Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyphs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

ILKKA-lehti

YHTEYSTIEDOT:mielipide@ilkka.fi, toimitus@ilkka.fi

Ilkkaan lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

 

Lähetetty 12.4.2009

Raamattu luonnontieteen oppikirjana?

 

Digiaikamme "seisoo jättiläisten harteilla", kuten punnan kyljessä edelleen lukee. Tieteen isähahmot kuten Galilei, Newton, Kepler, Linné, Cuvier, Bacon, Joyle, Pasteur, Lister, Maxwell, Faraday tai Mendel olivat kreationisteja ja "ajattelivat Luojan ajatuksia Hänen jälkeensä". Sattuman, ajan ja itsestään olevaisten luonnonlakien pyhä kolminaisuus on hyvin tuoretta liturgiaa. Luonto oli luotu. Älykkään suunnittelijan kuvaksi luotuina saatoimme ymmärtää sitä, eikä todellisuus ollut illuusiota kuten Idän mystiikassa.

 

Valistuksen pioneerit" eivät tarponeet meitä ylös suosta, enemmän siihen vaikuttivat esimerkiksi 1200-luvulla Oxfordin yliopiston perustaneet köyhyyslupauksen antaneet fransiskaanimunkit. Sekä Jumalan että tieteen valtakunta oli lasten kaltaisten. Kun Englannin tiedeakatemia (maailman ensimmäinen tiedeseura) vuonna 1660 perustettiin, oli 10 hallituksen jäsenestä 9 protestantteja ja 68:sta perustajajäsenestä 42 puritaaneja. [Kristinuskosta, ei suinkaan humanismista, tuli vedenjakaja astuttaessa pois antiikin välttämättömyyksien maailmasta uuteen aikaan. YListetty renessanssi oli täysin päinvastainen ilmiö: se yritti palata takaisin ad fontes.]

 

Moderni tiede kehittyi räjähdysmäisesti kristillisessä Euroopassa myöhäiskeskiajalla. Se ei tapahtunut Roomassa, Kiinassa, Intiassa, Keski-Amerikassa tai Islamin maailmanvallassa, vaikka nämä olivat organisoidumpia ja rikkaampia sekä aineellisesti että väestöltään. (Ja vaikka Pohjolan barbaari-viikingien pakkomielle oli tuhota luostareiden kirjastot kautta Euroopan.) Luonnontieteelliset tutkimusmetodit kehitettiin tekniikoiksi, joiden tarkoituksena oli lieventää ihmisen synnin aiheuttamaa tiedollista vauriota.

 

Raamattua on syytetty paljosta pahasta tieteen hidastamisessa, vaikka taustalta löytyykin "maailmallisen" hellenismin ja Aristoteleen palvontaa. Suurin este Euroopan tieteelle oli vuosituhannen viive kymmenjärjestelmän ja nollan käyttöönotossa roomalaisten numeroiden kanssa.

 

Kirkon oppi pannukakku-Maasta on myytti ja tämä parjaus keksittiin vasta 1800-luvun lopulla. Kreikkalaisen Ptolemaioksen maakeskisestä aurinkokunnasta poiketen ei kukaan merkittävä kirkkoisä opettanut, että maa olisi litteä. [Näin opettivat lähinnä kaksi teologia: Lactantius 4:llä ja Cosmas Indicopleustes 6:lla vuosisadalla jKr. (Toinen tuntematon, toinen tunnettu vain harhaoppisuudestaan.) Jo Jobin kirja viittaa maan piiriin, 26:7: "Pohjoisen hän kaarruttaa autiuden ylle, ripustaa maan tyhjyyden päälle." Antiikissa laskettiin Maapallon ympärysmitta 700 km tarkkuudella.]

 

Luonnontiede ei ole vapaa politiikasta ja intohimoista. Päinvastoin, koulukunnat syntyvät katkeristakin valtataisteluista. Neuvostoliitossa ainoa pakollinen oppiaine yliopistossa oli tieteellinen ateismi. Tiedeyhteisömme "suomettumisesta" ei kampuksilla tunnuta päästävän ilmaa puhdistavaan debattiin evoluutiosta edes yksittäisen väitöskirjan painatusluvan kanssa vieläkään. Eliöiden vastavalmistuneet genomiprojektit tukevat devoluutiota eli rappeutumisteoriaa.

 

Pauli Ojala

biokemisti, Helsinki

Lähetetty 24.7.2008. Julkaistu 26.7.

 
Sormenjäljet turvallisemmat kuin DNA-rekisteri
 
Pääkirjoitus (21.7.) kehotti poliisia pitämään näpit irti syyttömien sormenjäljistä. Passin biometrisillä tunnisteilla pitäisi kuulemma selvittää vain passiväärennökset, eikä muita rikoksia henkilötuntomerkkien tietokantaa kartuttaen. Kaunis ajatus - mutta täysin sinisilmäinen. Syylliset kun eivät yleensä käy tunnustautumassa, eikä pelkkä tunnustus ilman todisteita sitä paitsi edes langettaisi. Siksi nimenomaan etukäteen syyllistä arvaileva poliisi olisi mielivaltainen ja fasistinen. Ennen sotiammehan oli tyypillistä lokeroida ihmiset ulkonäön, rodun ja sosiaaliluokan perusteella "atavististen" taipumusten takia niin poliisissa kuin pankissakin, jolloin ennakkoluulot painoivat.
 
Todennäköisyys jäädä rikoksesta kiinni on suurempi jos on mukana rekistereissä. Siksi tasa-arvo vaatii absoluuttisesti kaikkien mukanaoloa. Nykyään rekisterien selaus ei ole käsipeliä, vaan tietokoneet tekevät sen käytännössä yhtä nopeasti laajemmastakin joukosta. Joutuminen joskus kuulusteluun voisi olla jopa tajuntaa avartava kokemus nuorelle. Enemmistö päästää jalan kaasulta autossakin poliisin nähdessään. Aina sitä sen verran tunnolla on.
 
Erityisesti rikospaikan todistajista on huutava pula ja siihen laajempi rekisteri toisi apua. Edes opettajat eivät tavallisesti uskalla tai vaivaudu lähteä todistajiksi vakaviinkaan koulukiusaustapauksiin, vaikka ovat tilanteen ainoat aikuiset silminnäkijät. Kaupungeissa on videokamera joka kadunpätkällä, mutta juuri todistajia käräjille kipeästi kaivataan.
 
Laaja sormenjälkirekisteri on pikkujuttu verrattuna DNA-rekisterin laajentamiseen, joka on todellinen uhka. Siitä olisi vielä enemmän hyötyä, mutta riskit ovat vastaavasti suurempi. DNA:lla voi selvittää paitsi identiteetin, myös sukupuolen, etnisen taustan, ulkonäköä, iän, perinnölliset sairaudet jne., joten syrjinnän ja väärinkäytön riski on ilmeinen.
 
Markkinoilla liikkuu jo mainoksia, joiden mukaan 5 vuoden päästä saa selvitettyä koko genominsa (geenikirjastonsa) 100 eurolla. Kysyntä on suurta, koska sairausalttiuksia toteamalla voi lykätä tautien puhkeamista mm. spesifisillä vitamiineilla ja ruokavaliolla. Toisaalta identtisillä kaksosilla on sama DNA-jälki, mutta eri sormenjäljet. Vaikka kukaan viranomainen ei genomitietoja vaatisikaan, niin ihmisten oma narsismi takaa myynnin. Jo nyt alkaa olla verkkopalvelimia, jotka kertovat DNA-sekvenssistä silmänvärit, hius- ja korvavahan tyypin jne. Kuumimpia ovat behavioromi-projektien serverit, jotka ennustelevat sosiaalisuutta ja luonnetta.
 
Edessämme on fatalistisen determinismihumpuukin aika, jolloin kohtaloa ei enää katsotakaan tähdistä, vaan geeneistä. Kumpikin on yhtä taikauskoista, mutta moraalisille verukkeille on kova kysyntä.

 

Pauli Ojala
biokemisti, Helsinki


 

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!