Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

Fysikaalinen teologia
Tieteellisen materialismin kritiikki
Patronen, Heikki


SINIPLANEETTA OY 2007
ISBN: 9789525658071

Filosofinen tukimus materialismin olemuksesta Demokritoksesta Francis Fukuyamaan.

"Materialismin pitäminen ainoana ja oikeana totuutena ei ole välttämättömyys. Niin kauan kuin on olemassa sielullisuutta on myös vapaus valita uskonsa perusteet, vain tämä valinta itse on välttämätöntä. Tarkoitus on alistaa materialistinen metafysiikka kritiikin tulikokeeseen, jonka tuloksena syntyy, toivon mukaan, paljon älyllistä pohdintaa."

Heikki Patrosen Magnum Opus on ainutlaatuinen referenssikirja jokaisen itseään kunnioittavan kristityn ajattelijan kirjahyllyyn. En tosin tiedä, onko Patronen kirjoittanut teostansa lainkaan meille vähäväkisille maan hiljaisille hylättyine opinnäytteinemme - mutta kyllä se virkistää kuin kylmä vesi diskriminoidun toisinajattelijan korpivaelluksella!

Patrosen tausta on yhteiskuntatieteellinen tai jopa poliittinen eikä luonnontieteellinen. Kuitenkin juuri kokemus tunnustuksellisen ideologian henkisestä miljööstä tekee Patrosen evolutionismin arviosta ainutlaatuisen: Vakaumuksellinen luonnontieteilijä-evolutionisti on jäykkäniskaisempi luonnon todisteiden äärellä kuin virkansakin puolesta ateisti. Toisaalta evolutionisti on monesti lähempänä ateistia kuin tunnustuksellinen ateisti, vaikka ei tätä kirosanaa viirinänsä pitäisikään. Evolutionistithan itse harvoin tunnustuksellisuutensa myöntävät.

"Fysikaalinen teologia" on nimeänsä myöten erilainen kirja lähestymistavaltaan, olkoon sitten kyseessä tieteenfilosofia, apologetiikka tai oppihistoria. Se on liian provokatiivinen tieteenfilosofiaksi, liian järkisyin argumentoiva teologiaksi ja liian postmodernin nykyajan kivijalkoja heilutteleva oppihistoriaksi. Patronen jakaa aineistonsa erikseen Materialistisen filosofian, Luonnontieteellisen materialismin, Evolutionistisen materialismin ja ideologian, sekä Yhteiskunnallisen materialismin kritiikin osioihin. Oxfordin tieteen popularisoinnin (Popular Understanding of Science) demagogi-professori saa ansaitsemansa seikkaperäisen kommentaarin, joka ei jätä kiveä kiven päälle, maahan jaottamatta. Dialektiikan metodia ruoditaan kuin isoa särkikalaa. Hegeliläisittäin omansa saavat itse Engels ja Marxkin, näiden ansioitakaan unohtamatta. Jotenkin yllättäen kirjan päätös uhrataan Fukuyaman tulevaisuusennustusten aatteellisten vaarojen käsittelylle.

Patrosen nelikielinen lähdeluettelo kattaa yhdeksän sivua ja toimisi sellaisenansakin arvokkaana antologiana tieteenfilosofiaan ja aatehistoriaan. Moni kirjoista on ilmestynyt myös suomeksi vaikka lähteissä mainitaankin vain englannin- tai saksankielinen alkuperäislaitos. Hämmästyttävää on se oivallusten ketju ja toisaalta yksityiskohtien runsaus, joka kertoo kirjailijan todellakin lukeneen lähteensä. En usko, että itse tulen leipätyöni ohella koskaan lukemaan näin montaa "sivistyksen" klassikkoa. Eikä Patronen ole edes vanha mies.

Johtopäätöksenä totean, että riippumaton tee-se-itse-mies on lukuelämyksenä ja ajatuksenherättäjänä hyödyllisempi aikainvestointi kuin tusina muodollisen koulutuksen saaneita ja yliopiston sapluunaan sullomia ja mankelistaan valssaamia tohtorismiehiä. Odotan mielenkiinnolla, mistä aiheesta Patronen kirjoittaa seuraavan kirjansa - ja kuka sen uskaltaa kustantaa.

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!