNA:sta". Pidempien geenijaksojen kopiolukujen vaihtelu tuo eroa lisää 1-8%. Simpanssiperimä on jäsennelty tårta på tårta käyttäen ihmisen referenssigenomia. Luku 99% perustui proteiineja koodaaviin "eksoneihin" - joita on vain 1% perimästä. Näitä eksoneita liitellään kuin Legoja, ja tälle DNA:n silmukoinnillekin on tyypillistä rajanveto lajien välillä.

 

Ihminen ei ole päivitetty simpanssi, evoluutiotodisteissa kärryt vain kolisevat hevosen edellä. Tieteen nimissä rahvas on helposti huijattavissa, koska muualta ei enää maallikkoutta löydykään. Kärsimme nahoissamme pörssiviidakkoon omaksutusta olemassaolon taistelu -hysteriasta.

 

Pauli Ojala

biokemisti

Lähetetty 19.2.2009

Julkaistu 12.3.2009

Onko ihminen 99% simpanssi?

 

Biologian oppikirjat ovat uskotelleet koululaisille, että ihminen on simpanssin kanssa geneettisesti 99% samanlainen. Tämä on pelkkä myytti.

 

Simpanssilla on eri määrä kromosomeja kuin ihmisellä. DNA-vertailussa noin neljäsosaa lajien geenisekvensseistä ei ole pystytty linjaamaan vierekkäin lainkaan. Tämä tarkoittaisi jo 25% eroa, mutta jaksojen merkitys on turhennettu väitteellä "moska-DNA:sta". Ylipäänsä simpanssin perimä on jäsennelty käyttäen ihmisen referenssigenomia. Äskettäin havaittu pidempien geenijaksojen kopiolukujen vaihtelu tuo eroa lisää 1-8%.

 

Luku 99% perustui proteiineja koodaaviin "eksoneihin" - joita on vain 1% perimästä. (Jos tämä kuulostaa liian naurettavalta ollakseen totta, voin vakuuttaa ettei kyse ole edes pahimmasta biologiankirjojen huijauksesta.) Näitä eksoneitakin liitetään proteiineihin eri kombinaatioissa ja tälle DNA:n [RNA:n] silmukoinnillekin on tyypillistä rajanveto lajien välillä.

 

Ihminen ei ole päivitetty simpanssi, evoluutiotodisteissa kärryt vain kolisevat hevosen edellä. Tieteen nimissä rahvas on helposti huijattavissa, koska muualta ei oikeastaan enää maallikkoutta löydykään. Biologianopettajat ovat hyödyllisiä idiootteja, joita käsketään pysymään opetussuunnitelmassa.

 

Pauli Ojala

biokemisti

 

Lähetetty 15.1.2009, julkaistu 21.1.2009

Mediasota Israelia vastaan

Nimimerkki Tähyilijä (K&K 14.1.) kysyi, miksi siunata Israelia. Kyseinen "Aabrahamin siunaus" perustelee Jumalan valintaa sillä, että juutalaisten joukosta koittaisi pelastus kaikille kansoille. Kirous taas kimpoaa tästä syntipukista kiroavaan kulttuuriin itseensä, kuten kävi Euroopalle keskiajalla ja Maailmansodassa - tai arabimaille nyt. Kuin symbolina Messiaasta, ovat juutalaiset pelastaneet ihmishenkiä myös maallisemmassa mielessä. Yli 20 % [eli noin 190] Nobelin palkinnoista on osunut tälle alle 20 miljoonan hengen [eli 0,25 %] väestölle.

 

Haffkine teki rokotteen koleraa vastaan, Marmorek löytöjä moniin kulkutauteihin. Von  Wasserman kehitti testit ja vastamyrkkyjä jäykkäkouristusta, koleraa, lavantautia, kurkkumätää, kuppaa ja tuberkuloosia vastaan. Schick kehitti kurkkumätä-diagnostiikkaa ja rokotteita, Ehrlich salvarsanin kuppaan. Neisser löysi mm. tippuria aiheuttavat bakteerit ja Trauben löytämä sydänlääke digitalis oli aikanaan maailman käytetyin lääke. Vidalin ja Weilin kukistivat lavantaudin, Woronan ja Waksman keksivät streptomysiinin, neomysiinin ja käsitteen antibiootti. Funk esitteli vitamiinit aina D:hen saakka, Reichstein eristi kortisonin joka mahdollisti syöpähoidot. Sokeritaudin ja insuliinin tarinassa vaikutti Minkowski. Sabin ja Salk kehittivät ilmaiset poliorokotteet. Landsteiner kehitti kaksi veriryhmäluokitusta, joista verenluovutus alkoi.

 

TV:ssämme on käynnissä Israelin-vastainen mediasota. Jo PLO:n artikloissa uhrattiin palestiinalaiset "etujoukkorooliin" - provosoimaan laajemmat rintamat juutalaisia vastaan. YK:n ihmisoikeuskomission tuomioista 26% sylkee Israelia, islamistisia valtioita ei prosenttikaan. Silmätikkua pitäessään YK kaivaa maata tehtävänsä alta. Äänekäs enemmistö ei ole antanut juutalaisten olla rauhassa koskaan: Kiellot maanomistukseen, feodaalilaitokseen ja kiltalaitokseen liittyen, diaspora, ristiretket, roviotuomiot mustasta surmasta, inkvisitiot, pogromit, holokausti, lasten huostaanotot, hiusten repimiset, tullit, vaatemääräykset, ammattirajoitukset, vuokran ja veron kanto, pilkkarahat, juutalaismerkit, nimien vaihdot jne. Mediasodassa on se katkera puoli, että se heittää meidät kaikki rintamalle.

Pauli Ojala

Lähetetty 10.4.2008, julkaistu 23.4.2008

Jeesus varoitti "Lootin päivistä"

 

Lukijakirjeissä väitettiin [Henna Kajava väitti; toimituksen tarkennus], että "Jeesus ei... itse kieltänyt homoseksuaalisia suhteita." Tämä ei ole totta. Jeesus ennusti tapainturmelusta aikojen lopulla jolloin "naidaan ja naitetaan kuin Lootin päivinä", ja "ostetaan ja myydään" kuin väkivaltaisina Nooan päivinä.

 

Loot perheinensä asui Sodomassa, joka oli Jordan-laakson rehevin ja vaurain alue. Hänen sanotaan "joka päivä kiusaantuneen kaikesta, mitä hänen piti kuulla ja nähdä". Koirapuistossa näkee, että luonnossa toisen uroksen astuminen on väkivaltaisen alistamisen ele. Sodoman miesten kerrotaan vielä sokeiksi vammauduttuaankin hapuilleen Lootin talon ovea, häpäistäkseen tämän saamat miesvieraat.

 

Nooan ja Lootin päivien yhteiskuntakokeiluille tuli piste. Lohdullista on sana, että Jumala olisi säästänyt Sodoman tulikiveltä, jos olisi löytänyt pitäjästä kymmenenkin hurskasta, jotka eivät menneet menoon mukaan ja rukoilivat naapuriensa säästämistä. Jeesustakin pilkattiin julkisyntisten ystäväksi - vihaa syntiä, rakasta syntistä. Ei silti saa sumuttaa sitä, joka etsii taivasvarmuutta ja tietoa talon tavoista.

 

Kuningas Henrik I (1068-1135) päätti, että jalka olkoon kolmannes jaardia. Jaardi taas oli Henrik I:n nenänpään ja ojennetun peukalon välinen matka (91,44 cm) - huolimatta satunnaisen kansalaisen nenänvarren pituudesta. Relativismin "vapauttama" yhteiskunta on aivan oikein ymmärtänyt, että moraalissa on kyse vain makuasiasta. Jos toiveistaan vihjaisee kaikkivaltias persoona, muuttuu vain toivomuskin ihmisen kohdalla laiksi, jos aikoo samassa tuvassa iankaikkisuutensa viettää.

 

Pauli Ojala

PS. Jesaja 24 on ehkä maailmankirjallisuuden varhaisin teksti luonnonsuojelusta. Se kertoo siitä, miten ihminen ryöstää Maan puhtaaksi:

"Maa tyhjentämällä tyhjennetään ja ryöstämällä ryöstetään... Maa murehtii ja lakastuu, maanpiiri nääntyy j lakastuu... Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton. Sen tähden kirous kalvaa maata ja sen asukkaat syystänsä kärsivät... Viini murehtii, viiniköynnös kuihtuu."

 

Salla Hakkola kirjoitti 7.5.2008 [kommentointi hakasuluissa]

 

Raamattu on huono moralisoinnin väline

 

Ritva Jokinen varoitti kirjoituksessaan (K&K 30.4.) homoseksuaalisuuden hyväksyvää yhteiskuntaa tuhosta. Hän siteerasi Raamatusta kohtaa, jossa Sodoman miehet halusivat raiskata kaksi Lootin majoittamaa muukalaista.

 

Heti katkelman jälkeen Loot sanoo: "Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat vielä neitsyitä. Minä tuon heidät teille, saatte tehdä heille mitä haluatte. Mutta näihin miehiin älkää koskeko, sillä he ovat hakeneet suojaa minun kattoni alta." (1 Moos 19:8). Onko homoseksuaalisuus tämä perusteella synti, mutta nuorten neitsyiden luovuttaminen miesjoukon raiskattavaksi hyväksyttävää? En usko Jokisenkaan olevan sitä mieltä, vaikka niin Raamatussa sanotaankin. [Hakkola valehtelee. Lootin ehdotusta ei kehuta hurskaaksi. Kuvaus on ainoastaan traaginen. Päinvastoin, myöhemmin teksti kuvaa Lootin tytärten juottaneen Lootin juovuksiin ja lisääntyneen tämän kanssa.]

 

Yhteiskunta on muuttunut paljon Vanhan Testamentin ajoista. Länsimaissa on mahdotonta ja laitonta elää enää yksityiskohtaisesti Vanhan Testamentin mukaan, joten sieltä mielivaltaisesti lainatut lauseet eivät ole päteviä oikeuttamaan normatiivisia väitteitä -  tai sitten vanhemmat voisivat esimerkiksi luovuttaa poikansa koko kaupungin kivitettäväksi hengiltä (5 Moos 21:18-21). [Vanhassa Testamentissa eritellään tiukemmat käskyt Jumalan todistajakansalle Israelille ja väljemmät meille pakanakansoille. Teokratia ei ollut universaali tarkoitus.]

 

Myöskään Jeesus ei puhu mitään homoseksuaalisuudesta. Matteuksen evankeliumissa on kuitenkin kohta, jossa hän puhuu avioliitosta: "Se ratkaisu ei sovellu kaikille, ainoastaan niille, joille se osa on annettu. On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka taivasten valtakunnan tähden ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon." (Mt. 19:11-12). Tulkitsen tämän niin, että toiset ovat biologisista syistä jo syntymästään sellaisia, jotka eivät sovellu naisen ja miehen väliseen avioliittoon. [Ja Jeesus sanoi näissä tapauksissa, että tällöin on parempi pysyä naimattomana. Paavali jatkoi samalla linjalla korinttilaiskirjeissä yksityiskohtaisemmin, kutsuen naimattomuutta jopa armolahjaksi Jumalalta, jolloin voi keskittyä suuriinkin elämäntehtäviin Paavalin itsensä tavoin. Tyypillisesti ihmisten aiheuttaman homoseksuaalisuuden taustalla on pojan etäinen tai poissaollut isä ja tukahduttava äiti.]

 

Katkelma antaa ymmärtää, että ihmiset voivat hyväksyttäväksi olla valitsematta heteroseksuaalista avioliittoa. Raamattu on avoin monille tulkinnoille, eivätkö uskonyhteisötkään ole niistä yksimielisiä. Jos Jeesus ei puhunut mitään homoseksuaalisuudesta, voidaan edellä mainitun lainauksen perusteella tulkita, ettei hän sitä tuominnutkaan." [Toiset käskyt olivat niin itsestään selviä, että Jeesuksen puheita niistä ei erikseen alleviivattu evankeliumeissa vaan ainoastaan annetaan käydä ilmi Vapahtajan vanhatestamentillinen asenne niihin. Puheessa parisuhteesta Jeesus aloitti puheensa: "Ettekö ole lukeneet, että jo alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi?" Jeesuksen kanta homoseksuaalisuuteen oli yksiselitteisen selvä.]

 

Lähetetty 3.10.2007, julkaistu 17.10.2007

Välistävetoa ihmisalkioilla (Ihmisalkioapajilla vedetään välistä)

Artikkeli kantasolututkimuksesta painotti ihmisalkioiden hyötykäyttöä tulevaisuudessa, vaikka eettisesti ja tieteellisesti turvallisemmalla pohjalla on luuydinluovuttajien kantasoluja käytetty mm. syövän hoidossa jo vuosikymmeniä. Jutussa ei mainittu, että alkioiden lobbaaminen on johtanut tekaistujen tutkimustulosten läpimenoon tiedelehdissä mm. korealaisen alan johtavan tutkijan artikkeleissa. On typerryttävää, että eettisellä kulmakivellä räikeitä ihmisalkioiden ihmisyyttä vähätteleviä väärennöksiä on jopa tahallaan kansantajuistettu.

Saksalainen Ernst Haeckel on suomalaisen evolutionismin isä ja hänen väärentämänsä sikiövertailu on 1900-luvun biologiankirjojemme käytetyin kuvasarja. Sen mukaan ihmissikiö on identtinen mm. kalansikiön kanssa. Yksilönkehityksen piti pikakelata lajinkehitys kala- ja sammakkovaiheen läpi. Tämä "rekapitulaatio-oppi" omaksuttiin poikkitieteellisesti psykoanalyysista rotuoppiin. Puhe oli ihmissikiön evistä, turkista, kidusaihioista ja ruskuaispussista. Alunperin ihmissikiöllä väitettiin olevan toimivat kidukset.

Oppikirjantekijät eivät harrasta lähdekritiikkiä vaan lainailevat muita oppikirjoja. He ovat laiskempia kuin oppilaat joiden pitää päntätä ulkoa yli sata vuotta vanhoja legendoja eläinsikiöiden samanlaisuudesta, Darwinin peipoista tai koivunrungoille tökerösti maskeeratuista perhosista. Ernst Haeckel bluffasi tekaisemalla mm. sikiöopin ammattislangia kuin liukuhihnalta: ekologia, fylogenia, ontogenia, morula,
blastula, granula, protisti jne. On hämmentävää, että biologien yhteisö nosti juuri systemaattisesta vilpillisyydestä syytetyn Haeckelin terminologian kehyksiin.

Jos biotieteissä harrastettaisiin edes murto-osa teologisen tiedekunnan itsekritiikistä, voisi kantasolututkimuksen alkiolinjaankin suhtautua luottavaisemmin.


Pauli Ojala
Biokemisti
Helsinki

Lähetetty 3.11.2005

Sielunhoitaja vai sutenööri?

Suomen suurimman seurakuntalehden päätoimittaja Simola julisti jotenkin virkamiesmäisellä otteella: "Olisi aika lakata pitämästä sitä (homoseksuaalisuutta) syntinä... homoseksuaalisuutta ei enää nykyaikana tarvitse tuomita." (Pääkirjoitus 2.11.)

Tuomarilta edellytetään Suomen lain tuntemista. Eikö pastoreille oman lakikirjansa tunteminen olekaan suotavaa?  Ei ole evankeliumia ilman lain tuntoa. Suojeleeko korvasyyhyyn opettava "sielunhoitaja" nuorta vai työpaikkaansa, tässä "postmodernissa" ja "elämyksellisessä" sukupolvessamme?

Mt. 18:6-7: "Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat!"


Paimenen toimi oli aikanaan hanttihomma, jossa jouduttiin tekemisiin susien, karhujen ja leijonien kanssa. On hämmentävää, että kirkon eliitti kerää tänään irtopisteitä sutenöörin puheilla.
 

Raamattu on alasin, joka on kuluttanut monta vasaraa. Se on kirjoitettu pitkien aikain saatossa ja tuntee ilmiöitä aina brutaaleista Sodomasta ja Gomorrasta sivistyneiden helleenien poikarakkauteen. 1 Kor 13 "rakkauden luvun" laatusanojen listassa on yksinomaan verbejä eli teonsanoja: rakkaus palvelee. Antiikissa tunnettiin sanonta "olla korinttilaisittain". Korintti oli kahden sataman välissä - ja lopun arvaa. Ajan patina tuo perspektiiviä yhteiskuntakokeiluihin ja kyllä sitä joku voisi arvostaakin.

 

Pauli Ojala
Helsinki
 

Lähetetty 2.11.2005

 

Sielunhoitaja vai sutenööri?

Suomen suurimman seurakuntalehden päätoimittaja Simola julisti jotenkin virkamiesmäisellä otteella: "Olisi aika lakata pitämästä sitä (homoseksuaalisuutta) syntinä... homoseksuaalisuutta ei enää nykyaikana tarvitse tuomita." (Pääkirjoitus 2.11.)

Tuomarilta edellytetään Suomen lain tuntemista. Eikö pastoreille oman lakikirjansa tunteminen olekaan suotavaa? Ei ole evankeliumia ilman lain tuntoa. Suojeleeko korvasyyhyyn opettava "
sielunhoitaja" nuorta vai työpaikkaansa, jälkikristillisessä ja postmodernissa ajassamme?

Mt. 18:6-7: "Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen. Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat!"


Paimenen toimi oli aikoinaan hanttihomma, jossa jouduttiin tekemisiin susien, karhujen ja leijonien kanssa. On hämmentävää, että kirkon eliitti kerää tänään irtopisteitä sutenöörin puheilla.


Pauli Ojala
Helsinki

Sören Kierkegaardia lainaten:

"Valittakoot muut että aika on paha. Minä valitan että se on mitäänsanomaton. Ihmisten ajatukset ovat ohuet ja hintelät kuin nyplätyt pitsit. Heidän sydämensä ajatukset ovat liian surkeita ollakseen edes syntisiä. Heidän mielihalunsa ovat hitaat ja veltot, heidän intohimonsa uneliaat. Hyi hitto! Siksi sieluni yhä uudelleen palaa Vanhan Testamentin ja Shakespearen maailmaan. Siellä tuntee kuulevansa ihmisten puhetta, siellä vihataan, siellä rakastetaan, siellä murhataan vihollinen ja kirotaan hänen jälkeläisensä kaikkiin tuleviin polviin, siellä tehdään syntiä."

Siellä kerrotaan, millainen ihmiskunta oikeasti on.

Jos joku sanoo meidän asuvan normaalissa maailmassa, hän on täydellisen turmeltunut.

 

Lähetetty 9.4.2005

Muistopaikka ”nimettömille” vauvoille?

 

Jollei lapselle löytynyt nimeä, määrättiin se Kalevalassa suolle vietäväksi ja puulla päähän lyötäväksi. Käytännön katkaisi ”puolukan hedelmöityksestä” syntynyt Kiesus-lapsi, joka nimettiin Karjalan kuninkaaksi.

 

Japanissa abortoidutkin sikiöt haudataan ja vakavan keskenmenon jälkeen pidetään hautajaiset. Ei ole vierasta nähdä leikkaussalin ulkopuolella isän odottavan pieni hauta-arkku sylissään. Abortoiduille sikiöille ja sureville omaisille on ns. surun temppeli.

 

Juutalaiskristillisessä perinteessä historian häviäjiä olivat ne kulttuurit, jotka muurasivat esikoisensa ensimmäisen talonsa kivijalkaan, taloudellista etua esiin manatakseen.

 

On surullista, ettei kansankirkko Suomessa ole pystynyt ottamaan kunnon hajurakoa metsäläispakanuuteen tässä aiheessa. Voisiko kirkko edes auttaa surutyössä, ilmoittamalla sairaaloiden ilmoitustauluilla näille ”nimettömille” siunatusta muistopaikasta hautausmailla?

 

Eläkepommi tarkoittaa, että vuoden päästä suomalaisten nettopoistuma työelämästä on 30 000 sielua vuodessa. Sama sotienjälkeinen sukupolvi, joka laati 1970-luvun aborttilain ja nautti 80-luvun kulutusjuhlan, panee harventamansa ”pullamössösukupolven” maksamaan viimeiset täysmääräiset eläkkeet.

 

Yhdessä sisätöiden yliarvostuksen ja tittelinpalvonnan kanssa yhtälö on kohtalokas: Putkimiehet, rakennusmiehet, sähkömiehet, metallimiehet ja rekkakuskit loppuvat maasta, ellei koulutusarvoja pian muuteta! Paavali oli teltantekijä, Jeesus taas raksamies Nasaretista.

 

Pauli Ojala

vm. 1974


Lähetetty 27.1.2005

UT on antiikin tärkein dokumentti

Pastorismies ja kasvatustieteen tohtori totesi ykskantaan (K&K 26.1.) että
"meillä ei ole lähteitä, jotka vastaisivat kysymyksiin" nasaretilaisen
raksamiehemme petikavereista. "Kristuksen olemus on mysteeri... ihminen voi
vain hämmentyä ja antautua... ei yrittää älyllisesti selittää Jumalaa".

Ja blaa blaa blaa. Miksi Uutta Testamenttia ei arvosteta antiikin
dokumenttina?

Arkeologiassa kysytään: Montako pergamenttia ennen kirjapainoaikaa on
löydetty? Kuinka pitkä aika erottaa kirjoittamishetkeä vanhimman
käsikirjoituksen tekohetkestä?

Antiikin luotettavimmilla teoksilla luvut ovat seuraavat:
Aristofanes: 1200 v ja 10 kpl
Aristoteles: 1400 v, 50 kpl
Caesarin Gallian Sota: 1000v, 10 kpl
Catullus: 1600 v, 3 kpl
Demosthenes: 1300 v, 200 kpl
Euripides 1500 v, 9 kpl
Herodotoksen Historiat: 1300 v, 8 kpl
Lukretius: 1100 v, 2 kpl
Platonin Tetralogia: 1200 v, 7 kpl
Plinius nuorempi: 750 v, 7 kpl
Sofokles: 1400 v, 200 kpl
Svetoniuksen De Vita Caesarun: 800 v, 8 kpl
Tacituksen Annales: 1000 v, 20 kpl
Tykukideen Historia:1300 v, 8 kpl.

Gilgameksesta 20% on kadoksissa. Kaikki Augustuksen teokset ovat hävinneet.
Terentius Varro kirjoitti 600 teosta - jäljellä on yksi vihannesmaan
hoidosta, toinen kieliopista. Liviuksen 142-osaisesta Rooma-sarjasta vain 35
on säilynyt. Aiskhylos kirjoitti 90, Sofokles 120 ja Euripides 80 draamaa -
jäljellä näistä on 7 ja 18, jälkimmäiseltä joukko katkelmia.

Finaalissa kohtaavat Homeroksen Ilias ja UT: 500 v ja 650 kpl vastaan UT:n
100 v ja yli 5300 kpl rahvaan kreikalla, 24 000 kpl käännöksineen.

Jo 200- ja 300-lukujen 36 000:sta säilyneestä kirkkoisien lainauksesta voisi
kasata UT:n 11:a jaetta lukuunottamatta. Kansainvaellusten kaaoksessa munkit
yms. säilyttivät silti myös antiikin perintöä sulkakynillään.

[VT:n "pienimpienkin piirtojen" kopioinnissa käytettiin standardimittoja
sekä tietokoneohjelmien kopioinnissa uudelleenlämmitettyä tarkistussumman
menetelmää: joka rivin merkit laskettiin rivin päätteeksi yhteen, jota
verrattiin kopion summaan. Eräs todiste VT:n muuttumattomuudelle onkin
muutamien selvien kirjoitusvirheiden kopiointi.]

Pauli.Ojala@gmail.com
antiikkitiedon keräilijä

 

12.8.2004 lähetetty

Ystävyydestä arabikulttuuriin (julkaistu)

Mielipiteissä kiitettiin Ruotsin kirkkoa, tämä kun julisti Israel-
vastaisen boikotin. Suomen kirkkoon ja kirkollisiin järjestöihin
vedottiin, jotta nekin ryhtyisivät kampanjoimaan ”oikeudenmukaisen rauhan
saamiseksi”.

Israelko ”moraalisesti tuhoutumassa”? Mediasotamme silmätikulta tuo
minusta näyttää. PLO:n perusti Arabiliitto, eivät palestiinalaiset itse.
Vuosi oli 1964 – eikä mitään ”miehityksiä” vielä ollut.
 
Länsirannalle ja Gazaan perustettiin 1967-93 katuja, teitä, viemäröinti,
sekä sähkö-, vesi-, terveys- ja sosiaalihuolto. Arabeille maksettiin
samasta työstä samaa palkkaa. Terveyspalvelut olivat ilmaisia, vain
lääkkeistä täytyi maksaa osa. Koulujen määrä kasvoi yli 30%. Kouluja
käymättömien naisten määrä laski 67 %:sta 32 %:iin. Israel perusti
alueelle 6 yliopistoa.

PLO:n artiklat uhraavat palestiinalaiset suurempien rintamalinjojen
agitaattoriksi: "Aseellinen taistelu on ainoa keino vapauttaa Palestiina
ja on siksi strategia eikä taktiikka... Fedayeen ("hän-joka- uhraa-
itsensä") -toiminta muodostaa Palestiinan kansan vapauttamissodan
ytimen... Arabikansan kohtalo, todellakin juuri arabien olemassaolo
riippuu Palestiinan kysymyksen kohtalosta. Arabikansan yritykset ja
ponnistelut vapauttaa Palestiina seuraavat tästä yhteydestä. Palestiinan
kansa omaksuu etujoukkoroolinsa toteuttaessaan tätä pyhää kansallista
pyrkimystä..."

Joukkohysteria Siionin Vanhinten salaliitoista leviää Lähi-idässä kuin
Mustan Surman, inkvisition tai pogromien kiihkeydessä. Juutalaisviha
tukehduttaa muslimimaiden kulttuurin
, sanoo arabikansojen ystävä.

Autuaita ovat rauhantekijät kun Eurooppakin latailee taas Colt Peacemaker
sovittelijaansa
. Jos vaikka päästäisiin vielä rauhaanpakottamis-talkoisiin!


Pauli Ojala
Tuohiurkuri
 

2.4.2004 lähetetty

K&K 31.3. käsitteli ihmisalkujen kaupallista hyödyntämistä ja kantasoluja
harhaanjohtavasti.

Lääketieteelliset lupaukset kantasoluihin liittyen eivät koske vain
alkioita. Vallankumouksellisia havaintoja kehon uudistumispotentiaalista on
tehty myös istukkaveren ja aikuisen luuytimen, veren – ja miltei minkä
tahansa elimemme kudosten kantasoluista.

Jos siis etiikasta puhutaan, pitäisi vertailu tehdä ihmisalkujen ja näiden
muiden vaihtoehtojen välillä. Kyse on vähäisten tutkimusresurssien suunnan
valinnasta. Voittoa tavoittelemattomien kudospalveluiden ei ole tapana
lähteä lobbaamaan rahoittajia, poliitikkoja, eikä toimittajia.

Länsimaisen tieteen "tulos tai ulos" –ilmapiiriä lietsotaan Kiina-ilmiön
uhkakuvalla, jossa estoista vapaa Kauko-itä "jyrää meitin". Itse väitän
japanilaisten bioeetikoiden hyväksymässä artikkelissani Aasian bioetiikan
haasteet – kirjassa, että 1900-luvun länsimaisten biologian koulukirjojen
kierrätetyin kuvasarja on väärennös. Kyse on fasismin tieteellisen isän
Ernst Haeckelin sikiökuvista.

Ihmissikiöt eivät näytäkään identtisiltä kalojen kanssa kehityksensä
alkuvaiheessa. Alun perin puhuttiin ihmissikiöiden toimivista kiduksista.
Meidän piti "rekapituloida" kala-, sammakko-, ja matelijavaihe äitimme
kohdussa. Syntyvänkään ihmislapsen ei pitänyt kyetä aistimaan kipua. Sielun
piti "rekapituloida" mustaihoisiin vasta 5-vuotiaana.

Sosiaalietiikan teologien toivoisi varoittavan biotieteiden
vauhtisokeudesta tuomalla esiin biologian historian väärinkäytöksiä.
Keskiaikaisen kirkon tieteenvastaisuudesta jauhaminen on korvasyyhyyn
puhumista. Moderni tiede syntyi kristinuskon käymistuotteena, loppujen
lopuksi.

Läpi mennyt versio:

Biotieteiden vauhtisokeus (julkaistu)

Lehdessä käsiteltiin kantasoluja ja ihmisalkujen kaupallistamista (K&k
31.3.).

Lääketieteelliset lupaukset eivät koske vain alkioita. Vallankumouksellisia havaintoja kehon uudistumispotentiaalista on tehty myös aikuisen luuytimen, veren ja monien elintemme kantasoluihin liittyen. Eettinen vertailu tulisikin tehdä ihmisalkujen ja näiden muiden vaihtoehtojen välillä.

Teologien toivoisi varoittavan biotieteiden vauhtisokeudesta. Keskiaikaisen kirkon tieteenvastaisuudesta jankuttaminen on korvasyyhyyn puhumista. Moderni tiede on länsimainen ja syntyi kristillis-filantrooppisen kulttuurin piirissä.


Etenkin lyhennetyssä muodossaan teksti päättyy harhaanjohtavasti. Tieteen juurilla tarkoitan fransiskaanimunkkeja ja Oxfordin yliopiston perustamisaikoja. Toisaalta Intia ja Kiina sanoivat vielä 1900-luvun alussa, etteivät he tarvitse mihinkään "länsimaista" tiedettä ja tekniikkaa – se oli niin leimallista.

Toinen puoli kolikossa ovat sotaan liittyvät keksinnöt tai ainakin spin-offit sodista, kuten kolmessa eri maassa Toisen Maailmansodan mittaan kehitetty tutka.

 

Toisaalta mainintani "kristillis-filantrooppisesta" ei huomioi juutalaisia tieteen vetureita – niin hartaasti kuin kristinuskon juutalaisia juuria ja alkuperäisen Uuden Testamentin kristinuskon juutalaisuutta korostankin:

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Tieteenluovutus.html

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Indicator.html


Pauli Ojala - biokemisti

 

20.3.2003 lähetetty

 

Mielipiteissä kehotettiin boikotoimaan USA:n ja Israelin matkoja sekä
näiden "tuotoksia".

 

Aloittaa voisi vaikkapa ilmaiseksi käyttöön annetusta
poliorokotteesta. Seuraavaksi voisi miettiä rokotteita koleraa,
kurkkumätää, lavantautia, tubia ja syfilistä vastaan - tai
verenluovutuksen, vitamiinien ja antibioottien käsitteitä ylipäänsä.

Streptomysiini, neomysiini, digitalis, insuliini jne.: Nämäkin
keksinnöt liittyvät amerikanjuutalaisten siirtolaisten perinteeseen
Levi-Straussin purjekankaan hengessä.

 

Jeesus on vierotettu juutalaisuudestaan kauemmaksi kuin partansa
leikannut ja egyptin kieltä puhunut Joosef veljistään. Eikös
kirjoittajakuntansa takia pitäisi boikotoida koko Uutta Testamenttia?

 

Joukkotuhoaseiden leviämisessä voi muistaa Albert-enoa:
"En tiedä, millä aseilla kolmas maailmansota käydään. Sen tiedän, että neljäs
käydään kepeillä ja kivillä."
 

5.9.2002 lähetetty

Näillä palstoilla on kyselty Raamatun muuttumisesta aikain saatossa.

Arkeologiassa kysytään: Montako pergamenttia ennen kirjapainoaikaa on
löydetty? Kuinka pitkä aika erottaa kirjoittamishetkeä vanhimman
käsikirjoituksen tekohetkestä?

 

Antiikin muistoissa nämä luvut ovat Aristofaneen kohdalla 1200 v ja 10 kpl.
Aristoteles: 1400 v, 50 kpl (kaikki samasta kopiosta).
Caesarin Gallian Sota: 1000v, 10 kpl.
Catullus: 1600 v, 3 kpl.
Demosthenes: 1300 v, 200 kpl.
Euripides 1500 v, 9 kpl.
Herodotoksen
Historia: 1300 v, 8 kpl.
Lukretius: 1100 v, 2 kpl.
Platonin Tetralogia: 1200 v, 7 kpl.
Plinius nuoremman Historia: 750 v, 7 kpl.
Sofokles: 1400 v, 200 kpl.
Svetoniuksen De Vita Caesarun: 800 v, 8 kpl.
Tacituksen Annales: 1000 v, 20 kpl.
Tykukideen Historia:1300 v, 8 kpl.

 

Gilgameksesta liki 20% on kadoksissa. Kaikki Augustuksen teokset ovat
hävinneet. Terentius Varro kirjoitti 600 teosta - jäljellä ei ole kuin
yksi vihannesmaan hoidosta, toinen kieliopista.


Liviuksen 142-osaisesta Rooma-sarjasta vain 35 on säilynyt.
Aiskhylos kirjoitti 90, Sofokles 120 ja Euripides 80 draamaa.
Näistä on jäljellä 7, 18, ja joukko katkelmia.

 

Finaalissa kohtaavat Homeroksen Ilias ja Uusi Testamentti. Strategiset
numerot edelliselle ovat 500 v ja 650 kpl - UT:lle alle 100 v ja yli
5300 kpl rahvaan kreikalla, 24 000 kpl käännökset ml.

 

Jo 200- ja 300-lukujen 36 000:sta säilyneestä kirkkoisien lainauksesta
voisi kasata UT:n 11:a jaetta lukuunottamatta. Kansainvaellusten
kaaoksessa munkit yms. säilyttivät silti myös antiikin perintöä
sulkakynillään.

 

VT:n "pienimpienkin piirtojen" kopioinnissa käytettiin
standardimittoja sekä tietokoneohjelmien kopioinnissa
uudelleenlämmitettyä tarkistussumman menetelmää: joka rivin merkit
laskettiin rivin päätteeksi yhteen, jota verrattiin kopion summaan.
Eräs todiste VT:n muuttumattomuudelle onkin muutamien selvien
kirjoitusvirheiden kopiointi.

 

5.7.2002 lähetetty

Taannoin näillä palstoilla veisteltiin väitettä, jonka mukaan Raamattu
puhuu maankamarasta pannukakkuna. Jakeita perättäessä viitattiin
Genesiksen 1. luvun viittaukseen alkumerestä ja alkumantereesta.

On ironista, että juuri kyseinen jae innoitti mannerlaattojen
tektoniikan isänä pidetyn Alfred Wegenerin esittämään teoriansa
rikkoutuneesta alkumantereesta.

 

Toki Wegener sai ajatukselle tukea myös mannerkarttojen palapelistä
etenkin Afrikan ja Etelä-Amerikan suhteen. Toki häntä syrjittiin
Raamattu-harrastuksensa ohella myös I Maailmansodan jälkeisenä
saksalaisena ja meteorologinakin. Tokikaan hän ei kyennyt selittämään
pätevästi mannerlaattojen liikkeen syytä. Mutta kuitenkin:
Wegener oli oikeassa.

 

Ptolemaioksen maakeskisestä aurinkokunnasta poiketen ei kukaan
merkittävä kirkkoisä koskaan opettanut, että maa olisi litteä.
Näin opettivat lähinnä kaksi teologia: Lactantius neljännellä ja
Cosmas Indicopleustes kuudennella vuosisadalla jKr. Jälkimmäinen oli
lähes tuntematon opettaja, edellinen tunnettu lähinnä
harhaoppisuudestaan.

 

Ilmeisesti Raamatun parjaus pannukakku-maailmasta lyötiin läpi reilu
sata vuotta sitten Washington Irvingin kirjalla
The Legend of Sleepy Hollow.

 

Jo Jobin kirja viittaa maan piiriin, 26:7: "Pohjoisen hän kaarruttaa
autiuden ylle, ripustaa maan tyhjyyden päälle." Jeesus tiesi
toisen puolen maailmaa työskentelevän ja toisen nukkuvan samaan aikaan.

Eratosthenes osasi laskea Maapallon ympärysmitan 200 eKr. jopa
300-700 km tarkkuudella. Leveys- ja pituusasteemme ovat peräisin antiikista.

http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article345285.ece

 

Maa tiedettiin palloksi 800 vuotta ennen Kolumbusta

Keskiajan eurooppalaiset luulivat Maata litteäksi, eikä kukaan uskaltanut tutkia asiaa tarkemmin katolisen kirkon pelossa. Kolumbuksen merimiehetkin pelkäsivät syöksyvänsä maailman reunan yli – eikö vain?

 

Nämä käsitykset ovat yleisiä, mutta historian valossa vääriä.

Totta tietenkin on, että keskiajan oppineiden tiedot tähtitieteestä olivat nykymittapuulla hyvin vaatimattomat. He esimerkiksi eivät tienneet Maan kiertävän Aurinkoa.

Kreikkalaisten filosofien tieto Maan pallonmuotoisuudesta ei kuitenkaan hävinnyt missään vaiheessa. Päinvastoin, pyöreän Maan teoria vakiintui Euroopassa faktaksi jo 500–800-lukujen aikana eli noin reilusti yli puoli vuosituhatta ennen Kolumbusta.

 

Mutta kuinka Maan pyöreä muoto keksittiin ja miten tieto säilyi? Tämä artikkeli esittää asiasta tiivistetyn katsauksen.

Havaintokokemuksen pohjalta Maata väitti palloksi ensimmäisenä 300-luvulla eKr. Aristoteles. Hänen todisteistaan ehkäpä vakuuttavin oli kuunpimennys.

Maan varjo Kuun pinnalla näet muodostaa aina ympyrän kaaren riippumatta asemasta, jossa Kuu taivaalla on. Taivaista-teoksessaan Aristoteles perusteli, että näin voi tapahtua vain, jos Maa on pallo (Taivaista, kirja 2, osa 14).

 

Lisänäyttöä litteyttä vastaan näkee meren rannalla: kaukaiset kohteet katoavat taivaanrannan taakse.

 

Myöhemmin pyöreän Maan teorioita jalostivat kreikkalaisista muun muassa Eratosthenes (276–196 eKr), joka mittasi Maan summittaisen halkaisijan, ja Ptolemaios (90–168). Heistä varsinkin Ptolemaios oli maantieteiljänä etevä, vaikka häntä muistellaankin usein negatiivisesti hänen maakeskeisen tähtitieteen mallinsa vuoksi.

 

Vuosina 300–550 litteän Maan kannattajat palasivat kristiunuskon myötä väliaikaisesti länsimaailmaan. Yhteensä noin viiden kirjoittajan tiedetään edustaneen tätä näkökantaa.

Yksimielistä litteän Maan kannatus ei ollut kristittyjenkään parissa, minkä osoittaa muun muassa filosofi Boethius (n. 480–524) teoksessaan Filosofian lohdutus (mm. kirja 5, kappale 144). Myös Augustinus (354–430) todennäköisesti hyväksyi pallomaisen Maan teorian, vaikka hän ei itse argumentoinutkaan asian puolesta eikä myöskään uskonut, että Maan toinen puoli olisi asuttu (Jumalan kaupunki, kirja 16, luku 9).

 

Litteää Maata puolestaan kannatti muun muassa Lactantius (n. 240–320), joka ei uskonut, että ihmiset voisivat kulkea "pää jalkoja korkeammalla" (Jumalalliset instituutit, kirja 3, luku 24).

Viimeisin varma keskiaikainen maininta pannukakku-Maasta tunnetaan vuodelta 547, mikä on noin 950 vuotta ennen Kolumbuksen löytöretkiä. Tuolloin aleksandrialainen Cosmas Indicopleustes perusteli Maan litteyttä teologisesti.

 

Viimeinen keskiaikainen maininta pannukakku-Maasta kirjoitettiin 950 vuotta ennen Kolumbusta.

Leike vuonna 1230 julkaistusta yliopisto-oppikirjasta De Sphaera Mundi, joka opetti Maan olevan pallo.

http://www.kp-art.fi/default.htm
 

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!