Tieteen Päivät 2009

Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE

Dinoglyyfit - Dinoglyphs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

Ötzin ihmemaa - Muinaisen ihmisen tietotaito

Inventions & Know-How of the Ancient Man

Monet ihmiskunnan "uudet" keksinnöt on todellisuudessa kaivettu naftaliinista. Jotkut innovaatiot on tehty luonnon, jotkut muinaisen ihmisen nyrkkipajan stimuloimana. Moderni teknologia seisoo jättiläisten harteilla, mutta Zeitgeist ei nousuhumalassaan aina kunnioita tekijänoikeuksia.

Höyrykoneen keksijänä pidetään brittiläistä James Wattia (1736-1819). Kapistuksen periaate keksittiin tosiasiassa ainakin 1700 vuotta aiemmin, jolloin kreikkalainen matemaatikko Heron kehitteli höyryturbiinin esiasteen. Heron turbiini oli ontto kuula, joka täytettiin höyryllä. Kuulaan oli kiinnitetty kaksi pientä venttiiliä ja putkea, jotka päästivät ulos lämpöpöydän kuumentamaa höyryä. Muita Heronin rakentamia laitteita olivat mm. matkamittari jota kreikkalaiset kutsuivat hodometriksi; hammaspyörälaite joka ei periaateeltaan eroa kovinkaan paljoa nykyisistä konstruktioista; kulmamittari joka on nykyajan maanmittarien teodoliitin edeltäjä; urut joissa oli hydraulisen säiliön ylläpitämä jatkuva ilmanpaine; paloruisku; puristetulla ilmalla toimiva suihkulähde; temppelin rituaalipesualtaan kolikkoautomaatti, jonka kaltaisista nykykultuurissa ostetaan tupakkaa ja suklaata, sekä mekaaninen pienoisnukketeatteri (1). (Viimeisessä artikkelissa näyttämö liikkui eteenpäin, nukkehahmot kääntyivät ja liikkuivat, ovet avautuivat ja sulkeutuivat, tulet paloivat pienillä alttareilla ja niin edelleen.)

Aleksandriassa 200 eKr. elänyt tähtitieteilijä Eratosthenes päätteli auringon asemasta eri paikoissa eri aikoihin, että maapallon - siis pallon - ympärysmitta oli 250 000 stadionia. Kyseessä on selvästi pyöristys. Omissa yksiköissämme kyseinen luku vastaa 46 250 kilometriä. Tarkemmissa laskelmissaan Eratosthenes päätyi myöhemmin lukuun, jonka virhe nykymittausten 40 010 kilometriin on stadionin pituudesta riippuen vain 300-700 km. Eurooppalaiset löytöretkeilijät joutuivat monesti harhaan juuri siksi, että he aliarvioivat etäisyyksiä. Maapallon ruutuverkko on peräisin juuri Eratostheneeltä, ja sen viivoja kutsutaan nykyään leveys- ja pituusasteiksi.

Rooman valtakuntaa halkoi ajanlaskumme alussa arviosta riippuen 100 000 - 300 000 kilometrin tieverkko. Asfalttia lukuun ottamatta nykyaikaisinkin moottoritie rakennetaan muinaisten roomalaisten teiden tapaan. Monia roomalaisten teitä käytetään sitä paitsi edelleen. Päälle on laskettu ohut asfalttikerros, mutta varsinainen perusta on yhtä tukeva kuin 2000 vuotta sitten. Roomalaisten teiden tukevuuden salaisuus on siis perusta, jonka syvyys oli usein yli metrin. Rooman romahdettua noin vuonna 400 jKr. tienrakennustaito rappeutui, kunnes ranskalaiset elvyttivät sen 1600-luvulla. Mitään uutta tekniikkaan ei tuotu ennen 1800-lukua (2). Ikuisessa kaupungissa Roomassa oli keisarien aikaan 1200 suihkulähdettä ja katukuvaan kuuluivat jopa 5-kerroksiset kerrostalot.

Domus aurea oli erään kokohullun keisarin nerokkaan megalomaaninen suunnitelma. Sitä ympäröivät ihmeelliset puutarhat, keinotekoiset järvet ja suuret terassit. Eräässä palatsin juhlasaleista oli tähtitaivasta kuvaava katto, joka suuren koneiston avulla oli pyörivässä liikkeessä yötä päivää ja pystyi lähettämään alas kuuroittain parfyymia milloin vain haluttiin.

Antiikin roomalaisilla oli kenttäkäytössä niin nuolia kuin kiviäkin ampuvia, torsio-, pronssijousia käyttäviä, paineilmalla toimivia, ynnä jatkuvasti ampuvia katapultteja. Edelleen he rakensivat kylpylöitä miehittämillensä alueille aina Iso-Britanniaa myöden. Putket lähtivät säiliöistä, joihin vesi tuli akvedukteja pitkin. Tästä voidaan päätellä roomalaisten tunteneen hyvin veden ominaisuudet. Pergamonin kaupunki oli tunnettu temppeleistään, veistoksistaan sekä kirjastostaan, jonka tekstit oli kirjoitettu pergamentille. 2000 vuotta sitten kaupungissa oli myös käytössä painevesijärjestelmä. Putkijärjestelmän täytyi olla vahva, koska se pystyi kuljettamaan Pergamoniin vettä 45 litraa sekunnissa eli 4 miljoonaa litraa vuorokaudessa. 190 metrin korkeuseron vuoksi suurin mahdollinen paine oli 20 ilmakehää ja koko kolmen kilometrin putken jokaisen osan on täytynyt kestää tämä paine. Putkea edelsi 42 kilometrin mittainen akvedukti-johto. Viemäreihin taas osattiin rakentaa pyörteitä aikaansaavia esteitä, joka vähensi tulvintaa ja tukkeutumisia (3, 1). Vaikka vesi kulkikin paineputkistossa, eivät kaikki periferian putket kuitenkaan vieneet Roomaan.

Akustiikassa antiikin teatterinrakentajat voittavat aivan nykyaikaa lukuunottamatta myöhempien aikojen aikaansaannokset. He tiesivät yllättävän paljon ääniaalloista, kaiusta ja interferenssistä. Eri äänilajeihin viritettyjä keramiikka- tai pronssimaljakoita oli asetettu penkkien alle tarkoin määrätyn järjestelmän mukaan, jolloin ne toimivat kaikupohjana näyttelijöiden äänille (4). Kreikkalaisessa teatterissa oli paljon teknisiä laitteita. Muuan laite, nimeltään mekhanee, näyttää olleen jonkinlainen nostokurki ja sen avulla näyttämölle tuotiin leijailevia jumalia. Laitteen latinankielinen nimi machina on niin ikään vakiintunut sivistyskieliin.

Meidän tapaamme antiikissa harrastettiin myös "ruumiinkulttuuria". Yleisö tuli soikionmuotoiseen Colosseumin teatteriin sisään 66 portista ja jakautui 45 000 numeroidulle istumapaikalle ja 5000 seisomapaikalle. Niiltä he katselivat julmia kisoja, joita järjestettiin 3600 m2 kokoisella areenalla. Yleisön suojana auringonpaisteelta oli suuri joukko pitkiä kangaskaistaleita, jotka levitettiin katsomon ylle. Hiekan peittämän areenan olla olivat tilat gladiaattoreille ja villieläimille. Siellä oli myös koneistoa ja varusteistoa teatteritehosteita yms. varten. Joidenkin historioitsijoiden mukaan areena voitiin jopa täyttää vedellä (5). (Elo ennen antibioottejakaan ei ollut aina nostalgista. Pääsemme ehkä kokeilemaan uudestaan vielä tätäkin, jos resistantit gram-negatiiviset bakut pääsevät yleistymään lääkeyhtiöiden ja yliopistojen keskitettyä viimeiset 30 vuotta resurssejaan taloudellisesti kannattavampien syöpä- ja tulehduslääkkeitten tutkimukseen.)

Tarinat Daidaloksesta ovat antiikin sci-fiä. Kyseinen ateenalainen keksijä keksi legendan mukaan mm. kiilan, kirveen, vintturin, vivun ja purjeen. Hänen myös tarinoitiin rakentaneen patsaita jotka kykenivät liikkumaan ja näyttivät eläviltä. Nykyään vastaavia rakennelmia kutsuttaisiin kai roboteiksi. Pojallensa Ikarokselle Daidalos rakensi tarinoissa lentokojeen ja kuningas Minokselle labyrintin. Villit ideat toteutetaan ensin papyruksella nykyisessäkin tieteiskirjallisuudessa, kuten Arthur C. Clarken The Exploration of Space osoittaa.

Kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua oli tavallista, että kaleerilaivojen soutajien penkit oli rasvattu liukkaiksi. Lisäksi soutajien lannevaatteiden takaosaan oli ommeltu kiinni öljytty tyyny. Antiikin kreikkalaisten tekniikka oli unohduksissa aina vuoteen 1850 asti, jolloin kilpasoutajat ottivat täsmälleen saman tekniikan käyttöönsä. Vasta jokunen vuosikymmen sitten soutupenkki asetettiin kiskolle (6).

Antiikin olympialaiset heräteltiin eloon yli puolentoista tuhannen vuoden tauon jälkeen. Alkuperäisissä kilpailuissa varaslähdöt estettiin mekaanisella järjestelmällä. Juoksivat asettuivat pitkään riviin starttikivelle ja rivin eteen vyötärön korkeudelle oli jännitetty köysi, joka putosi nopeasti alas vipujärjestelmällä.

Vanha Kiina oli innovatiivinen. Siellä keksittiin paitsi ruuti ja kompassi, myös makaroni. Go ja erilaiset shakkipelit ovat pelkistettyjä, parhaita – ja vanhimpia lautapelejä. Kiinalainen kronikka ajalta noin 2600 eKr. kertoo laitteesta nimeltä Fse-nam eli "etelän osoittaja", jolla suunnistettiin suurilla tasankoalueilla. Laite oli rakennettu puulaatikkoon kaksipyöräisten vaunujen vetoaisojen väliin. Laatikossa oli magneettirauta ja puuhahmo, jonka ojennettu käsivarsi viittasi etelään. Kolumbus ei olisi koskaan päässyt uuteen maailmaan ilman kompassia ja lähtöpäivänään Espanjasta ilman omaisuuttaan karkotettuja juutalaisia navigaattoreitaan. Asian tekee ironiseksi se, että Meksikon alkuasukkaat olivat käyttäneet magneettikompassia jo vuosituhansia (7). Kreikkalaiset käyttivät magneettikiviä suunnistukseen ainakin 500-luvulla eKr.Vanhojen merimiesten navigointitaitoa ei ole enää tapana mennä aliarvioimaan joidenkin hyvin tarkkojen muinaisten merikarttojen paljastuttua. Ruudin ohella kiinalaisiin keksintöihin tuhannen vuoden takaa lukeutuvat mm. posliini, paperi, höyrykone, laskuvarjo, riippuliidin, tulitikut, kompassi, kymmenjärjestelmä, mekaaninen kello, kirjapaino (yli 400 000 merkkiä), liukuhihna, raketti, riippusilta, aura, kylvökone, maailman suurimmat puulaivat, länget, jalustimet, golf-peli, haarniskat, nivelkytkin, vesivoiman eri muodot, siipiratas, taikalyhty, peräsin sekä monet lääkkeet.

Paras suurennuslasi on ns. asfäärinen linssi. Sen keksijänä on pidetty filosofi Rene Descartes’ta, joka kuvasi sen toimintaperiaatteen vuonna 1637. Viikinkien asuinsijoilta Gotlannista on löytynyt 1000-1100-luvuilta jKr. peräisin olevia vuorikristallista hiottuja linssejä, jotka ovat täsmälleen samanmuotoisia. Asfäärinen eli halkaistun soikion muotoinen linssi kohdistaa valon tarkasti yhteen pisteeseen, joten se mm. suurentaa tekstin terävänä ja on tehokas polttolasina. Linssit ovat symmetrialtaan hämmästyttävää tasoa ja ne on tehty sorvilla (8).

Roomalaiset olivat muinaisten egyptiläisten tapaan ihastuneita myrkkyihin. Roomalainen Mithridates osasi valmistaa ankoissaan ym. vastamyrkkyä, joka vaikutti näköjään lähes kaikkeen mahdolliseen. Me kutsumme samoja aineita vasta-aineiksi, mutta tuotamme niitä yleensä kaneissa ja hiirissä.

Muita esimerkkejä muinaistekniikasta ovat hyvin vanhaksi määritellystä kalliosta löydetty keraamisista aineista ja metallista rakennettu sytytin (9) tai Kreikan rannikolta Egeanmerestä vuonna 1900 nostetusta, noin 2000 vuotta vanhasta hylystä löydetty analoginen "tietokone". Koneesta voisi käyttää mitä tahansa nimeä, koska kukaan ei tiedä varmuudella mitä sillä tehtiin. On arveltu, että metallista valmistettua kojetta käytettiin navigointiin. Sen hienostuneisuudesta kertoo hammaspyörien tasauspyörästö. Mekanismi "keksittiin" vasta modernilla ajalla (10). Koko laite muodostuu noin 40:stä pohjalaattaan kiinnitetystä hammasrattaasta, yhdeksästä säädettävästä asteikosta ja kolmesta akselista. Mitä tahansa kojeella mitattiinkin, sanotaan sen tarkkuutta hämmästyttäväksi. 40 hammasratasta, joiden keskuspyörästössä on 240 1,3 mm:n korkuista hammasta, antaa vain 1/10 mm:n poikkeamia (11). Antiikin tutkijat ovat perinteisesti arvelleet, etteivät helleenit olleet kovin kiinnostuneita kokeellisesta tieteestä. Mitenköhän hyviä he sitten olivat varsinaisessa leipälajissaan?

Synti- ja syyllisyyskysymyksen kanssa kreikkalainen maailma taas askarteli vain vähän. Siten Uudessa Testamentissa on täytynyt tyytyä vain yhteen syntiä ilmaisevaan käsitteeseen, joka ei paljasta mitenkään synnin tyypillist äolemusta. Kreikkalainen käsite hamartanoo tarkoittaa harhautumista, erehtymistä ja lain rikkomista. hepreassa sitä vastoin on useita syntiä tarkoittavia käsitteitä kuten het, iavoon, pesha, resha, aavel, averaa ja aaven.

Vanhoissa minoalaisten ja parttilaisten kulttuureissa tunnettiin mitä ilmeisimmin paristo. Toiset arvelevat, että 2000 vuotta vanhat saviastiat oli tarkoitettu siunauskirjoitusten säilytyspaikaksi. Esine toimii kuitenkin paristona, kun siihen pannaan nestettä. Toisin kuin moderneissa hiili-sinkki-pattereissa, "minocelleissä" elektrodeina olivat kupari ja rauta (12). Mihin esi-isät paristoaan käyttivät, onkin jo eri kysymys. On veikattu, että sähköparistoilla annettiin paikallispuudutusta sairaanhoidossa tai vaihtoehtoisesti kullattiin pieniä esineitä. Ottaen huomioon miten vaikeasti tällaiset esineet säilyvät, voi minoalaisten mukana olettaa labyrintin jättihärkien maatuessa myös ruostuneen vastaavia spektaakkeleita.

Denderan temppelin seinäkaiverruksiin on mitä ilmeisimmin ikuistettu filamenttiset sähkölamput samoin kuin Intian korkeakulttuurin vanhimpiin buddhalaistemppeleihin. Egyptin valon jumala oli Hathor (Isis) ja vastaavia lamppuja säteineen on kuvattu Hathoria esittävissä kuvissa. Alunperin sähköjohtoja eristettiin koverrettujen papujen avulla ennen siirtymistä puuvillan käyttöön eristeenä. Kirkkoisä Augustinus taas kritisoi Jumalan kaupunki -kirjassaanVenuksen temppelin myrskyssä ja sateessakin palavaa lamppua demonien ja ihmisten taikuuden kojeeksi. Augustinus kuitenkin kuvailee kyseistä epäjumalan temppelin asbesti-hiili -kapistusta tekniikan puolesta. Sähköinsinööri John B. Varity arvelee kirjassaan Electricity up to Date for Light, Power, and Traction:  "Although the study of Electricity has only been developed within the last century, there is no doubt that its existence was known to the civilized world of 2000 years ago.  It may well be that Electricity was the magic of the Ancients, and that Tullus Hostilius, who, according to the Roman myth, incurred the wrath of Jove for practicing magical arts and was struck dead with a thunderbolt, may have met a more prosaic end through receiving a fatal shock while experimenting with a high pressure current."

Italian keskiosien etruskit osasivat asettaa hampaiden kultakruunuja jo 700-500 eKr. He söivät myös tekohampailla korvaten menetetyt hampaansa eläinten hampailla, jotka kiinnitettiin kultaisiin nastoihin (13). (Mikä muuten lienee ollut asteen ergonomisempaa kuin toisen Rooseveltin puiset tekohampaat.) Vanhimmat kirurgiset operaatiot suoritettiin kivikaudella. Joidenkin säilyneiden kallojen arpikudoksista näkyy, että arviolta jo 7000 vuotta sitten suoritettiin suuria kalloleikkauksia - joissa potilas siis jäi henkiin (14). Peräsuolentähystykseen tarvittavat välineet kopiotiin pari sataa vuotta sitten roomalaisilta (15). Kirjoitustaidon ohella myös nuottikirjoituksen ja musiikin suhteen tendenssi on ollut lykätä ilmiön alkua aina varhaisemmalle ja varhaisemmalle ajalle (16). On olemassa instrumentteja, jotka eivät ole muuttuneet käytännössä mitenkään muinaisista soittimista. Harppu keksittiin kolmannella vuosituhannella eKr. ja nuoren Tutankhamonin haudasta ajalta 1320 eKr. on löydetty mm. hopeatrumpetteja. Kiinasta tunnetaan ripustettuja kivikelloja ajalta 1500 eKr.

Kemia-sanan etymologian arvellaan juontavan juurensa Egyptin mustaan "Kemin maahan", joka oli paikallisten kotikonnuistaan käyttämä nimi. (Huolimatta siitä, että Mika Waltari oli kotoisin Keminmaalta.) Egyptiläiset kaunistivat itseään synteettisillä aineilla. Faaraoiden alamaiset laittoivat itseänsä valkoisilla, vihreillä, harmailla tai mustilla väriaineilla, joita saatiin pääasiassa lyijy-yhdisteistä. Niihin lisättiin erilaisia kasvi- ja eläinpohjaisia aineita kuten pihkaa tai mehiläisvahaa. Tummaa lyijyhohdetta, valkoista serusiittia, laurioniittia ja fosgeniittia esiintyy luonnossa niin vähän, ettei niitä olisi riittänyt kauneudenhoitoon vuosituhannen ajaksi, jos ne olisi pitänyt hankkia louhimalla ja uuttamalla. Pakkelit on siis mitä ilmeisimmin valmistettu keinotekoisesti. Plinius vanhempi kuvaa useasti toistettua koesarjaa, jossa "puhdistettu hopeavaahto" (lyijyoksidi) murskattiin ja sekoitettiin meriveteen ja toisinaan natroniin (mikä sisältää paljon natriumkarbonaattia), sekä lopuksi vielä suodatettiin. Reseptin rekonstruointi on onnistunut laboratoriossa ja tutkimus osoittaa Egyptin kemistien hallinneen toistettavasti yli kuukaudenkin kestäviä menetelmiä, joiden kehittely on ollut vaativaa. Aineita käytettiin pääasiassa hiusten pesuun ja silmä- tai ihotautien lääkkeeksi.

Egyptiläiset eivät käyttäneetkään oluen valmistuksessa hapatetun leivän muruja, kuten oli otaksuttu. Heidän panimotaitonsa näyttää olleen paljon arvioitua parempi. Karkeaksi jauhettu vehnä ja mallas suodatettiin ja siitä saatuun nesteeseen sekoitettiin tuoreita maltaita, jonka jälkeen alkoi käymisvaihe. Eräs skotlantilainen panimo on ottanut muinaisen protokollan uudelleen käyttöön.

Hammastahnan keksi ainakin roomalainen lääkäri Scribonius Largus noin vuonna 100 jKr. Hänen seoksessaan oli etikkaa, hunajaa, suolaa ja murskattua lasia (17). Ensimmäisen varmuus- eli lieriölukon patentoi amerikkalainen Linus Yale vuonna 1948 tutkittuaan Egyptin pyramideista löydettyjä 4000 vuotta vanhoja lieriöperiaatteella toimivia puulukkoja.

Vanhin arkeologien tuntema hajuste on sekin peräisin Egyptistä, viidennen dynastian ajalta (2498-2345 eKr.), mutta on oletettavaa, että parfyymejä käytettiin jo aikaisemmin. Haudasta löytyneissä hajuvesipulloissa on haistamma vielä aavistus alkuperäisten tuoksujen aromista. Hajuvedet keksittiin uudestaan renessanssiajan Ranskassa ja saavuttivat kukoistuksensa Ludvig XV:n aikana (18). (Aurinkokuninkaan hienostelevassa hovissa syötiin muuten sormin.) Renessanssi tarkoittaakin antiikin perinnön uudelleen löytämistä. Von Däniken & Co. saavat UFO-jutuilleen aineistoa alkukulttuurien jälkeenjääneistä rakennelmista ja mm. läpi maailman kulkevasta samasta pyramiditeemasta.

Ihmisiä kummastuttavat pyrofylliittilouhimoiden kaivosmiesten Etelä-Afrikasta 2800 Mrv (miljoonaa radioaktiivista vuotta) vanhasta prekambrin kerrostumasta löydetyt 3-5 cm läpimittaiset, usein rihlatut metallipallot. Palloja on löydetty yli sata viimeisten 20 vuoden kuluessa ja joissakin palloissa on täydelliset yhdensuuntaiset uurteet ympärillään. Pallojen ulkopinta on hieman normiterästä kovempaa ja ydin pehmeätä ja sienimäistä, puuhiiltä muistuttavaa ainetta. Löydettäessään pallot ovat usein yksin (19, 20). Sittemmin niiden muodostumiselle on kuitenkin kyetty antamaan geologisia selityksiä: http://en.wikipedia.org/wiki/Klerksdorp_sphere; http://www.talkorigins.org/faqs/mom/spheres.html

Alan kirjallisuudessa tällaisia löytöjä kutsutaan nimellä OOPArts, Out Of Place Artifacts.

 

Jäämies Ötz

"Sokerina" pohjalla on Ötzin laaksosta, tarkalleen Italian ja Itävallan Alppien rajalta vuonna 1991 löytynyt muumio. Ihmemies Ötziä kutsutaan viime vuosisadan merkittävämmäksi arkeologiseksi löydöksi. C-14 määrityksen perusteella tutkijat arvelevat Ötzin kuolleen 4500-5300 vuotta sitten, jolloin kyseessä olisi vanhin ehjänä löydetty ihminen. Mitä tulee hiilikellon ongelmiin suhteessa viimeisten parinsadan vuoden aikana havaittuun magneettikentän kiistattomaan up-to 15 % heikkenemiseen, niin C-14 syntyy lähinnä ilmakehän typestä, joka rikkoutuu maata kohtaavan säteilyn vaikutuksesta. Maan magneettikenttä on 150 vuoden aikana heikentynyt 15 %. Kenttä näyttäisi heikkenevän 5% vuosisadassa ja arkeologien mukaan kenttä oli 40% vahvempi v. 1000 jKr. Magneettikenttä on parametri joka suojaa maata – ja vähentää C-14:n syntyä. Rappeutumisparadigmassa C-14:ää ei olisi ennen muodostunut niin paljon ja eliöt olisivat näyttäneet jo kuolinhetkellään vanhemmilta.

Löytö on siksi merkittävä, että kun yleensä muumiot löydetään hautamonumenteista vuosikausia pyntättyinä sitäkin pidemmälle retkelleen, tämä mies kuoli yllättäen arkisissa varusteissaan, ilmeisesti saatuaan nuolesta selkäänsä. Vainajaa on yhdeksän viime vuoden aikana käyty läpi monilla tutkimusinstrumenteilla massaspektrometrista elektronimikroskooppiin ja PCR:ään. (Tosin ilman kunnon koordinaatiota bio- ja muiden tieteenalojen tai eri maiden kesken.) Kuolinsyy on silti jäänyt epävarmaksi vaikka miehen selässä oli nuolenkärki, koska myös keuhkot olivat täyttyneet nesteellä.

Karvaisen kivikauden ihmisen piti olla pukeutunut karkeaan vuotaan ja heilutella ryhmysauvaa, vaan toisin kävi. Noin 165 cm pitkä Ötzi lienee ollut metsästäjä ja sekä valmistanut että huoltanut itse aseensa ja työkalunsa. Tuolloin kevyeen kenttävarustukseen kuuluivat näpistelevien patikoijien jälkeenkin seuraavat artikkelit: varsin taitavasti valettu "kivikautinen" kuparikirves (varsi 60 cm, terä 10 cm); pora; 13-senttinen puu/piikivitikari; terotusvälineet; kaksi sylinterinmuotoista tuohiastiaa; piirtohiilen tykötarpeita; puusta, ruohosta ja nahasta punottu selkäreppu; jousipyssy; 14 nuolella varustettu nuoliviini, sekä raaputin joka paljastui niin monikäyttöiseksi, että harrastelija-paleoantropologi voisi pitää sitä Victorinox-linkkuveitsen kantamuotona.

Euroopan parhaasta jousipuusta marjakuusesta tehty kaaripyssy on noin 180 senttiä pitkä ja lumimiehen kuollessa se oli keskeneräinen. Siitä puuttuvat mm. jousta paikallaan pitävät rihlat. Neljästätoista nuolesta vain kaksi oli tehty valmiiksi piikivipäineen ja pyrstösulkineen. Kolmiomaisen, varteen lovetun piikärjen kiinnitys on vielä varmistettu puutervalla ja narulla. Nuolikotelo pystyttiin ilmeisesti sulkemaan sekä päästä että sivulta. Valmiista nuolista käy ilmi, että kivikauden mies tunsi ballistiset periaatteet. Hieman käyrät sulat oli kiinnitetty koivutervapiellä vinottain toisiinsa nähden, jolloin nuoli pyörii ilmassa ympäri lennon aikana. Ammuksen pyöriessä pituusakselinsa ympäri lennon aikana, se pääsee suurempaan tarkkuuteen ja pidempään kantamaan. Nuolten piikärjet kiinnitettiin varteen todennäköisesti puista saadulla liimamaisella luonnonhartsilla. Kun jousen kaarta tutkittiin laboratoriossa, havaittiin, että se oli kauttaaltaan veressä - kuivunut veri näet suojaa kosteudelta, jolloin jousi säilyttää ampumaominaisuutensa myös sadesäällä. Jousen nuolet upposivat laskelmien mukaan jopa 30 cm syvälle saaliseläimeen. Ötzin hiusten kuparijäämät osoittavat, että mies oli ollut itse tekemisissä kuparin kanssa, mahdollisesti hän oli valmistanut omakätisesti kirveensä.

Hämmennystä on herättänyt myös se seikka, että jäämiehen iholla on kaikkiaan 47 pientä tatuointia kiinalaisten akupunktiopisteiden kohdalla vaatteiden alla alaselässä, pohkeissa, vasemmassa polvessa, nilkassa ja vasemmassa käsivarressa. Muodoltaan tatuoinnit ovat joko viivarykelmiä tai rasteja ja ne sijaitsevat kohdissa, joissa saattaa olla merkkejä nivelten kulumisesta. (Hoitotaidon ei tarvitse olla peräisin Kiinasta, vaan on luultavampaa, että akupunktuuri oli muinoin yleinen hoitokeino eri puolilla maapalloa.) Ötzin puku oli tilkuista tehtyä hirven- ja vuohennahkaa. Nahkapuvun päällä oli punotusta ruohosta ja korsikimpuista tehty takki, jollaisia Alppien paimenet käyttivät tämän vuosisadan alkuun saakka. Päässä oli nahkalakki ja jalassa heinällä vuoratut nahkasaappaat sekä nahkasukat, jotka pysyivät ylhäällä vyöllä. Sama vyö piti ylhäällä myös nahasta tehdyt alushousut ja esiliinamaisen aluspaidan. Vaatteet oli tehty eri eläinten, kuten saksanhirven, alppikauriin ja kesyvuohen nahasta, ja niiden saumat olivat siistit. Karhunturkispäähine lienee tuonut arvonantoa tuonaikaisessa yhteisössä. Mukana kulki myös mahdollisesti tulentekovälineinä käytetyt piikivet. Ötzi oli ajanut partansa ja leikannut hiuksensa. Ötzin vyöllään kantama globaalisesti luonnonlääkinnässä käytettyjen kääpäesineiden kokoelma on eräs lisäselvityksiä kaipaava seikka – tietenkin partavesimerkin ohella. (Ötz-viitteet.)

Sen paremmin ihmisen älykkyydestä kuin rikollisista taipumuksistakaan ei enää ole tapana tehdä kovin suorasukaisia johtopäätöksiä pelkän kallon perusteella. Ötzin kallontilavuus oli joka tapauksessa 1500-1560 cm3, ja sillä sijoitutaan samoille sijoille nykyihmisen kanssa (mutta hävitään niukasti Neandertalin ihmiselle). Moni teknokratian käppyrä on kääntynyt eksponentiaaliseksi viimeisten 200 vuoden mittaan. Jos lähtökitka on suurempi kuin liikekitka ja kulttuurin kokonaisenergia potentiaalin ja kinetiikan summa, piirtyy implikaationuolen oikealle puolelle siitä huolimatta kysymys: Oliko tämä vanhin tuntemamme ihminen sittenkään meitä alemmalla henkisellä tasolla? Koska Homo habilis tarkoittaa taitavaa ja Homo sapiens viisasta, tarkoittaa Homo sapiens sapiens sitten kait itse itseään komentaen viisaan viisasta tai rikkiviisasta. Kulttuurievoluution rojut periytyvät ihmiskunnan kapioarkussa eteenpäin, mutta miten on loppujen lopuksi biologisina yksilöinä kunnostautumisemme laita? (Katso Kuva 1.) - Dr. Flinstone, I Postsume?

Muinaisen ihmisen jälkipolville dokumentoimia kuvia, kaiverruksia, valumuotteja, mosaiikkeja ja kalliomaalauksia elävistä dinosauruksista ("dinoglyfit"): http://www.helsinki.fi/~pjojala/Dinoglyphs.htm

Evankeliumi Eläinradan mukaan: Tiesitkö että juutalaisen kalenterin kuukaudet tunnetaan nykyään horoskooppeina? Alunperin Eläinradan 12 pääkuviota ja 3x12 dekaania ennustivat kuitenkin koko ihmiskunnan pelastushistoriaa ja olivat teologisen pedagogiikan apuväline. Tämä perinne on vanhin raamatullinen profetia ajalta ennen Vedenpaisumuksen alkukatastrofia, johon sekä Israel (Jaakob) että Mooses 12 poikaansa ja 12 sukukuntaa kuolinvuoteeltaan siunatessaan testamentissaan viittasivat. Ensimmäisten korkeakulttuurien voisi väittää käyttäneen samoja teemoja, koska vedenpaisumus tuhosi Kadonneen Maailman teknologian, mutta ei sen piirrustuksia. Lisää aiheesta mazzarotheista alias zodiaceista alias Eläinradan tähtikuvioiden alkuperäisestä pelastushistoriallisesta symboliikasta:

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Horoskoopit.htm

Kuva 1. Tapahtuipa kerran laboratoriossa
1. JG Landels, Antiikin insinööritaito. Insinööritieto Oy 1985.
2. Tieteen kuvalehti 7/1993 s. 28-31
3. Tieteen kuvalehti 7/1987 s. 42-45
4. Vitruvius, De Architectura, 5. kirja.
5. Tieteen kuvalehti 10/1993 s. 59
6. Tieteen kuvalehti 14/1996 s. 61
7. Tieteen kuvalehti 9/1994 s. 62
8. Tieteen kuvalehti 13/1999 s. 17
9. Brad Steiger, Were Ancient Scientists Really Tuned to Today? Parade, March 4, 1979, s.10
The Seminal Science, Mosaic May/June 1978, s. 2-8
10. Donald E. Chittick (1997), The Puzzle of the Ancient Man
11. Paul T. Keyser, The Purpose of the Parthian Galvanic Cells: A First-Century A.D. Electric Battery Used for Analgesia. Journal of Near Eastern Studies 52 no. 2 (1993) s. 98
12. Tieteen kuvalehti 12/1995 s. 8
13. Tieteen kuvalehti 4/98 s. 7
14. Tieteen kuvalehti 4/1998 s. 64
15. Neandertal noisemaker, Science News, November 23, 1996, s. 328
16. Tieteen kuvalehti 10/1993 s. 22
17. Tieteen kuvalehti 14/1996 s. 5
18. Tieteen kuvalehti 4/1995 s. 66-67
19. Michael Cremo ja Richard Thompson, Forbidden Archeology. San Diego, Govardhan Hill Publishing, 1993
 

Ötz:

Tieteen kuvalehti 11/1993 s. 68-73
Tiede 2000 8/1995 s. 4-9
Tieteen kuvalehti 9/1999 s. 54-59
Bahn PG ja Everett K (1993). Iceman in the cold of a day. Nature 362, 11-12
Baroni C ja Orombelli G (1996). The Alpine "Iceman and Holocene Climatic Change. Quaternary Research 46, 78-83
Handt O ym. (1994). Molecular Genetic Analyses of the Tyrolean Ice Man. Science 264, 1775-1778
Haselwandter K ja Ebner MR (1994). Further evidence in support of the authenticity of microorganisms believed to have survived for 5300 years. FEMS Microbiology Letters 120, 11-12
Nedden D ym. (1994). New Findings on the Tyrolean "Ice Man": Archaelogical and CT-Body Analysis Suggest Personal Disaster Before Death. J Archael Sci 21, 809-818
Rolla F, Sassaroli S ja Ubaldi M (1995). Molecular Phylogeny of the fungy of the Iceman’s grass clothing. Curr Genet 28, 289-297
Seidler H ym. (1992). Some Anthropological Aspects of the Prehistoric Tyrolean Ice Man. Science 258, 455-457

Oikoluettu ja pidennettyHelsingin yliopiston biotieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Helix ry:n julkaiseman Vapaa Radikaalin numerosta 3/00.
Esitetyt mielipiteet eivät sellaisenaan edusta Helixin virallista kantaa. 
 
Pauli.Ojala@gmail.com

Myöhemmin lisätty kuvaliite: Kielletty arkeologia (Forbidden Archeology), Oop-Arts (Out-of-Place Artefacts).

 

Pikkupoika löysi näköjään Ukko-Nooan lehmänkellon 300 "miljooonan" vuoden ikäisen hiilikerrostuman sisältä:
http://www.icr.org/article/5146/

Anomalous fossil

Fossils are normally found loosely in the order predicted by the geologic column, which maps the earth's strata. This chart, which can be found in all treatments of the subject, is presented as a column of fossils, with the earliest at the bottom and the most recent at the top. But in reality it is only a column of proposed evolutionary development.

The fossil order, such as it is, could just as well (or better) fit the progression of encroaching Flood waters. In the lowest levels are found marine invertebrates. Increasing heights (not more recent time periods) bring fossils that lived along the shore, followed by more terrestrial sediments and fossils. The ordering trend is not due to evolutionary development, but to global Flood inundation.

There are, of course, many fossils that could fit in any/all time periods. For instance, clams, in great variety, are found in virtually every layer containing multi-celled fossils, and they are alive today. Clams may vary according to their environment, but they are still clams. Remember--variety is not evolution. There are some fossils, however, that cannot be made to fit the evolutionary timeline at all. Such fossils, called anomalous fossils, are found in layers totally out of kilter with evolution.

The most startling such evidence is human artifacts, such as the bronze bell shown here. It was encased in a large piece of coal. Standard dating of the bituminous coal seam from which it was taken dates it from the Carboniferous Period, approximately 300 million years old. Certainly no human artifact could reside in such "ancient" strata. This "fossil" is anomalous indeed.

The boy who found it in the 1940s discovered it while shoveling coal into his home's furnace. One chunk, about 15 inches by 20 inches in area and 6 inches thick, was too large, and when he broke it a metal object protruded. Diligence completely removed all coal from the bell, which had a two-inch stem between the bell and a "human-like" figure on top--a man in a kneeling position, with arms and wings. Records show the coal had been excavated from a shallow mine near his home in Buckhannon, West Virginia.

The discoverer attended an ICR seminar in the mid 1970s with his amazing find. I asked if ICR could perform some tests on it. It migrated with me to Oklahoma University in 1975, where I remained on the faculty until 1984 and had access to numerous analytical devices and experts in several fields to help analyze the bell.

Nuclear Activation Analysis determined it to be primarily of bronze with a curious admixture of zinc. A micro probe showed no residual traces of coal. Historians compared the bell to artifacts from "all" cultures, and concluded the most similar artifact was from ancient Babel, with the figurine representing a pagan god. Both have a "horn" (broken on the bell) and wings. The face on both is eerily similar. A convention of bell experts did not know its place of origin, although some felt there was a similarity to semi-ancient bells made in India. Their suggestion was that some early American dropped a foreign bell down a well, to be incorporated into the coal.

But what about the Flood? While processes operating during the Flood would have destroyed most artifacts, there is a possibility metallic objects could have survived, and people before the Flood did work with metal. Coal comes from land plants, and it would be conceivable that a metallic, human artifact could survive. There have been several artifacts like this one found, but all are poorly documented and therefore unusable. I would never use questionable evidence for creation and the Flood without a disclaimer. I present this one here because the possibility is so intriguing.

http://www.mcremo.com/mysterious.htm; www.clearwisdom.net; Etelä-Afrikan malmin seasta löydetyt rautapallot
 

 http://blogs.elcorreodigital.com/index.php/magonia/2006/11/30/descifran_la_maquina_de_antiquitera; http://javarm.blogalia.com/historias/45017

www.biblebelievers.org.au/images/hamrpc.jpg

Perun Sacsahuaman palapelimuurit ilman laastia; Olmec Head Statues; Chichen Itza Plaque; Costa Rican kivipalloja; USAlaista tekniikkaa "500 000 vuoden" ikäisen geodin sisältä.

http://www.ancientskyscraper.com/

 

www.sentex.net/~tcc/ppp1.html www.sentex.net/~tcc/ppp1.html www.sentex.net/~tcc/ppp1.html www.sentex.net/~tcc/ppp1.html

Huom! Edellä mainitut 3 kuvasarjaa ovat kiistanalaisia ja osaa niistä on syytetty keinotekoisiksi huijauksiksi: http://www.omniology.com/GLEN-ROSE.html

NOTE! Some of the fused figures in the last 3 pages of Ooparts are controversial should be addressed with extra caution and not propagated as authentic artefacts!

Muita lähteitä (www.ancientskyscraper.com)

Adam, Jean-Pierre & Blanc, Nicole, Les Sept Merveilles du Monde (The Seven Wonders of the World), Paris 1989                                        
Adams, W. H. Davenport, Lighthouses and Lightships: A Descriptive and Historical Account of Their Mode of Construction and Organization, London 1871
Adler, Marcus N., The Itinerary of Benjamin Tudela, London 1907
Alberti, Leon Battista, The Ten Books of Architecture, The 1755 Leoni Edition, a reprint, N. Y. 1986
Barrett, Douglas, Sculptures from Amaravati in the British Museum, London 1954
Barton, George A., Archaeology and the Bible, Philadelphia 1916
Berlitz, Charles, Charles Berlitz’s World of the Odd and the Awesome, New York 1991
Blavatsky, H. P., Isis Unveiled: A Master-Key to the Mysteries of Ancient and Modern Science and Theology, 2 volumes. N. Y. 1877
Bombaugh, C. C., Gleanings from the Harvest-Fields of Literature, Science, and Art, Baltimore 1860; Gleanings for the Curious from the Harvest-Fields of Literature, (unabridged edition) Hartford, Connecticut 1875
Bouvier, Hannah M., Familiar Astronomy, Philadelphia 1857
Breasted, James Henry, A History of Egypt from the Earliest Times to the Persian Conquest, N. Y. 1905 & 1951
Breccia, Ev.,  Alexandrea ad Ægyptum, A Guide to the Ancient and Modern Town, and to its Graeco Roman Museum, Bergamo, 1922
Brennan, Herbie, The Secret History of Ancient Egypt, New York 2001
Brodrick, M. &  A, A, Morton,  A Concise Dictionary of Egyptian Archaeology,  London 1902
Brugsch-Bey, Heinrich, Egypt Under the Pharaohs, History Derived Entirely From the Monuments, London 1902
Brumbaugh, Robert S., Ancient Greek Gadgets and Machines, New York 1966
Budge, E. A. Wallis, An Egyptian Hieroglyphic Dictionary (a Dover reprint) in 2 Volumes, N.Y. 1978, Book of the Glory of Kings, London 1932, The Book of the Dead (a 1967 Dover reprint), London 1895, The Gods of the Egyptians, (a Dover reprint), 2 Volumes, New York 1969
Bunson, Margaret, The Encyclopedia of Ancient Egypt, New York 1991
Burgess, Jas., The Buddhist Stupas of Amaravati and Jaggayyapeta in the Krishna District, Madras Presidency, surveyed in 1882, (a reprint), New Delhi 1996
Burritt, Elijah H., Geography of the Heavens and Class-book of Astronomy, New York 1872
Butler, Alfred J., The Arab Conquest of Egypt and the Last Thirty Years of the Roman Dominion (a revised reprint of the1902 edition), Oxford 1978
Carter, Howard and Mace, A.C., The Tomb of Tutankhamen, (reprint of the 1923 ed.), N.Y. 1963
Cary, Ferdinand E., The Standard Book of Knowledge, Chicago 1904
Chand, Devi, The Atharvaveda, New Delhi 2002
Childress, David Hatcher, Technology of the Gods, The Incredible Sciences of the Ancients, Kempton, IL 2000
Clarke, Arthur C., Mysterious World, New York 1980
Clayton, Peter A. & Price, Martin J.,  Seven Wonders of the Ancient World, London 1988
Conklin, Irving, Guideposts of the Sea, New York 1939
Cooper, W. R., Primary Batteries, Their Theory, Construction and Use, London 1920
Couat, Auguste,  Alexandrian Poetry Under the First Three Ptolemies (324—222 B.C.), translated from the French in 1930 by Dr. James Loeb, London 1931
Corliss, William R., Ancient Man: A Handbook of Puzzling Artifacts, Glen Arm, Md. 1978
Croft, Terrell, Practical Electric Illumination and Signal Wiring, New York 1917
Crosthwaite, H.,  Ka, A Handbook of Mythology, Sacred Practices, Electrical Phenomena, and their Linguistic Connections in the Ancient Mediterranean World, Princeton 1992
Davis, John D., A Dictionary of the Bible, Philadelphia 1903
De Camp, L. Sprague, The Ancient Engineers, New York 1960
Derr, Louis,  Editor-in-Chief, Cyclopaedia of Engineering, Vol. 5 of 5 Volumes, Chicago 1906
Dick, Thomas, The Complete Works of Thomas Dick, 11 vols. in two, St. Louis, Mo. 1857
Doan, Francis H., Electrical Measurements, Lamps and Heating (328) Part of the International Library of Technology, Scranton, Pennsylvania 1925
Donaldson, T. L., Architectura Numismatica, Ancient Architecture on Greek and Roman Coins, London 1859
Easton, M. G., Illustrated Bible Dictionary, (a reprint), London 1894
Ellis, William S., Glass, New York 1998
Empereur, Jean-Yves, Le Phare d’Alexandrie (The Lighthouse of Alexandria), La Merveille retrouvée (The Recovered Wonder) Evreux 1998, Alexandria, Jewel of Egypt, translated by Jane Brenton, London 2002
Fergusson, James, Tree & Serpent Worship or Illustrations of Mythology and Art in India from the Topes at Sanchi and Amravati, London 1868
Fisher, Clyde, The Marvels and Mysteries of Science, New York 1941
Forster, E. M.,  Alexandria, A History and a Guide, Alexandria 1922
Foss, Michael, The Search for Cleopatra, New York 1997
Fraser, P. M., Ptolemaic Alexandria, 3 volumes, New York 1972
Frith, H., The Triumphs of Engineering, Philadelphia, circa 1900
Georgiadès, Patrice, Les Secrets du Phare d’Alexandrie (The Secrets of the Lighthouse of Alexandria), Alexandria 1978
Goldberg, Benjamim, The Mirror and Man, Charlottesville 1985
Gregory, Richard, Mirrors in Mind, New York 1997
Guthrie, Kenneth S., The Pythagorean Sourcebook and Library, Grand Rapids, MI 1987
Haas, Christopher, Alexandria in Late Antiquity, Baltimore 1997
Hague, D. & Christie, R., Lighthouses, Their Architecture, History and  Archaeology, Wales 1975
Hammerton, J. A., Universal World History, vols. 1,2, 3.4 & 5, 1939, Wonders of the Past, 2 volumes, N. Y.  1923
Hammond, John Winthrop, Men and Volts, The Story of General Electric, N.Y. 1941
Harriss, Joseph, The Tallest Tower, Boston 1975
Hazlitt, William, The Classical Gazetteer, A Dictionary of Ancient Sites, London 1851
Higgins, Godfrey, The Celtic Druids, London 1829
Hilprecht, HV., Explorations in Bible Lands During the 19th Century, Philadelphia 1903
Holm, Adolph, History of Greece, Volume IV, Frederick Clarke, trans., London 1902
Hopkinson, John, Original Papers on Dynamo Machinery and Allied Subjects, New York 1893
Howell, John W. & Schroeder, Henry, History of the Incandescent Lamp, Schenectady, N. Y. 1927
Humphrey, J. W., Olson, J. P., Sherwood, A. N., Greek and Roman Technology, A Sourcebook, N.Y. 1998
James, Peter & Thorpe, Nick, Ancient Inventions, New York 1994
Jones, Bernard E., Electric Primary Batteries, A Practical Guide to Their Construction and Use, London 1911
Knudson, Albert C., The Religious Teachings of the Old Testament, New York 1918
König, Wilhelm, Neun Jahre Irak (Nine Years in Iraq) Brün, München, Wien, 1940
Kunz, George Frederick, The Curious Lore of Precious Stones, Philadelphia 1913
Larson, Linda, San Jose’s Monument to Progress: The Electric Light Tower, San Jose, California 1989
Lemprière, John,  A Classical Dictionary, Fourth Edition, London 1842
Lockyer, J. Norman, The Dawn of Astronomy, a reprint of the 1894 edition
Luckiesh, M., Artificial Light, Its Influence Upon Civilization, New York 1920
Ludwig, Emil, The Nile, translated by Mary H. Lindsay, N. Y. 1937, The Mediterranean, Saga of a Sea, translated from the German by Barrows Mussey, London 1942,
Mariette-Bey, Auguste Édouard (“Bey” is a title of respect) Dendérah, Description Générale du Grand Temple de Cette Ville (Denderah, General Description of the Great Temple of this City), Paris 1875,
Mariette, Alphonse, The Monuments of Upper Egypt, his translation of the French of his brother Auguste’s Itinéraire de la Haute Égypte (Itinerary of Upper Egypt) into English, Boston 1890
Marshall, Percival, Small Accumulators, How Made and Used, London 1907
Mattingly, H., Roman Coins from the Earliest Times to the Fall of the Western Empire, London 1928
Maurice, Thomas, Indian Antiquities or Dissertations of Hindostan, 7 volumes, London 1812
McGovern, John, The Fireside University, Chicago 1909
Michalowski, Kzazimierz, Art of Ancient Egypt, New York (no date)
Milne, J. G., Catalogue of Alexandrian Coins, (reprint) N. Y. 1982
Myatt, Frederick, The March to Magdala, The Abyssinian War 1868, London 1970
Noorbergen, Rene, Secrets of the Lost Races, New Discoveries of Advanced Technology in Ancient Civilizations, N. Y.  1977
Nweeya, Samuel K. Persia, The Land of the Magi or The Home of the Wise Man, Philadelphia 1910
Perry, Walter Scott, Egypt, The Land of the Temple Builders, New York 1898
Petrie, W. M. F., Dendereh 1898, Seventeenth Memoir of The Egyptian Exploration Fund, London 1900, The Arts and Crafts of Ancient Egypt, London 1909
Poulter, J. D., An Early History of Electricity Supply, London 1986
Putnam, George R., Lighthouses and Lightships of the United States, N.Y. 1917; Sentinel of the Coasts, The Log of a Lighthouse Engineer, New York 1937
Rawlinson, George, The Seventh Great Oriental Monarchy or the Geography, History, and Antiquities of the Sassanian or New Persian Empire, Volumes 1 & 2, New York 1870, The Sixth Great Oriental Monarch, or the Geography, History, and Antiquities of Parthia, New York 1872
Ray, Acharya P. C., History of Chemistry in Ancient and Medieval India, Incorporating the History of Hindu Chemistry, a 2004 reprint of his early twentieth-century works
Renard, Léon, Les Phares (The Lighthouses), a reprint, Saint-Malo, France 1990
Remsburg, John E., The Bible, I. Authenticity, II. Credibility, III. Morality, New York 1901
Romer, John & Elizabeth, The Seven Wonders of the World, New York 1995
Ruhl, Arthur, etc., The Story of the Great War, 6 volumes, New York 1917
Salvadori, Mario, The Strength of Architecture, Why Buildings Stand Up, New York 1990
Sayce. A. H., The Higher Criticism and the Verdict of the Monuments, London 1894
Singer, Charles, etc. editors, A History of Technology, Vol. II, London 1956
Slingo, M. & Others, The Cyclopaedia of Electrical Engineering containing a History of the Discovery and Application of Electricity, Volume 1, Philadelphia 1892
Stevenson, David Alan, The World’s Lighthouses Before1820 (a reprint), New York 2002
Talbot, Frederick A., Lightships and Lighthouses, London 1913, All About Inventions and Discoveries, New York 1916
Temple, Robert, The Crystal Sun, Rediscovering a Lost Technology of the Ancient World, London 2000
Thorndike, Lynn, A History of Magic and Experimental Science, Vol. 1, New York 1923
Tomas, Andrew, We are not the First, London 1971
Van Horne, J. H., Modern Electro Plating, Chicago 1897
Walmsley, R. Mullineux, Electricity in the Service of Man, Volume I, London 1911
Watters, Thomas, On Yuan Chwang’s Travels in India, AD 629—645, a 1905 reprint, New Delhi 1996
Weigall, Arthur, A Guide to the Antiquities of Egypt, London 1910
Whitman, Walter G. & Peck, A. P., Whitman-Peck Physics, New York 1946
Wilkinson, Sir J. Gardner, A Popular Account of the Ancient Egyptians, reprint, 2 vols., N. Y. 1988
Woodcroft, Bennet, The Pneumatics of Hero of Alexandria, London 1851


 

ARTICLES, PERIODICALS, PAMPHLETS, AND EXTRACTED REPRINTS

A Shocking Discovery, by W. F. M. Gray, Journal of the Electrochemical Society, September 1963. Vol. 110 No. 9
A Survey of the Chemistry of Assyria in the Seventh Century B.C., by Thompson, R. Campbell, a reprinted extract from Ambix, Vol. II, No. 1, June 1938
An Electric Battery 2,000 Years Ago, by Willy Ley, Astounding magazine, March 1939
Beacons of the Sea, Lighting the Coasts of the United States, by Putnam, George, in Vol. XXIV, No. 1 of The National Geographic Magazine, Washington, January 1913
Commercial Uses for Searchlights, General Electric Company, November 1919
Edinburgh Meeting Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, August 1887
Electricity Generation or Magic? The analysis of an Unusual Group of Finds from Mesopotamia by Emmerich Paszthory, The University of Pennsylvania’s MASCA Research Papers in Science and Archaeology, Volume 6, 1989
Evidence of the Use of Primitive Batteries in Antiquity, Proceedings of the Symposium on Selected Topics in the History of Electrochemistry, George Dubpernell, Princeton, New Jersey, 1978
First Biennial Supplement to Johnson’s New Universal Cyclopaedia, a Scientific and Popular Treasure of Useful Knowledge by Alvin J. Johnson, New York 1879
Harper’s New Monthly Magazine, November 1854, August 1870, October 1870, and February 1875
Harper’s Weekly, January 14, 1882, February 25, 1888, May 18, 1895, New York
Helios on the Pharos, Goodchild, R. G., Antiquaries Journal reprint, Vol. XLI, 3 & 4, July-Oct. 1961
Historically Famous Lighthouses, U.S. Coast Guard, CG-232, Washington, D.C. 1972
La Réparation d’une Statuette Antique par l’électrolyse (The Reparation of an Ancient Statue by Electrolysis), by Dr. A. Gradenwitz, La Science et la Vie, Paris,  April 1927
Les Phares Antiques (The Ancient Lighthouses), Bedon, Robert, Archeologia—No. 231, Janvier 1988
Les séismes à Alexandrie et la destruction du phare (The Earthquakes at Alexandria and the Destruction of the Lighthouse), Taher, Moustafa A., in Études alexandrines 3–1998 Alexandrie médiévale 1, Edited by Christian Décobert and Jean-Yves Empereur, published by the Institut Français d’Archéologie Orientale
Lighthouse Illuminants (South Foreland Experiments), London 1890
Light-house Illumination, Reports on the U.S. Commissioners to the Paris Universal Exposition, 1867, Vol. III, Chap. XIII—Pages 415—432, Washington 1869
Military Electric Lighting, His Majesty’s Stationery Office, Volume II, 1915
Notes sur l’architecture musulmane d’Alexandrie (Notes on the Mussulman Architecture of Alexandria), Abouseif, Doris-Behrens, Études alexandrines 3, 1998
Operation, Adjustment, and Care of the General Electric 24-Inch High-Powered Searchlight Form “AA”, U.S. Government Printing Office, Washington 1919
Scientific American, July 21, 1888, January 29, 1898 and June 12, 1915 New York
Sur quelques représentations nouvelles du phare d’Alexandrie, (On Some New Representations of the Alexandrian Lighthouse), Picard, Charles, Bulletin de Correspondance Hellénique, Paris. LXXVI-1952-1
The Ancient Egyptians used Electricity by Ivan T. Sanderson, Fate Magazine, September 1975
The Electric Light, by Professor John Tyndall The Popular Science Monthly, March 1879
The Elements of Khujut Rabu’a and Ctesiphon, by Willy Ley, Galaxy, December 1954
The Enigmatic ‘Battery of Baghdad’ by Gerhard Eggert, The Skeptical Inquirer, Vol. 20, No. 3,  May/June 1996
The Pharos of Alexandria, Summary of an Essay in Spanish by Don Miguel de Asin, Communicated by the Duke of Alba, From the Proceedings of the British Academy, London 1933
The Purpose of the Parthian Galvanic Cells:  A First-Century A.D. Electric Battery used for Analgesia by Paul T. Keyser, The University of Chicago’s Journal of Near Eastern Studies, Volume 52, Number 2, April 1993
The Washington National Monument, by Charles E. Greene, Science, Vol. V, No. 107, February 20, 1885 N. Y.

 

ARAB  WRITERS

Al-Bakri, Une Description Arabe Inédite du Phare d’Alexandrie (An Unpublished Arab Description of the Lighthouse of Alexdandria), É. Lévi Provençal, translator, Extract from Mémoires de l’Institut Francais, Cairo 1935
El-Edrisis (Idrisi), Description de l’Afrique et de l’Espagne, (Description of Africa and Spain) translated from the Arabic by Rheinhart P.A. Dozy and Michael J. de Goeje, Amsterdam 1969
Ibn Battuta,, Ibn Battuta, Travels in Asia and Africa 1325-1354, H. A. R. Gibb, translator, a reprint, Delhi (1929) 1998
Ibn Jubayr, The Travels of Ibn Jubayr—R. J. C. Broadhurst—translator, London 1952
Maqrizi,  A History of the Ayyūbid Sultans of Egypt, Translated from the Arabic of al-Maqrīzī with Introduction and  Notes by  R. J. C. Broadhurst—translator, Boston 1980


 

ANCIENT AUTHORS

Achilles Tatius, The Adventures of Leucippe and Clitophon, S. Gaselee, translator, Loeb, London 1917
Aeschylus,  The Agamemnon of Aeschylus, translated by Gilbert Murray, New York 1920
Ammianus Marcellinus, translated by John C. Rolfe, Volume II, Loeb Classical Library, London 1936
Arculfus, The Pilgrimage of Arculfus in the Holy Land (About the Year A. D. 670), James R. MacPherson—translator, Vol. III, The Library of the Palestine Pilgrims’ Text Society (We also used Vol. VI). London 1895 (1894)
Augustine, Saint, Concerning the City of God Against the Pagans, Henry Bettenson, translator, a reprint 1972
Caesar, Julius, Cæsar’s Commentaries on the Gallic and Civil War with the Supplementary Books attributed to Hirtius; including the Alexandrian, African, and Spanish Wars, W. A. McDevitte & W. S. Bohn—translator, N. Y. 1895
Diodorus Siculus, translated by Russel M. Geer, Volume IX, Loeb Classical Library, London 1947
Hero [Heron] of Alexandria,  The works of,  translated by Bennet Woodcroft, London 1851
Josephus, The Works of Josephus, translated by William Whiston, First published in 1736
Julian, The Works of the Emperor Julian, Vol. 1, W. C. Wright, translator, Loeb Classical Library, London 1913
Lucan, The Civil War, translated by J. D. Duff, Loeb Classical Library, London 1928
Lucian, Lucian, Harmon, A. M.—translator, Volume IV, N.Y. 1925; Volume VI, K. Kilburn—translator, Loeb, London 1959
Marcellinus, Ammianus,  Vol. II, J. C. Rolfe, translator, Loeb Class. Library, London 1986
Philo, The works of, a common reprint of C. D. Yonge’s translation
Philostratus, The Life of Apollonius of Tyana, F. C. Conybeare, translator, 2 vols. Loeb Class. Libr., London 1917
Pliny, Natural History, Vols. I & IX, H. Rackham—translator, Loeb, London 1952 and Vol. X, D. E. Eichholz—translator, Loeb Classical Library, London 1962
Plutarch, Moralia, Vols. V and XII, F. C. Babbitt. H. Cherniss and W. C. Helmbold—translators, Loeb, London 1957
Procopius, Buildings, Vol. VII, H. B. Dewing—translator, Loeb Classical Library, London 1940
Strabo, The Geography of Strabo, Vol. III, H. C. Hamilton, & W. Falconer—trans, Bohn’s Classical Library, London 1906
Vitruvius, The Books on Architecture, Morris Hicky Morgan—translator, a Dover reprint, New York (1914) 1960 
 

 • Stone Tools:
 • Lithics-Net
 • The Lithics Site
 • Bibliography of Projective Point Literature (Michael A. Pfeiffer)
 • Catalogue of Lithic Tool Types
 • (Flint) Knappers Anonymous
 • The Knappers Corner
 • International Association for Obsidian Studies
 • Megalithic Stone Pages

  Fiber and Plant Materials:
 • The Cordage Institute
 • Native Tech: Weaving and Cordage
 • Native Basketry
 • NativeTech:Native American Technology and Art
 • The Fiber Resources Page
 • Gourd Artist's Guild

  Watercraft:
 • Native Watercraft in Canada
 • The Coracle: an ancient Welsh boat
 • The Making of Hawai'iloa, a Hawaiian voyaging canoe

  Misc. Technology:
 • History and Primitive Technology Page

  Out of Place Artifacts (OOPArts) - Conspiracy research - CONTROVERSIAL, read with caution:

  African spheroids | Ancient Mayan aircraft | Ancient concrete | Ancient glider | Ancient modern skull | Ancient modern tools | Ancient nanotechnology | Ancient space suit | Antikythera Device | Battery of Babylon | Buenos Aires skull | Burdick track | Burrows cave | Chain in coal | Chinese Stone | Copper seal | Coso artifact | Crystal skull of Lubaantum | Dighton Rock | Dropa Stones | Ecuadorian records | Embossed silver block | Footprint with trilobites | Fossilized finger | Fossilized giant | Fossilized handprint | Giant fossilized footprint | Giant granite spheres of Costa Rica | Gold Thread | Iron pillar of Delhi | Iron pot in coal | Laetoli footprints | London hammer | Mallia table | Meredith Mystery Stone | Metal block | Metalic tube | Mysterious vase | Nebra disc | New World Egyptians | North Pole giant redwoods | Old Nail | Olmec giant heads | Paleolithic bullet | Peruvian bronze gears | Prehistoric nail | Quartz nail | Scottish iron instrument | Too-old screw | Wandjina | Xian Altar of Heaven | Yoruba rocket

 • Pauli Ojala

  biokemisti, systeemibiologian harrastaja

  http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/

  Cyper punk -liite: Kierrätettyjä kuvia fossiilirekordin jättiläisistä

  Giant ammonite fossil from http://www.bcfossils.ca/

  Gladiators fighting in the colosseum of Rome. Giant panda fossil skull compared to the modern "giant" panda from http://www.msnbc.msn.com/id/19296948/

  Giant beaver fossil skull compared to the modern beaver from www.boneclones.com/images/bc-071a-lg.jpg

  Gigantic dinosaur from http://www.dinoruss.com/information.html; Giant bird-like dino: www.acepilots.com

  www.sauropod-dinosaurs.uni-bonn.de/hauptstart.htm

  en.wikipedia.org/wiki/Sauroposeidon

  www.networlddirectory.com/blogs/biology-blog.html

  www.sciencefriday.com/newsbriefs/read/154; http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1457089
  2,5-metrinen skorpioni häkellytti tutkijat. Bristolin yliopiston havainnekuva osoittaa skorpionin koon suhteessa täysikasvuiseen mieheen.
  Saksalaisessa kivilouhoksessa tehtiin Aftonbladetin mukaan häkellyttävä löytö, joka todistaa 2,5-metrisen skorpionin vaeltaneen joskus maapallolla. Jättiskorpionin koko pääteltiin sen saksen palasen avulla. Pelkästään jättiläismäisen hämähäkkieläimen pistin oli puolimetrinen.
  Giant hippo-sized marsupials and kangaroospenguin and turtle from
  http://benthicbohemia.files.wordpress.com/2007/03/archeo6.jpg

  Giant hippo-sized marsupials and kangaroos from http://www.samuseum.sa.gov.au/fossils/fgw7-3.htm

  Giant sea shells from http://www.manandmollusc.net/links_giant_shells.html

  Giant elk and shark from http://dearkitty.blogsome.com/2006/10/20/megalodon-fossil-shark-tooth-found-in-south-africa/

  Giant shark fossil from http://www.sharkfriends.com/paleojaws.JPG

  Gigantic sloth from http://benthicbohemia.files.wordpress.com/2007/02/giant-sloth-skeleton.JPG & http://www.strangescience.net/stdino2.htm

  Giant marsupial: http://www.ens-newswire.com/ens/jun2005/2005-06-01-02.asp ; Largest rat in the fossil record: http://www.cryptomundo.com/cryptozoo-news/josephoartigasia/

  Giant bug and fungus from http://scott.sherrillmix.com/blog/biologist/giant-fungus-and-fossil-detectives/

  http://allhiphop.com/forums/thread/18978427.aspx

  The biggest bird in the world - Maailman suurin lintu: Argentavis magnificens -fossiililaji

  http://www.angelfire.com/electronic/bodhidharma/giantbirds3.html; http://scienceblogs.com/grrlscientist/2007/07/worlds_largest_bird_was_a_glid.php; http://news.nationalgeographic.com/news/2007/07/070702-biggest-bird.html

  http://cameronmccormick.blogspot.com/2007/02/really-honkin-big-animals.html

  http://www.acepilots.com/mt/2007/06/14/gigantoraptor-fossil-found-in-china/

  http://www.physorg.com/news122576609.html

  Vertailuja Neanderthalin ihmisen ja nykyihmisen luurangoista. Milloin on toinen tulkittu pidemmäksi, milloin toinen. Lähes joka tapauksessa Neanderthalin ihminen oli kuitenkin...

  ...rotevampi, ronttiluisempi ja isopäisempi!

  Neanderthalin ihminen länkisäärenä

  Natzches & Klatsoni -intiaanien tyypilliset pääkallot.

  "Neandertal-ihmisen kallon perusteella valmistettu pää, jonka piirteet ovat nykyisinkin tavanomaiset. Amerikan intiaanien ja Amazon-joen varrella asuvien alkuperäisheimojen kallojen ominaispiirteitä on pidetty alkeellisen rodun merkkinä. DNA-tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet, että kaikki nyt elävät ihmiset ovat hyvin läheistä sukua keskenään ja kaikilla on samat esivanhemmat, jotka elivät vain joitakin tuhansia vuosia sitten." http://www.kp-art.fi/taustaa/taustaa2/30.htm

  Afroamerikkalainen mies kuvattuna vuonna 1996. Oikella on malesialainen mies. Kallojen muodoista ei siis voi päätellä ihmisen kehitystä. http://www.evoluutio.com/?o=0&a=0&st=0

   

  Jaavan "ihminen"

  Nebraskanihminen, piirretty yhden hampaan perusteella. Nebraskanihmisen avulla amerikkalaiset todistelivat, että ensimmäinen ihminen oli Amerikasta. Piltdowninihmisen avulla britit todistelivat, että ensimmäinen ihminen oli Englannista.

  Pekinginihminen. Löydön tekijät kuvasivat, miten samasta luolasta löytyi sekä ihmisen että apinoiden fossileja. Apinoiden pääkallo oli tyypillisesti rikottu. Tästä löydön tekijät itse päättelivät, että kyseinen heimo oli syönyt apinoita. Popularisaatio unohti löydön asiayhteyden ja luulöydöt yhdisteltiin kysynnän ja tarpeen lain vaatimusten mukaisesti.

  http://www.s8int.com/mega1.html

  PILTDOWN (Iso-Britannia 1912); LUCY (Kenia 1974); HOMO HABILIS (Olduvai: Afrikka 1961); JAAVAN-IHMINEN (1891); ZINJANTHROPUS; "Toumai" SAHELANTHROPUS. http://www.evoluutio.com/?o=0&a=0&st=0

  New York Tribune-lehden v. 1924 artikkelissa australialaiset tutkijat hehkuttavat "puuttuvaa rengasta" ihmiskunnan varhaisessa historiassa. Jostakin oikeutus ja hyväksyntä aboriginaalien tuhoamiseen piti kaiketi hakea. http://www.evoluutio.com/?o=0&a=0&st=0

  http://www.kp-art.fi/cgi-bin/nayta_tuote.pl?id=1978

  Pelasta elämä - lahjoita verta!

  http://www.haaste.fi/

  http://www.veripalvelu.fi/

  Safe a Life - Donate Blood!

  Jos painovoima loppuisi NYT! niin milloin se vaikuttaisi miljardin valovuoden päässä olevassa kohteessa? Tangentin suuntaisesti.
  Valovuodet eivät ole ajan yksikkö. Valovuosi mittaa etäisyyttä, ei historiaa.

  Edes valonnopeus ei mahdollisesti olekaan vakio ja saattaa rapistua asymptoottisesti arvoon 300 000 km/s.

  Mutta  "gravitonia" ei ole vielä löydettykään. Se on liian nopea. Ajan lyhyt hysteria.

  ûMÿMû

  If Gravitation would stop to exist NOW! When would it be seen in a remote star?

   Straight via tangentia.

  Light years are not a measure of time or history, but of distance.

   Even the speed of light may not be constant, after all, and may decay asymptotically to 300 000 km/s.

  In contrast to the Photon, the "Graviton" has not been even found yet. It is so fast. The short hystery of time.